
ساماندهی امدادرسانی در بزرگراه ها
به گزارش «پرشین خودرو»، وحید نوروزی، با اعلام این خبر و با اشاره به اینکه متأسفانه فرهنگ استفاده از خودرو در کشور ما غلط است، گفت: آنهایی که به خودروهای خود میرسند افراد قدیمی هستند. در حال حاضر وقتی خودرو خراب میشود به دنبال تعمیر آن هستیم.
وی که در نخستین دوره آموزش عملیات امداد سخن می گفت، با اشاره به اینکه متاسفانه به ایمنی خودروها کمتر از سایر موارد پرداخته میشود، اظهار داشت: فرهنگ استفاده از خودرو را بلد نیستیم در حالیکه با یک نگهداری خیلی ساده میتوانیم جلوی اتفاقات بزرگ را بگیریم.
معاون اجرایی سازمان حمل و نقل ترافیک تهران با توجه به اینکه کیفیت نامطلوب لوازم یدکی موجب میشود امدادرسانیها نیز با نارضایتی شهروندان همراه باشد، تصریح کرد: وظیفه مدیریت و کنترل امدادرسانی در بزرگراهها با شهرداری تهران است و از عملکرد خود در این زمینه راضی نیستیم.
نوروزی افزود: برای امدادرسانی در بزرگراه ها عملکرد خوبی نداشتهایم بطوریکه امدادگران متفرقه در حال چپاول مردم هستند.
وی با اشاره به اینکه از اول مهرماه طرح ساماندهی امدادرسانی در بزرگراهها اجرایی میشود، متذکر شد: فقط شرکتهای مجاز امدادرسانی میتوانند در سطح بزرگراهها انجام وظیفه کنند.
این مقام مسئول متذکر کرد: در حال حاضر 53 بزرگراه مهم داریم و هر چهار بزرگراه به شرکتی برای امدادرسانی واگذار میشود و پلیس اجازه نمیدهد هر کسی در بزرگراهها امداد رسانی کند.
نوروزی با بیان اینکه جلوی سوء استفادهگران در امدادرسانی را خواهیم گرفت، متذکر شد: ساماندهی امدادرسانی در بزرگراهها موجب کاهش تلفات در سطح بزرگراههای شهر میشود.
در ادامه این مراسم، علیرضا برنجی مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی توسعه خدمات خودرو رفاه ایرانیان، با اشاره به اینکه وظایف گروههای امداد رسانی در زمان حادثه به درستی تعریف نشده است، گفت: برخی از گروه هایی که از قبل در صحنه حادثه بودهاند همکاری کمتری با دیگر گروه های امدادی دارند.
وی با اشاره به اینکه دورههای آموزش موجب میشود هر گروه امدادی شرح وظایف خود را بداند بیان داشت: با پیادهسازی این هدف از فعالیتهای تکراری در حادثه جلوگیری میشود و کاهش خسارتهای مالی و تلفات جانی را در پی دارد.
برنجی خاطرنشان کرد: روانسازی ترافیک، نظم بخشیدن به جادهها و بازسازی اتوبان بعد از حادثه به وضع عادی از اهم ویژگیهای این دوره آموزشی است.