پرشین خودرو: به طور معمول اشخاص هنگام خرید و فروش خودرو در نمایشگاهها، اسنادی را به عنوان قولنامه یا بیع نامه و ... امضا میکنند بدون آنکه با آثار و اصطلاحات به کار رفته در سند معامله و مشکلاتی که در آینده برای آنها به وجود میآید آشنا باشند.
به گزارش «پرشین خودرو»، از اینرو به اختصار به بررسی مفاد قراردادهای مزبور و آثار حقوقی آن میپردازیم.
1- تاریخ تنظیم معامله: برخلاف اسناد رسمی که تاریخ آن برای طرفین معامله و اشخاص ثالث معتبر است در اسناد عادی تاریخ آن فقط نسبت به طرفین معامله دارای اعتبار است زیرا در اسناد عادی طرفین میتوانند غیر از تاریخ به دلخواه خود تاریخی قبل یا بعد از تاریخ واقعی در کاغذ بیاورند. به همین خاطر چه بسا فروشنده سند دیگری را بعدها به تاریخ قبل از تاریخ معامله با خریدار یا شخص دیگری هم تنظیم
کند.
2- طرفین معامله: عبارتند از خریدار و فروشنده یا خریداران و فروشندگان، اگر چند نفر در مالی شریک باشند باید قدرالسهم هر یک مشخص شود. هویت کامل طرفین معامله یعنی نام، نام خانوادگی، شماره شناسنامه، محل صدور، شماره ملی و نشانی دقیق آنها ذکر شود.
توجه: اگر خریدار یا فروشنده به وکالت یا نمایندگی از فردی معامله میکند باید برگ وکالت رسمی را ارائه دهد که مفاد آن دلالت بر اجازه وکیل از سوی موکل برای انجام معامله داشته باشد.
3- مورد معامله و مشخصات آن: باید مشخصات کامل خودرو اعم از شماره انتظامی، موتور، شاسی، سیستم، رنگ و مدل و... در قرارداد آورده شده و قیدگردد که مورد معامله به رؤیت خریدار رسانده شده است.
4- بها و یا قیمت مورد معامله: ثمن یا قیمت معامله باید به طور دقیق مشخص شود و قید شود که به چه نحو پرداخت شده یا میشود، مقدار نقدی و غیرنقدی آن تعیین شود و معلوم شود که نحوه پرداخت اقساط با چک یا سفته و... است و در صورت نپرداختن در تاریخ سررسید چه ضمانت اجرایی وجود دارد.
همچنین شماره چک و مشخصات آن و یا سایر اسناد تجاری مانند سفته یا چک مسافرتی و... آورده شود و از آن کپی گرفته شود و در چک قید شود که بابت چه منظوری صادر شده است اگر چک یا سفته دارای ضامن است و کسی آن را به عنوان ضمانت و... پشتنویسی کرده آورده شود. همچنین قید شود که آیا چک در همان زمان و در نزد گواهان امضا و صادر شده یا قبلاً صادر شده و به فروشنده تحویل شده است.
5- شروط معامله: خریدار و فروشنده حق دارند تحت شرایطی که منافعشان ایجاب میکند به نفع یا ضرر خود شروطی را در قرارداد بیاورند، از جمله این شروط عبارتند از:
الف) اختیار فسخ معامله در صورت تخلف طرف مقابل از انجام تعهدات
ب) سلب حق اختیار فسخ معامله
ج) حضور در دفتر اسناد رسمی جهت نقل و انتقال رسمی و در صورت حضور تعیین وجه التزام برای آن
د) تعیین وجه التزام برای عدم انجام تعهد
ه) نحوه پرداخت هزینههای دولتی مانند مالیات، عوارض و نیز هزینه محضر و شخصی که مسئول پرداخت آن است.
6- امضا: امضای قرارداد توسط خریدار و فروشنده و دست کم دو نفر گواه.
معاونت آموزش قوه قضائیه
کد خبر 14850
نظر شما