پرشین خودرو: در نشست صبحانه کاری کانون نهادهای سرمایه گذاری مدیران بازار سرمایه و صنعت خودرو ارزیابی خود از بازار فعلی خودرو را مطرح کرده و به آسیب شناسی روند افزایش قیمت خودرو پرداختند.
به گزارش «پرشین خودرو»، در نشست صبحانه کاری کانون نهادهای سرمایه گذاری، عیسی حسین پناه مدیرعامل اسبق شرکت سرمایهگذاری سایپا، گفت: ارتباط وسیع و ریشهدار این صنعت در صنایع مختلف، نقش این صنعت و محصولات آن در زندگی عموم مردم، گردش عظیم مالی، ارزش افزوده بالا و بالاخره تأثیرگذاری این صنعت در مسائل اقتصادی، اجتماعی و سیاسی به حدی است که هیچ جامعهای اعم از توسعه یافته و در حال توسعه از تأثیرات آن مصون نیست.
وی ادامه داد: بازار یک کشور ناموس یک ملت است که نباید براحتی در اختیار دیگران قرار داده شود. حمایتهای قانونی و بسترسازی اساسی که در این مدت بوجود آمد و صنعت خودرو را به یکی از موتورهای حرکت تولید ملی کشور قرار داد هیچگاه از طرف سوداگران طرفدار واردات نادیده گرفته نشد.
کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: گاهی از طریق مقایسهی غیرمستند و سطحینگرانهی قیمتها، گاهی از طریق نفوذ در ارگانهای متولی استانداردها و توقعهای عجیب و غریب که ما باید استانداردهایمان جلوتر از شرکتهای اروپایی باشد گاهی از طریق فشار بر نهادهای قانونی از طریق کاهش تعرفهها که در بعضی از موارد مسئولین ارشد را وادار و مجبور به دخالت و نظارت بر این کارها میکردند.
وی در ادامه گفت: همچنین گاهی از طریق شورای رقابت و حتی بعضاً با کمک سهامداران خود شرکتها از طریق توزیع سود سهام و تخلیهی منابع مالی، اینها همه چالشهایی بود که صنعت خودرو با آن مواجه شد.
حسین پناه گفت: به خاطر همین چالشها همیشه بازار سرمایه با دید تردید به این صنعت نگاه میکند.
وی در ادامه افزود: در یک سال اخیر هم که بهانهی کافی برای هجوم به این صنعت فراهم گردید و در حالیکه تمام کالاها از سبزیجات تا دارو وتمام مایحتاج روزانه مردم چندین برابر شد و از سادهترین مواد صنعتی تا پیچیدهترین محصولات تکنولوژی افزایش قیمت داشتند اما صنعت خودرو باید کنترل قیمت پیدا میکردو ثابت بماند!!
نقدینگی افسار گسیخته و تورم را از دغدغههای جدی اقتصادی
در ادمه ی این نشست بهروز خدارحمی دبیرکل کانون با استناد به ماده ۱۴۲ و ۱۴۳ قانون تجارت که مدیران شرکتها را مسئول عمل به اهداف اساسنامه ای و پاسخگویی در مقابل زیان احتمالی میداند، به زیان دهی صنعت خودرو اشاره کرد و مستند این وضعیت نگران کننده را قیمت های سهام پایین تر از صدتومان برای این شرکتها بیان کرد.
وی اشاره کرد: شاید تا قبل از این نسبت به نزدیک بودن قیمت تابلوی سهام به ارزش ذاتی آنها گاهاً تردیدهایی هم وجود داشت و اتهام دستکاری متصور بود هر چند روند توسعه بازار سرمایه در یکسال گذشته هم به لحاظ وسعت و هم عمق بازار این بهانه را از دست مسئولین گرفته است و امروز همه باور داریم که بازار سرمایه به میزانی توسعه یافته که ارزشهای منعکس در تابلو به ارزش ذاتی سهام نزدیک است. و اگر اینگونه نبود در عرضه اخیر سهام یک هلدینگ بزرگ، عرضه کننده ناچار به تبعیت از قیمت های پیشنهادی سهامداران نمی شد.
خدارحمی در ادامه با اشاره به وضعیت سهام خودرویی ادامه داد: بررسی سهام خودروها نشاندهنده وضعیت نابسامان این شرکتها و زیاندهی آنها با توجه به شاخصهای سهام این شرکتهاست.
اینکه چرا نهادهای سرمایه گذاری که در پورتفوی خود سهام خودرویی خریداری شده از دولت در فرآیند خصوصی سازی دارند مجبور به لحاظ کردن ذخیره کاهش ارزش شده اند و آیا این رویکرد تشویق کننده خصوصی سازی است از دیگر مسائل ضروری مورد توجه است.
وی افزود: حتی اگر با اغماض بپذیریم که صنعت تولید خودرو شبه انحصاری است قطعاً چنین نگاهی به خودروهای وارداتی نخواهیم داشت، از طرفی نسبت بین قیمت یک خودروی داخلی با یک خودروی خاص خارجی که در ذهن مصرف کننده نهادینه شده است با افزایش قیمت مشابه خارجی به دو یا دو نیم برابر قیمت، همین افزایش را در ذهن خریدار داخلی در مواجهه با خوردوی ایرانی ایجاد می کند و نتیجه جز فاصله گرفتن قیمت ها در بازار ازاد از قیمتهای درب کارخانه نخواهد بود.
وی همچنین دو مشکل نقدینگی افسار گسیخته و تورم را از دغدغههای جدی اقتصادی توصیف کرد و گفت: به نظر میرسد حرمت مهار نقدینگی بیشتر از تورم است به بیان دیگر در اتخاذ سیاستها با کاهش نقدینگی به دنبال این باشیم که تورم را مهار کنیم، و نه اینکه با کنترل قیمت خودرو انتظار کاهش تورم را داشته باشیم. و به این منظور باید توجه ها به سمت بازار سرمایه جلب شود و نقدینگی به آن سمت هدایت شود و نه اینکه با تصمیمات بعضاً ناصواب سرمایه ها را از بازار فراری دهیم.
وی از تشکیل دپارتمان پالایش اطلاعات و صنایع مختلف در کانون سرمایهگذاری ایران خبر داد و گفت: کانون در راستای تحلیل بهتر صنایع مختلف، دپارتمان پالایش اطلاعات و صنایع مختلف تشکیل داده که از چند ماه گذشته آغاز به کار کرده و از معتبرترین مجموعههایی است که گزارش تحلیلی را در ۳۰ سال گذشته در ۱۴۰ کشور و ۱۷۵ بازار در قالب ۲۲ صنعت به صورت مستمر منتشر کرده را الگو قرار داده است.
دبیرکل کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران درپایان بیان کرد: توجه به این نکته ضروری است که شرکتهای خودور ساز به دلیل حضور در تالار شیشه ای(بورس اوراق بهادار) طبعاً از اطلاعات شفافی تا ریزترین اقلام درآمدی و هزینه ای برخوردارند و به دلیل تبعیت از مقررات و دستورالعمل های کنترلی و نظارتی حاکم، به طور قطع از قیمت های مصوب تبعیت خواهند کرد ولی آیا این به صلاح اقتصاد ماست؟
آیا تجربه ی دو دهه پیش دوباره تکرار نمی شود؟ آیا رانتی برای یک عده واسطه ایجاد نمی شود که از مابه التفاوت نرخ های مصوب و قیمت بازاری که خارج از کنترل نهادهای قیمت گذار است، بهره مند شود؟ آیا دوباره مردم به خودرو به دید کالای سرمایه ای نگاه نخواهند کرد و این رویکرد تقاضای واهی ایجاد نخواهد کرد؟
کد خبر 22758
نظر شما