پرشین خودرو: محمد رویانیان رئیس ستاد مدیریت سوخت و حمل و نقل کشور روز گذشته در نشست خبری خود با اصحاب رسانه از حذف سهمیه بنزین خودروهایی با حجم موتور بالای CC ۱۸۰۰ از بهمن ماه امسال خبر داد.
به گزارش «پرشین خودرو» به نقل از فارس، با این تصمیم خودروهای تولید داخل با این حجم موتور به جمع خودروهای وارداتی بدون سهمیه بنزین ۴۰۰ تومانی اضافه شدند.
این تصمیم نشان میدهد که ارادهای در جهت حذف سهمیه بنزین تمامی خودروهای شخصی به صورت تدریجی وجود دارد.
در این صورت دولت خود را از ابزار سیاستی مؤثر دو قیمتی در کاهش مصرف بنزین محروم میکند.
در شرایط فعلی اقتصاد و با توجه به موفق عمل کردن ابزار قیمتی ـ مقداری در کاهش مصرف سوخت بنزین ضروری است، دولت سیاست ساماندهی سهمیه بنزین خودروهای شخصی را به جای سیاست حذف سهمیه بنزین در دستور کار قرار دهد.
بر این اساس محورهای پیشنهادی به منظور ساماندهی سهمیه بنزین عبارتند از:
اختصاص سهمیه ماهانه ۶۰ لیتر بنزین به هر خانوار و نه هر وسیله نقلیه
هدفمندی یارانه حاملهای انرژی به ویژه بنزین با هدف تخصیص هدفمند و عادلانه یارانهها به عموم مردم اجرا شده است.
بر اساس بانک اطلاعاتی به دست آمده، پس از هدفمند کردن یارانهها، میتوان سهمیه ۶۰ لیتر بنزین نیمه یارانهای را به هر خانواده به جای هر وسیله نقلیه اختصاص داد.
با این کار توزیع یارانه بنزین میان خانوارهای دارای وسیله نقلیه اعم از خودرو و موتور سیکلت برابر و عادلانه شده و به خانوارهایی که بیش از یک وسیله نقلیه دارند، سهمیه و یارانه اضافهای اختصاص نمییابد.
در عین حال برای دیگر خودروهای خانوار بنزین غیر یارانهای ۷۰۰ تومانی از طریق کارت سوخت خودرو اختصاص یابد.
افزایش قیمت بنزین کارت جایگاهداران به ۲۰۰۰ تومان
با توجه به اختصاص سهمیه یارانهای و غیریارانهای به هر یک از مصرفکنندگان بخش حملونقل نیازی به اختصاص بنزین در کارت سوخت جایگاهداران به قیمت پایین تر از قیمت فوب خلیج فارس دیده نمیشود.
در عین حال اختصاص سهمیه بنزین ۷۰۰ تومانی به جایگاهداران میتواند، زمینه ساز قاچاق این فرآورده به کشورهای همسایه باشد، بنابر این ضروری است اختصاص سهمیه بنزین تنها از طریق کارت مصرفکنندگان صورت گیرد و قیمت فرآورده در کارت جایگاهداران به قیمت فوب خلیج فارس معادل ۲۰۰۰ تومان تعیین شود.
تغییر میزان سوخت غیریارانهای
با توجه به وضعیت مصرف بنزین خودروهای شخصی، اختصاص ۲۰۰ لیتر بنزین ماهانه به قیمت ۷۰۰ تومان در کارتهای سوخت کافی است.
بنابراین پیشنهاد میشود، سهمیه ۳۰۰ لیتر بنزین ۷۰۰ تومانی به ۲۰۰ لیتر کاهش یابد.
استفاده از اثر جانشینی گاز برای خودروهای عمومی بنزینسوز
تاکسیها: با توجه به افزایش جایگاههای اختصاصی CNG سهمیه بنزین تاکسیها به ۶۰ لیتر در ماه کاهش یابد و جایگاههای اختصاصی CNG به نحوی در اختیار تاکسیها قرار گیرد که زمان سوختگیری از ۱۵ دقیقه بیشتر نشود.
وانتبارها: از آن جا که درصد قابل توجهی از مالکان وانتبارها صاحب مشاغل آزاد هستند، اختصاص سهمیه بنزین به این گروه نمیتواند، به صورت هدفمند به فعالان این بخش صورت گیرد. همچنین برخی از مالکان وانتبارها انگیزه کمی در دوگانهسوز کردن وسیله نقلیه خود دارند.
از طرفی گاز طبیعی بر خلاف بنزین قابلیت جابجایی ندارد و سوء استفادهای از آن صورت نمیگیرد.
با فراهم کردن امکان استفاده وانتبارها از جایگاههای عرضه CNG به صورت اختصاصی مشابه تاکسیها با زمان سوختگیری زیر ۱۵ دقیقه و کاهش سهمیه بنزین تمامی وانتبارها به ۶۰ لیتر، انگیزه دوگانهسوز کردن این خودروها افزایش مییابد و مصرف بنزین بیش از پیش کاهش مییابد.
البته سیاست اصولی در این زمینه تولید پایه گازوئیل سوز وانتبار و مانند آن است. بنابراین ضروری است نسبت به گازسوز کردن وانتبارها در کوتاهمدت و جایگزین کردن آنها با موتورهای گازوئیلسوز در میانمدت اقدام شود.
حذف سهمیه بنزین آژانسهای مسافربری و ماشینهای آموزش رانندگی
از آنجا که کارکرد آژانسهای مسافربری و ماشینهای آموزش رانندگی به منزله کارکرد بخش خصوصی و نه بخش عمومی است و از طرفی آژانسهای متعددی در سطح شهر بدون دریافت سهمیه بنزین یارانهای به فعالیت میپردازند، ضروری است سهمیه این بخش حذف گردد.
حذف سهمیه بنزین نیمه یارانهای مازاد این خودروها به افزایش عدالت و شفافیت در بازار منجر شده و فشار هزینههای بخش خصوصی از عموم مردم برداشته میشود.
در صورتی که دولت مجموعه سیاستهای فوق را در دستور کار قرار دهد از یک سو شاهد کاهش مصرف بنزین خواهیم بود و از سوی دیگر انگیزه قاچاق این فرآورده کاهش یافته و تخصیص بنزین بیش از پیش عادلانه و هدفمند میشود.
کد خبر 18198
نظر شما