پرشین خودرو: تا چندی پیش صنعت خودروی کشور با تمام ضعف و کمبودهایش از لحاظ سطح تولید مشکل خاصی نداشت و هر ماه از رشد آمار تولید خودرو خبرهایی میشنیدیم.
به گزارش «پرشین خودرو»، با این وجود آمارها نشان دادند که در دی ماه امسال تولید خودرو نسبت به دی ماه سال گذشته نزدیک به 50 درصد کاهش یافته است.
یعنی در این مدت خودروسازان تنها توانستهاند نصف مقدار خودرویی که سال پیش ساخته بودند را بسازند. آیا نیاز متقاضیان به خودرو کاهش پیدا کرده و خودروسازان سطح تولید را کاهش دادهاند یا اتفاق دیگری در این میان روی داده است؟
متاسفانه در این حوزه هم دولت سهمالتقصیری دارد و حتی میتوان بخش اعظم کاهش تولید خودرو را ناشی از بیتوجهیها و بیتدبیریهای دولت دانست. زیر تا پیش از اینکه دولت به هر طریقی در صنعت خودرو دخالت کند وضعیت به حالت عادی پیش میرفت و چرخ صنعت خودرو بهتر میچرخید.
دخالت و ابلاغیههای عریض و طویل دولت برای صنعت خودرو اما آنقدر بیپایه بودند که حالا بازار خودرو نه تنها از نظر سطح تولید ضعف جدی دارد بلکه از نظر قیمتی هم غوغایی در بازار به راه افتاده است. حال معلوم نیست که آیا دولت این وضعیت را از روی قصد و غرض خاصس به وجود آورده و باید به دنیال ردپای جریان انحرافی باشیم یا این وضعیت تنها در پی بیاطلاعی و بیتدبیری رخ داده است.
به هر روی در جدیدترین آمارهای به دست آمده، تولید انواع خودرو در دیماه امسال 47 درصد نسبت به دی ماه سال گذشته کاهش یافته داشتهاست بهگونهای که تولید این محصولات از 146 هزار و 135 دستگاه در دی ماه سال گذشته به 77 هزار و 420 دستگاه رسیده است.
در این مدت تولید انواع خودروی سواری نیز 46.8 درصد افت نشان میدهد بهگونهای که تولید این محصول از 122 هزار و 232 دستگاه در دی ماه سال 90 به 64 هزار و 984 دستگاه رسیده است.
دی ماه امسال تولید انواع وانت نیز با کاهش 43.3 درصدی از 20 هزار و 276 دستگاه در دی ماه سال گذشته به 11 هزار و 498 دستگاه رسیده است. گفتنیاست دی ماه امسال تولید انواع خودروهای سواری در شرکت ایران خودرو 45 درصد، پارس خودرو 66.7 درصد، خودروسازی راین 87.1 درصد، سایپا 41 درصد و کرمان موتور صد درصد کاهش یافته و در خودروسازی مدیران 51.7 درصد افزایش یافته است.
به گزارش شفاف، شاید بتوان اصلیترین دلیل نوسان قیمت شدید در بازار خودرو را همین کاهش تولید خودرو آن هم تا سطح 50 درصد دانست. با این وجود اما این شرایط خود به خود و بدون دلیل ایجاد نشده بلکه دولت در تمام جوانب آن نقش اساسی بازی کردهاست.
تقصیر اول دولت این است که سهم خودروسازان و در کل صنعت قطعهسازی و خودروسازی کشور را از گام اول هدفمندی یارانهها پرداخت نکرد. مسلما افزایش قیمت حاملهای انرژی و آزادسازی قیمتها تاثیری در افزایش هزینههای تولید از سوی خودروسازان داشت. به هر حال خودروسازان در آن برهه زمانی به دلیل سر و سامان داشتن نسبی متوجه مشکلات آینده خود نشدند.
پس از آن اما دولت نوسانات ارزی را به وجود آورد. نوسانات ارزی هم از دیگر سو هم قطعهسازان خودرو و هم خودروسازان را تحت فشار قرار داد. زیرا آنها نه به ارز دولتی دسترسی داشتند نه میتوانستند از ارز آزاد استفاده کنند. درست در همین شرایط بود که دخالتهای دولت وضعیت بازار خودرو را پیچیدهتر کرد.
در این میان حتی وزیر صنعت، معدن و تجارت هم مدعی شد و از افزایش قیمت خودرو و نقش خودروسازان در به وجود آمدن چنین شرایطی شکایت کرد. غافل از اینکه دولت خود یک ستون اصلی در به وجود آمدن چنین شرایطیاست و شاید متهم ردیف اول این ماجرا هم باشد.
جالب اینجاست این روزها خودروسازان در شرایطی از کمبود شدید منابع ارزی و ریالی و افت تولید خود سخن میگویند که جریان انحرافی خود با ارزهای دولتی دست به واردات انواع خودروهای پورشه و مازراتی میزند. از همینرو میتوان گفت که دولت از یک سو با غفلت از وظایف قانونی خود به افت صنعت خودروی کشور دامن زدهاست و از سوی دیگر جریان موسوم به انحرافی با عملکرد انحرافآمیز خود به شدیدتر شدن مشکلات کمک کردهاست.
کد خبر 20211
نظر شما