پرشین خودرو: از همان ابتدای سال جاری و در پی نوسانات قیمت ارز در ماههای پایانی سال 90 به نظر میرسید که بازار خودرو در سال 91 روزهای پرالتهابی را پشت سر بگذارد و همانطور هم که فعالان بازار پیشبینی میکردند روزگار خودروییها در نیمه ابتدای سال 91 بر وفق مرادشان نبود.
به گزارش «پرشین خودرو»، در این راستا بود که بازار خودرو هر چند که میخواست روال رو به سکونی را ادامه دهد اما کمکم با چالش شدیدی روبهرو و موجب شد تا به فراخور زمانی، اخبار مرتبط با کاهش تولید و عدم فروش و تحویلدهی به موقع خودروها منعکس شده و مشتریان خودروهای تولید داخل نگران از عدم تحویلگیری به موقع چشمانتظار درهای خروجی خودروسازان شدند تا شاید از پس این بحران به وجود آمده با خیال راحت گذر کنند.
این امر حتی موجب ورود موجی از افزایش قیمت به بازار خودروهای داخلی بود و شرایطی را فراهم کرد که به جای خودروساز، طبق روال همیشه دلالان سود کنند و از محل خریدهای قبلی خود به سود مناسبی برسند.
البته این روال برای خودروهای وارداتی هم مصداق پیدا کرد و برعکس تصور غالب که با افزایش نرخ ارز باید خودروهای وارداتی نیز از بازار بیرونقی برخوردار میشدند، این بار وارداتیها سکاندار بازار خودرو شدند و همچون تجربه هدفمند کردن یارانهها که به نظر میرسید موجب کاهش تمایل به خرید خودروهای خارجی شود بازار این خودروها و البته تنوعشان نیز بیشتر شد که چرایی این موضوع خود جای بحث دارد.
سودهای چند ده میلیونی در بازار وارداتیها
بررسی بازار خودروهای وارداتی نشان میدهد طی چند ماه گذشته این بازار با چنان تحولاتی رو به رو بود که موجب شده برخی خودروهای وارداتی بین نمایندگی و بازار آزاد تفاوت قیمتی تا 40 میلیون تومان را تجربه کنند که این امر خود دلالبازی را برای عدهیی میسر کرد.
البته این امر هم دلایل خاصی دارد که نخستین دلیل تشنه بودن بازار خودروهای وارداتی است که موجب شد بازار ملتهب این خودروها ملتهبتر و البته تشنهتر باقی بماند و به محض ورود خودروهای وارداتی سریعا توسط متقاضیان در بازار خرید و فروش شوند.
این امر اما تنها دلیل افزایش قیمت خودروهای وارداتی نیست و دلیل دیگر که کمی عجیب و در عین حال از شم اقتصادی فعالان این بازار برخاسته میشد، این است که متقاضیان خرید خودروهای خارجی تقریبا از قشر مرفه جامعه هستند و تفاوت 5 الی 10 میلیونی برای خرید این خودروها تغییر فاحشی در سبد خرید این خانوارها ایجاد نمیکند و از سویی دلیل دیگر برای این گروه از خریداران سرمایهگذاری بلندمدتی است که با خرید این خودروها انجام میدهند.
به این ترتیب باید توجه داشت که خودروهای وارداتی با محاسبه قیمت دلار به کشور وارد میشوند و با توجه به نوسانات هر روزه قیمت ارز در بازار آزاد (با توجه به منع استفاده از ارز مرجع برای واردات خودرو) قیمت خودروهای وارداتی که هماکنون به بازار وارد شده هر روز در حال افزایش است.
به نوشته اعتماد؛ بر این اساس برای خریدار خودرویی همچون پرادو که درنمایندگی تویوتا 128 میلیون تومان و در بازار آزاد 172 میلیون تومان به فروش میرسد خود نوعی سرمایهگذاری بلندمدت است چرا که خریدار این خودرو اگر در حالت عادی بازار در صورت تمایل به فروش، خودروی خود را با اندکی ضرر و کمتر از قیمت خرید خود میفروخت اما در شرایط فعلی و با نوسانات ارز هیچگاه خریدار چنین خودرویی ضرر نمیکند و همواره از حاشیه سود قابل توجهی نیز سود خواهد برد.
این امر برای سایر خودروهای وارداتی به فراخور خود صدق میکند و بعضا برای برخی خودروها که ثبت سفارش محدودتری دارند نیز بیشتر مورد توجه قرار میگیرد. از سوی دیگر این امر را نیز نباید از نظر دور داشت که واردات خودروها نیز در بازه زمانیای صورت میگیرد که عدهیی از واردکنندگان که ثبت سفارش خرید خودروی خود را در ابتدای سال جاری انجام داده بودند هماکنون و با پایان فرصت قانونی برای وارد کردن خودروهای ثبت شده خود هم بازار تشنه را به سکون میرسانند و هم از محل افزایش نرخ ارزی که در شش ماه گذشته رخ داده است سود کلانی به جیب خواهند زد.
وقتی سر داخلیها بیکلاه ماند
حال این شرایط در بازار خودروهای داخلی نیز به گونهیی دیگر سپری میشود چرا که خودروسازان داخلی که از ابتدای سال جاری بر طبل افزایش قیمت میکوبیدند و افزایش قیمت مواد اولیه و نوسانات نرخ ارز را دلیل موجهی بر خواست خود مبنی بر افزایش قیمت میدانستند با شدت گرفتن فشارهای مالی هر چند که با سکوت و با شگردهای خاص خود سعی کردند با اخباری درباره ادامه روند تولید جو روانی بازار را به آرامش دعوت کنند اما عدم خروج خودروها در زمان تعیینشده از درهای خروجی خودروسازان در جاده کرج موجب شد تا تفاوت قیمت در بازار آزاد و نمایندگیها کار را به جایی برساند که قیمت برخی خودروها همچون 206 و پراید به اعداد باورنکردنی برسد.
این امر یعنی عدم عرضه خودرو به بازار که تنها سود آن به جیب دلالان همیشه بازار خودرو داخلی میرود کار را به جایی رساند که صدای خودروسازان نیز بلند شد و پرده از کاهش بیش از سی درصدی تولید خودرو در نیمه سال جاری برداشتند.
این امر هر چند خیال خودروسازان را راحت کرد و دیگر با خیال راحت نوسانات نرخ ارز و قیمت مواد اولیه و نبود قطعه را به عنوان دلایل کاهش تولید خود اعلام کردند اما موجب شد در فاصله کوتاهی برخی از خودروهای کممصرف تولید داخل افسار بازار را در دست گرفته و جولاندهنده این بازار شوند. این همان امری بود که خودروسازان از آن بیم داشتند و از این بابت میتوان کمی به آنها برای تاکید بر درخواست افزایش قیمت خود حق داد چرا که شرایط بازار خودروهای داخلی موجب شد سود حاصل از این امر به جای سازندگان به جیب دلالان برود و سر تولیدکننده و مصرفکننده واقعی بیکلاه بماند.
این را نیز نباید نادیده گرفت که طی سالهای گذشته خودروسازان داخلی که همواره به دنبال افزایش تیراژ بودهاند کمتر به دنبال افزایش قیمت بودهاند و سعی دارند با افزایش تیراژ به سود خود برسند. برخی از کارشناسان و البته خودروییها معتقدند که داخلیسازها موافق افزایش قیمت نیستند و تنها ثبات بازار و تامین مواد اولیهشان میتواند این بازار را به آرامش برساند. به هر ترتیب این شرایط موجب شده تا هماکنون بین قیمت کارخانه و بازار برای مثال در خودرویی همچون پژو206 تیپ 2 تفاوتی نزدیک به دو میلیون تومان مشاهده شود که این امر برای 206 تیپ5 به نزدیک چهار میلیون و برای تیپ 6 به پنج میلیون تومان میرسد.
کد خبر 140852
نظر شما