کد خبر 19021
۳۰ دی ۱۳۹۱ - ۱۶:۲۵
درباره علی‌الحساب چه می دانید؟

پرشین خودرو: در دنیای تنها دو واژه وجود دارد که توانایی انجام کارهای خارق‌العاده را دارند. اولی در بغداد و دومی در ایران است. اولی اوپن سه‌سه‌می و دومی علی‌الحساب است!

به گزارش «پرشین خودرو»، یکی از راه‌های خرید خودروی ارزان،‌ پیش خرید کردن آن است. یعنی روشی که ابتدا بخشی از پول (معمولاً 30 تا 40 درصد) قیمت خودرو پرداخت شده و سپس در دو یا سه قسط دیگر، مابقی آن تسویه می‌شود. تجربه نشان داده خودروی X که با این روش خریداری می‌شود معمولاً 30 درصد از قیمت موجود در بازار کمتر است. اما پیش خرید ایراداتی نیز دارد. اولاً آنکه اغلب مشتری‌ها برای تامین همان پیش‌ پرداخت خودروی شخصی‌اشان را می‌فروشند. ولی از آن سو خودروساز حداقل شش ماه زمان می‌خواهد. تازه این در حالی است که در 90 درصد مواقع خودروی پیش خرید شده با تاخیر زمانی به دست مشتری می‌رسد. هزینه‌های ناشی از نبود وسیله نقلیه برای یک خانواده، خودش می‌تواند رقم قابل توجهی شود. به گزارش بازار خبر، از سوی دیگر خودروسازان با این حربه، نقدینگی مناسبی را برای خود تامین می‌کنند. آنها خیالشان راحت است که حتی با فرارسیدن موعد تحویل اگر خودروی ثبت نام شده موجود نبود یا از نظر رنگ تفاوت می‌کرد، خیلی راحت به مشتری می‌گویند: یا یکی دیگر انتخاب کن یا اینکه حالا حالاها صبر کن. مشتریان پژو 206 ثبت نامی به خوبی آن پیامک‌ها را یادشان می‌آید که خودروساز به آنها توصیه کرده بود که خودروی فوق را با تندر 90 تعویض کنند. حتی برای این کار، خط قرمز زمانی نیز تعیین شده بود. اما دردناک‌تر از همه مشتری امروزی با تمام داستان‌های فوق آشناست و می‌داند که چطور با آنها مدارا کند ولی یک چیز دیگر است که هیچ‌وقت هضم نمی‌شود؛ استفاده از عبارت علی‌الحساب. به موجب قوانین قضایی، دو طرف معامله می‌بایست به تک تک واژه‌های قرارداد متعهد باشند. اغلب کسی وزن حقوقی واژه علی‌الحساب را مد نظر نمی‌گیرد. آیا این جمله برایتان آشنا نیست؟ قیمت درج شده به صورت علی‌الحساب بوده و شرکت مختار است در زمان تحویل با توجه به افت یا افزایش قیمت تمام شده، ما به التفاوت را دریافت کند. البته در 99 درصد مواقع هیچ‌گاه در زمان تحویل خودرو، قیمت آن کاهش نمی‌یابد که خودروساز مجبور به پرداخت ریالی شود. از آن سو مشتری دانسته و ندانسته خودش را درگیر یک بدهی دیگر می‌کند. طبیعی است که نمی‌تواند معامله را به هم بزند.‌ داستان رانا را یادتان می‌آید؟ اول قرار شد که 10 میلیون تومان از مشتری دریافت شود. با هوشمندی تمام عنوان نشد که در آینده باید چقدر به این مبلغ اضافه کرد. یعنی در حقیقت مشتری نمی‌دانست این 10 میلیون چند درصد قیمت تمام شده خودرواش است. حرف و حدیث‌ها از قیمت 15 میلیون تومانی‌اش حکایت می‌کرد. خیلی‌ها قادر به تامین 5 میلیون دیگر نبودند و حواله خود را واگذار کردند. به طرز باورنکردنی طی یکی دو ماه قیمت رانا به مرز 21 میلیون رسید.
کد خبر 19021

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • عباس ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۱/۱۰/۳۰
    6 0
    اینجا ایران است خودرو ملی افتخار ملی ! راه تورا میخواند! زیبای ایرانی ! و...
  • حمزه ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۱/۱۰/۳۰
    0 0
    باعث تاسفه که بگم ! "من ایرانی هستم و در ایران زندگی میکنم"
  • بی وطن ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۱/۱۱/۰۱
    0 0
    درد را از هر طرف بخوانی درد است،برای خودم متاسفم که در این کشور زندگی می کنم و می بینم که در کفرستان چگونه و با چه کمیت و کیفتی به شهروندانشان خدمات دهی می کنند و چه امکاناتی را برای آسایش رفاه همنوعانشان فراهم می کنند و ما برای تهیه درشکه های ایران خودرو و سایپا باید از هفت خوان بگذریم و تازه با منت واژه ی خودرو ملی و علی الحساب