ارزانی خودرو؛ پروسه ای زمان بر

پرشین خودرو: از نظر بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار خودرو، ایجاد تعادل در بازار، بازگشت به قیمت واقعی و از بین بردن حباب قیمتی ایجاد شده در بازار خودرو، طی مدت زمانی کوتاه امکان پذیر نبوده و پروسه ای زمان بر خواهد بود.

به گزارش «پرشین خودرو»، از نظر کارشناسان در حال حاضر بازار خودرو با یک افزایش تقاضای کاذب روبرو شده که تا زمانی که این تقاضا به طور کامل از بازار خودرو فاصله نگیرد و عرضه خودرو به روال عادی برنگردد امید چندانی به بهبود شرایط بازار نخواهد بود. افزایش افسار گسیخته قیمت خودروها در سال جاری که طی چند ماه به اوج خود رسیده، دوباره پس از سال ها خودرو را به کالایی سرمایه ای تبدیل کرده که این امر منجر به ایجاد تقاضای کاذب در بازار این محصولات شده است به طوری که بسیاری از مسوولان بر این امر تاکید کردند که مشتریان اصلی خودروسازان دلالان و واسطه هایی هستند که به امید کسب سود نقدینگی های سرگردان خود را وارد این بازار کرده اند و ۹۵ درصد خودروهای عرضه‌شده بە این افراد می‌رسد. یک عضو هیات مدیره انجمن قطعه‌سازان ایران در این باره گفت: براساس نتایج یک تحقیق، فقط پنج درصد از کسانی کە خودرو را بە صورت مستقیم از خودروساز دریافت می‌کنند، مصرف‌کننده واقعی هستند. محمدرضا نجفی‌منش اظهار کرد: براساس تحقیق صورت گرفته در صنعت خودرو، فقط پنج درصد خودروهای عرضه شده از سوی خودروسازان بە صورت مستقیم بە دست مصرف‌کنندگان می‌رسد و ۹۵ درصد مابقی توسط واسطه‌ها و دلالان برای فروش مجدد بە مردم، خریداری می‌شود. عضو هیات مدیره انجمن قطعه‌سازان ایران ادامه داد: بە عنوان مثال پس از باز شدن پایگاه اینترنتی فروش اینترنتی خودروسازان، دلالان و واسطه‌ها بە سرعت خودروهای عرضه شده را خریداری کرده و با قیمت بالاتری مجددا بە مصرف‌کنندگان عرضه می‌کنند. این امر از آنجا ناشی می شود که کاهش تولید و به تبع آن کاهش عرضه خودرو طی چند ماه اخیر این فرصت را در اختیار دلالان قرار داد تا با استفاده از رانت های اطلاعاتی خود به سوی بازار خودرو سرازیر شوند تا بتوانند بر پشت فرمان بازار خودرو نشسته و کنترل بازار را در دست بگیرند. کارشناسان بر این باورند که افزایش عرضه و تداوم آن یکی از راه کارهایی است که می تواند تاثیر بسزایی در تعادل بازار و کاهش قیمت ها داشته باشد. از همین رو دو شرکت ایران خودرو و سایپا پس از تعیین قیمت های جدید، فروش نقدی و فروش ویژه را در دستور کار خود قرار دادند و مدیران فروش دو شرکت از عرضه 101 هزار خودرو تا پایان سال خبر دادند. عبداله بابایی معاون بازاریابی و فروش ایران خودرو از عرضه 86 هزار دستگاه انواع محصولات این شرکت تا پایان سال خبر داد و گفت: از 17 بهمن تاکنون نیز 16 هزار دستگاه خودرو به بازار عرضه شده است. محمدعلی قادری معاون بازاریابی و فروش داخلی گروه خودروسازی سایپا نیز از عرضه بیش از 15 هزار دستگاه خودرو به مصرف کنندگان تا پایان سال جاری خبر داد و اظهار داشت: بر اساس سیاست های تبیین شده گروه خودروسازی سایپا، با هماهنگی های بوجود آمده در راستای کاهش هیجانات بازار قرار شد تا پایان سال جاری حدوداً 60 هزار دستگاه از انواع محصولات گروه خودروسازی سایپا تولید شود که از این میزان حدود 40 هزار دستگاه به تعهدات قبلی اختصاص یابد و مابقی نیز بصورت فروش فوری از طریق شبکه توزیع به بازار عرضه شود. حالا باید منتظر ماند و دید آیا این پیش فروش ها می تواند از التهابات بازار خودرو کاسته و بازار را در مسیر واقعی شدن قیمت ها قرار دهد؟
کد خبر 20091

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 4
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • 13 ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    13 0
    بیشتر واسطه ها هم آشنایان و مدیران خودرو ساز هستند که چنین روزی را پیش بینی می کردن .
  • دانشجو ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    13 1
    خواهشا هر کاری که لازمه انجام بدین تا خودرو های داخلی و خارجی قیمتشون پایین بیاد حالا یا تعرفه ها رو بر می دارین البته بدون قید و شرت یا دلار رو پایین میارین یا بازار رو اشباه می کنین در هر صورت انجام بدین.
  • رضا ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    6 0
    اگر بی ماشین هستید بخرید والا نخریم تا این کفتارها از بازار بروند.یکی هم باید فکری برای قیمتهای بالای جدول خارجیها بکند که یاعث شده همه سعی کنند قیمتشون را بهش نزدیک کنند.شاید یک مالیات سنگین برای فروش بیش از یک خودرو در سال هم کمک کند.
  • باسلام ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
    0 5
    ما سهامداران بی چاره شدیم چرا خودرو سازان با این قیمتها پیشبینی خود را اصلاح نمی کنند ، تا کی باید ما سهامداران به گروه فرصت دهیم قیمت هم آزاد شد دیگر باید از زیان خارج شوند فکری به حال سهامدار خرد بکنند.