پرشین خودرو: تورم یعنی جابجایی نقطه تعادل درمنحنی عرضه وتقاضا به طرف بالا، به دو طریق این جابجایی اتفاق می افتد: تورم ناشی ازافزایش تقاضای موثر و تورم ناشی ازفشار طرف عرضه.
به گزارش «پرشین خودرو» به نقل از تابناک، در ماه های اخیرکه شاهد افزایش قیمت خودروهای ساخت داخل بودیم خودروسازان تاکید داشتند که این افزایش قیمت در بازار آزاد نسبت به قیمت کارخانه به دلیل تقاضای بازار است. به عنوان مثال قیمت یک دستگاه خودروی .... در بازار آزاد 44میلیون و قیمت کارخانه آن 27 میلیون تومان است.
حال اگر بپذیریم که قیمت بازار بدلیل تقاضا است، باید این سوال را مطرح نمائیم پس چرا قیمت همان خودرو، البته با مدل سال 90 و همان آپشن ها، در بازار آزاد حداکثر 30 میلیون تومان است.
در حالیکه قبل از افزایش قیمت خودرو، این شکاف قیمتی، حدود 1.5 میلیون تومان بود در حالیکه اکنون به 14 میلیون تومان رسیده است، یعنی طرف تقاضای بازار تمایلی به پرداخت قیمت بیش از 30 میلیون تومان را ندارد و با توجه به اینکه تعداد معاملات خودروهای کارکرده به مراتب بیش از خودروهای صفر کیلومتر در بازار است پس قیمت خودروهای کارکرده را می توان به عنوان ملاک قیمت تعادلی حساب نمود و قیمت تعادلی خودروی صفر کیلومتر را از روی آن احتساب نمود.
بعلاوه چون تولید خودرو در کشور به صورت انحصاری است، تولیدکننده تمایل خواهد داشت با استفاده از شرایط تحریم پیش آمده، تولید خودرو را برای حصول سود بیشتر، نسبت به تولید قبل کاهش دهد و چون تقاضای موثر بازار تحمل افزایش قیمت را نخواهد داشت، پس سعی خواهد نمود تا از طریق شبکه دلالی، تعدادی از خودروهای تولید خود را با قیمت بالاتر به فروش برساند تا بلکه معیاری برای افزایش قیمت کارخانه تلقی شود.
البته این روش جدیدی نیست، این روش دراوایل قرن بیستم به وسیله کارتل ها انجام می گرفت که به همین خاطرقوانین مبارزه با انحصار و ایجاد کارتل ها در کشورهای صنعتی به اجرا درآمد.
کد خبر 19018
نظر شما