به گزارش پرشین خودرو، جلیل سالاری مدیرعامل اسبق شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران با اشاره اشتباه زنگنه در حذف کارت سوخت گفت: در کشور با توجه به روند افسارگسیختهای که ناشی از ضعف مدیریتی زنگنه در حذف کارت سوخت اتفاق افتاد و مصرف بنزین را افزایش داد، یکی از بحثهای سیاستهای کلان کشور این است که باید ذخیره استراتژیک کشور را حفظ کنید. باید مصونسازی ایجاد کنید. اما در دوران زنگنه کدام انبار و مخزن جدید ساخته شده است؟
وی ادامه داد: ضمن اینکه ما رشد مصرف بنزینمان سرسام آور شد. وقتی مصرف بنزین در سال 98 به 97 میلیون لیتر رسید با توجه به سیاستهایی که قبلا بود باید 60 روز ذخیرهسازی داشته باشید. اگر شما مصرف را کنترل نکردید و ذخیرهسازی را توجه نکردید، امکانات زیرساخت هم ایجاد نکردید، نتیجه این میشود که در کشور بحران ایجاد میشود. آقای زنگنه مکلف بود که سبد سوخت را توسعه دهد. قرار بود در ناوگان حمل و نقل سبک، نفت گاز پایه دیزلی بیاید، خودروهای هیبریدی بیاید، در این قضیه وزارت نفت تکلیف داشته اما کدامیک را انجام داده است؟
سالاری اظهار داشت: در بحث بهینهسازی هم حرکتی نشد. ایشان متاسفانه نسبت به این کارکرد کارت سوخت و سهمیهبندی بنزین آگاهی نداشت. یعنی ایشان سیستم نفت را نمیشناسد، ایشان می گفت مصرف بنزین در کشور تثبیت شده و چرا ما مردم را اذیت کنیم و ضرورتی به کارت سوخت نیست. دقیقا همین نگاه باعث حذف کارت سوخت و افزایش سرسامآور مصرف بنزین در ایران شد.
*زنگنه میگفت ما نفت خام میفروشیم بنزین وارد میکنیم
مدیرعامل اسبق شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران گفت: ما سال 79 جلسهای با زنگنه در خصوص طرح توسعه پالایشگاه اراک داشتیم. مطالعه شده بود که در آن زمان نزدیک به 750 میلیون دلار نیاز به منابع مالی داشت و فاینانس پروژه هم خودگردان بود. شرکت ژاپنی که در فاز اولش درگیر بود علاقمند بودند با توجه به بحران مالیای که در دنیا اتفاق افتاده بود، بخش تکمیلی را هم انجام دهند. ما گزارشی به زنگنه فرستادیم. ولی او همان ابتدا گفت من اعتقادی به پالایشگاه ندارم و از لحاظ اقتصادی به صرفه نیست. گفتیم این اعداد و ارقام نشان میدهد این پالایشگاه اقتصادی است و استانداردهای زیست محیطی هم دارد ولی باز هم قبول نمیکرد.
وی همچنین افزود: زنگنه گفت من به پالایشگاه اعتقادی ندارم. همان زمان گفت ما نفت خام میفروشیم بنزین وارد میکنیم. چین و بقیه به لحاظ مسائل استراتژیک و دیگر مسائل نفت خام را از اینجا میبرند و فرآورده تولید میکنند و به خودمان میفروشند. حالا در کشوری که خودش به لحاظ دسترسی به نفت خام و ثقل مصرف هم در داخل کشور است، چطور احداث پالایشگاه توجیه اقتصادی ندارد.
*ماجرای بنزین آلوده یک آدرس غلط و پوششی بر تخلفات و سهلانگاریهای زنگنه بود
سالاری با اشاره به تولید بنزین آلوده در زمان زنگنه گفت: همین شانتاژی که آقایان امروز روی بحث آلودگی انجام میدهند اینها دارند تخلفات خود را پوشش میدهند. این آقایان آن زمان در کشور 42 میلیون بنزین تولید میکردند ولی 74 میلیون مصرف بود. همین آقایان بنزین پیرولیز پتروشیمی اراک را در تهران توزیع میکردند، بنزینی که درصد بنزن بالایی داشت. از آن طرف هم 27 میلیون لیتر هم واردات بود.
مدیرعامل اسبق شرکت ملی پخش تاکید کرد: حرکتی هم که زنگنه میکند عمدتا پوششی بر تخلفات و سهلانگاری های گذشته است و اینها دارند آدرسهای غلط را به جامعه منتقل میکنند. این آقای خسروانی در کمیسیون اصل 90 آمد که در آنجا درباره آلودگی بنزین صحبتی کرد. در آن جلسه نمایندگان وزارت بهداشت، کنترل کیفی هوا، سازمان حفاظت محیط زیست، شرکت ملی پخش، مرکز پژوهش مجلس، سازمان استاندارد، بازرسی و کمیسیون انرژی و خود پالایش و پخش حضور داشتند.
وی در پایان گفت: در آن جلسه ما به روایت اسناد گفتیم که آقایانی که میگویند بنزین از سال 79 تا 84 کیفیت بهتر بوده، ما اسناد را میدهیم که بازرسی بین المللی آمده آنالیز کرده و نمونه برداری هم شده است. گفتم شما آقای خسروانی که در پالایشگاه تهران مدیرعامل بودید چطور پیرولیز را از پالایشگاه اراک میآوردید و قاطی بنزین میکردید و دست مردم میدادید؟ بنزین شما که 4-5 درصد بنزن داشت الان که بنزن پالایشگاه 2 درصد است. خب پس چطور میگویید بنزین ما آلوده است و در دوران شما نه. همان جا ایشان مطرح کرد من به دستور مقام مافوقم این کار را میکردم.
منبع: فارس
نظر شما