پرشین خودرو: فرآیند سفارشگذاری و خرید قطعات فرآیندی پنج، ششماهه است بنابراین با رفع تحریم صنعت خودرو، هزینههای تامین قطعات داخلی و خارجی كاهش یافته و كیفیت این قطعات نیز افزایش مییابد.
به گزارش «پرشین خودرو»، معادلات و معضلاتی در طول یكی، دو سال گذشته بود كه موجب خمودگی و ركود در صنعت خودرو شد.
مشكلاتی نظیر نبود منابع مالی، تحریمها، خروج شركتهای بزرگ خودروساز جهانی از صنعت خودرو كشور و چالش قیمتگذاری خودرو از آن دست معضلاتی بودند كه صنعت خودرو كشور را به بند كشیدند.
حالا كه در برخی بازارها گشایشی به وجود آمده و زمزمههایی از لغو تحریمهای صنعت خودرو به گوش میرسد همه منتظر ایجاد تحول در این صنعت و حوزه هستند.
با این وجود اما تحول در بخش صنعت نیازمند چند تغییر است. شاید رفع تحریمها و در گام بعد رقابتی كردن كامل بازار و بهرهوری صنعت و افزایش قدرت مدیریتی در بخش خودرو جزو سرفصلهای رشد و توسعه در صنعت خودرو به حساب آید.
اثرات لغو تحریم در صنعت خودرو
بالا رفتن احتمال رفع تحریمهای صنعت خودرو موجب شدهاست كه بسیاری از كارشناسان و نمایندگان مجلس نسبت به این موضوع واكنش نشان دهند.
یك كارشناس صنعت خودرو با محتمل دانستن رفع قریبالوقوع تحریم صنعت خودرو، اثرات این موضوع بر فعالیت شركتهای خودروسازی را اینطور بیان كرد: شرایط فعلی نشان میدهد كه مذاكرات در روزهای آینده مثبت بوده و دو طرف خواستار تعامل با یكدیگر هستند.
شهرام آزادی با بیان اینكه پروسه برطرف شدن تحریم از آخرین تحریمهای وضع شده آغاز خواهد شد، خاطرنشان كرد: تحریم صنعت خودرو نیز جزو جدیدترین تحریمها بوده و به همین دلیل در صدر فهرست تحریمهای برطرف شده قرار خواهد داشت. همچنین در صورت رفع تحریم صنعت خودرو اثرات مثبت آن در كاهش هزینههای تولید و افزایش كیفیت خودروهای داخلی از چند ماه آینده نمایان خواهد شد.
وی افزود: فرآیند سفارشگذاری و خرید قطعات فرآیندی پنج، شش ماهه است بنابراین با رفع تحریم صنعت خودرو، هزینههای تامین قطعات داخلی و خارجی كاهش یافته و كیفیت این قطعات نیز افزایش مییابد.
این كارشناس صنعت خودرو تصریح كرد: این موضوع بر قیمت خودروهای داخلی نیز تاثیر خواهد داشت بهگونهای كه با كاهش هزینههای تولید، قیمت فروش خودروها نیز كاهش خواهد یافت.
از سوی دیگر گفته میشود كه تنها رفع تحریمها موجب توسعه و رشد و تحول در صنعت خودرو نمیشود. بلكه باید در گام بعدی روابط با خودروسازان بزرگ جهانی بازسازی شود و به سمت همافزایی این ارتباط حركت كنیم.
اللهوردی دهقانی عضو كمیسیون صنایع مجلس و نماینده مردم ورزقان در اینباره میگوید: ما باید گوشهچشمی هم به خودروسازان بزرگ جهانی داشته باشیم و توجه كنیم كه آنها چگونه با موفقیت عمل میكنند. بهتر این است كه پس از گذشتن از سد تحریمها به سمت همافزایی روابط با خودروسازان بزرگ جهانی حركت كنیم تا بتوانیم تكنولوژی و توان سرمایهای خود را بالا ببریم و در این فضا با رقبای جهانی خود رقابتی سالم به وجود بیاوریم.
او اینطور ادامه داد: خودروسازان بزرگ اكنون با تكیه بر تكنولوژی و توان سرمایهای خود به سمت ساخت خودروهای نسل جدید حركت میكنند. در كشور ما اما بازارهای بسته و انحصاری موجب شدهاست كه نه تكنولوژی به كشور وارد شود و نه توان سرمایهای خاصی متولد شود. ساخت خودروهایی با كیفیت بالا و هماهنگ با تكنولوژی روز، نیاز تعامل با خودروسازان جهانی و استفاده از امكانات این كشورها برای ارتقای صنعت خودرو داخلیاست.
دهقانی به چالش قیمتگذاری خودرو كه از یكی، دو سال پیش گریبان صنعت خودرو را گرفته هم اشاره میكند و میگوید: با وجود افزایش قیمتهایی كه داشتیم و در مقابل آن رشد كیفیتی رخ نداده مردم فكر میكنند كه چرا باید به جای خودرو خارجی با كمی هزینه بیشتر به سمت خرید خودروهای داخلی كشش داشته باشند؟ از همینرو مشكل قیمتگذاری هم باید موازی با دیگر اقدامات حل شود و قیمتها با كیفیت هماهنگی پیدا كنند تا بازار خرید و فروش خودرو داخلی هم رونق بگیرد.
بازارها را به روی رقبای خارجی بستهایم
به گزارش تهران امروز، این نماینده مجلس از بازارهای بسته و انحصاری خودرو انتقاد كرده و میگوید: ما درهای صنعت خودرو را به روی دیگر رقبای خارجی بستهایم و برای همین به لزوم كیفی بودن خودروها به مقدار نیاز توجه نمیكنیم. چرا كه ناتوانی قشر گستردهای از مردم برای خرید خودرو خارجی این تصور را به وجود آورده كه ما هر چیزی را كه تولید كنیم مردم مجبور به خرید آن هستند، از همینرو بازارهای خودرو داخلی انحصاری، ناعادلانه و بسته شدهاند و این فضا نیازمند تحول است.
البته در روزهای گذشته خبرهایی از همكاری دو شركت بزرگ خودروسازی كشور برای ایجاد تحول در صنعت خودرو شنیده شدهاست. چنین همكاریای خواست بسیاری از كارشناسان و نمایندگان مجلس بود.
از همینرو احمد نعمتبخش دبیر انجمن خودروسازان ایران گفته: همكاری مشترك دو خودروساز بزرگ كشور راهكاری برای افزایش تنوع محصولات تولیدی و جلب رضایت مصرفكنندگان است.
احمد نعمتبخش در گفتوگو با ایسنا اظهار كرد: در شرایط فعلی تلاش برای افزایش تنوع تولیدات و جلب رضایت مصرفكنندگان مهمترین اولویت صنعت خودرو است.
دبیر انجمن خودروسازان ایران ادامه داد: بنابراین همكاری مشترك دو خودروساز بزرگ كشور با توجه به شرایط فعلی و كمبود نقدینگی، مفید بوده و میتواند به طراحی و تولید پلتفرم مشترك بین دو خودروساز منجر شود.
وی افزود: با توجه به امكانات دو خودروساز بزرگ كشور، فرآیند طراحی و تولید اجزای پلتفرم بین دو شركت تقسیم خواهد شد بهگونهای كه یك شركت موتور آنرا تولید كرده و شركت دیگر اجزای دیگری چون گیربكس را تولید میكند. نعمتبخش با بیان اینكه در این فرآیند هزینههای طراحی و تولید پلتفرم به شدت كاهش مییابد، تصریح كرد: پس از آن هر شركتی میتواند خودروهای مخصوص خود را با برند خود و روی پلتفرم مشترك تولید كند.
وی ادامه داد: این كار در دنیا رواج داشته و بسیاری از خودروسازان بزرگ جهانی با مشاركت یكدیگر پلتفرم را طراحی كرده و مدل خودروهای مختلف را با برند خودشان و با استفاده از آن پلتفرم تولید میكنند.
دبیر انجمن خودروسازان ایران تصریح كرد: همكاری مشترك ایران خودرو و سایپا باعث افزایش سرعت توسعه و تولید محصولات جدید، كاهش هزینهها و در نهایت جلب رضایت مصرفكنندگان خواهد شد.
رشد كیفی مهمتر از رشد كمیاست
نكته دیگری كه باید به آن توجه كرد اهمیت تحول كیفی و كمی در صنعت خودرو است. این موضوع حتی گاهی مورد چالش قرار میگیرد چون عدهای رشد كیفی را مهم میدانند و عدهای رشد كمی و افزایش تولید خودرو را.
علی علیلو، عضو دیگر كمیسیون صنایع مجلس و نماینده شبستر اما معتقد است كه تحول در صنعت خودرو كشور در گام اول با رشد كیفی اتفاق میافتد.
او در این خصوص به میگوید: ما پتانسیل بالایی برای تولید خودرو و حتی صادرات آن به دیگر كشورها داریم اما نكته اینجاست كه هنوز برنامه و استراتژی خاصی طرحریزی نشده كه براساس آن به این سمت حركت كنیم.
او اینطور ادامه داد: برخی تصور میكنند كه رشد كمی كلید حل مشكلات است اما نكته اینجاست كه تا رشد كیفی در تولید و ساخت خودرو نداشته باشیم رشد كمی هم رخ نمیدهد. به بیان بهتر تحول در صنعت خودرو و جاری شدن خون تازه در رگ این صنعت با رشد كیفی رخ خواهد داد. زیرا زمانی كه تولیدات كیفی، ایمن و مطابق با تكنولوژی روز شود مشتری خودرو هم افزایش پیدا میكند و میتوانیم به افزایش تولید فكر كنیم.
او رسیدن به استاندارد جهانی را بسیار مهم توصیف كرده و اینطور توضیح داد: خودروسازهای ما باید توجه بیشتری به كیفیت خودروهای ساخته شده مبذول دارند. چرا كه بسیاری از مشكلات صنعت خودرو ما از همین بیكیفیتی ناشی شدهاست و تا این معضل رفع نشود تحولی هم رخ نخواهد داد.
کد خبر 25942
نظر شما