پرشین خودرو: هر سال نمایشگاه بینالمللی دیترویت محلی است برای تبادلنظر خودروسازان در این مورد که صنعت خودرو در کجا ایستاده و به کدام سو میرود. پیام نمایشگاه امسال این بود: فناوری پیشرفته؛ یعنی بزرگتر، سریعتر و سبکتر.
به گزارش «پرشین خودرو»، طی سالهای 2008 تا 2010، مصرفکنندگان آمریکایی انتخابهای تاریخی را کنار گذاشتند و تقاضا از خودروهای بزرگ و پرسرعت به سوی خودروهای کوچک با مصرف کمتر چرخید. آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا اعلام کرد طی این مدت میانگین قدرت موتور خودروهایی که در آمریکا به فروش رفتند کاهش و میانگین صرفهجویی در مصرف سوخت افزایش یافت، چنانکه در سال 2008، میانگین قدرت موتور این خودروها به 219 و در سال 2009 به 208 اسب بخار رسید.
5 سال پیش، باراک اوباما 80 میلیارد دلار از پول مالیاتدهندگان آمریکایی را به برنامهای اختصاص داد تا بر مبنای آن 3 خودروساز دیترویت را به سوی ساخت خودروهایی کوچک، هیبرید یا الکتریکی، مانند شورولت وولت (Volt) هدایت کند و خودروسازان هم متعهد شدند ظرف 10 سال آینده صرفهجویی در مصرف سوخت خودروهایشان را تا 2 برابر افزایش دهند. با وجود گمانههای آن روزها مبنی بر افزایش قیمت سوخت، چنین تصمیمی علاوهبر فواید زیستمحیطی، از نظر اقتصادی هم عقلانی بود.
امروز اما توقف سیر صعودی قیمت سوخت نگرانیهای صاحبان خودرو در مورد هزینه مالکیت را کاهش داده است. در آن سو خودروسازان هم از تلاش برای قانع کردن جریان اصلی مصرفکنندگان برای خرید خودروهای الکتریکی دست کشیدهاند و در عوض سعی میکنند با توسعه فناوریها، آنها را در معرض انتخاب خودروهایی بزرگ و جادار قرار دهند که مصرف سوختشان کاملا به صرفه است. حالا تقاضا برای پیکاپها و شاسیبلندها رو به افزایش است. به لطف کاهش قیمتهای سوخت، در سال 2013– برخلاف سال پیش از آن- نیمی از خودروهای فروشرفته در بازار آمریکا پیکاپ بودهاند. آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا پیشبینی کرده در سالهای نزدیک پیش رو خودروها سنگینتر و قدرتمندتر از همیشه خواهند شد، اما در عین تعجب مصرف سوخت آنها کاهش خواهد یافت. این آژانس میگوید: تنها، سرعت این تحول ممکن است به اندازه مطلوب نباشد.
با وجود تلاشها و همچنین رشد نسبی در فروش خودروهای هیبرید، این دسته نتوانستهاند سهمی بیش از 3 درصد در بازار آمریکا داشته باشند. خودروسازان شاخص فعال در این بخش، مانند تویوتا و تِسلا (Tesla) نگران آنند که بدون افزایش قیمتهای سوخت، مصرفکنندگان آمریکایی پولی بابت خرید محصولاتشان نخواهند پرداخت. در عین حال مواد عجیب و غریب و فناوریهای پیشرفتهای که سایر خودروسازان در ساخت یک پیکاپ یا شاسیبلند بهکار میبرند، احتمالا موجب خواهد شد همه خودروها تا سال 2025 الزامات برنامه دولت فدرال آمریکا برای کاهش مصرف سوخت را رعایت کنند. شاسیبلندها، پیکاپها و خودروهای بزرگ و لوکسی که در نمایشگاه بینالمللی دیترویت به نمایش درآمد، این فرض را قوت بخشید که بازار خودروهای سبز، دستکم تا یک دهه آینده مشتری چندانی نخواهد داشت.
هرچه اوضاع اقتصاد در شهر دیترویت نابسامان و گنگ است، آسمان 3 خودروساز ساکن این نقطه از آمریکا آبی است. فروش در سال 2013 با حرکتی صعودی به مرزهای خود در سال 2009 بسیار نزدیک شد و تقاضا برای خودروهای پرسودی چون پیکاپها و شاسیبلندها و همچنین خودروهای لوکس افزایش یافت. اگرچه تحلیلگران انتظار دارند سرعت رشد در سال 2014 آهستهتر شود، میگویند وضع بازار ثابت خواهد ماند و از نوسانات فلجکننده سالهای گذشته خبری نخواهد بود.
به گزارش دنیای اقتصاد، جنرال موتورز، فورد و کرایسلر (که همین اواخر بهطور کامل به تملک فیات و سرجیو مارکیونه درآمد) بار دیگر تولید موثر پیکاپهای معروفی چون فورد F-150 یا شورولت سیلورادو را از سرگرفته و برای تداوم رونق کسب و کارشان امید بسیاری به آنها دوختهاند، امیدی که بیراه هم نیست و مصرفکنندگان آمریکایی نشان دادهاند اگر چرخ اقتصادشان بچرخد، خودروهای آمریکایی انتخاب اولشان خواهد بود.
با وجود این، ناظران میگویند 3 خودروساز احیاشده دیترویت نباید از نظارت دقیق بر تولید و ارتقای پیوسته فناوریها، بهخصوص در عرصه مصرف سوخت، غافل شوند؛ چراکه رقبای آسیایی و اروپایی از این نظر کاملا قدرت گرفتهاند و در کمین اشتباهی از سوی آمریکاییها نشستهاند. این رقبا با نمایش جدیدترین محصولاتشان در نمایشگاه دیترویت ثابت کردند که برای دو بازار بزرگ دنیا، آمریکا و چین، نقشههای جاهطلبانهای در سر دارند.
برای خودروسازان دیترویت عصر جدیدی آغاز شده است. دوران سیاه ورشکستگی، کسری بودجه و تعلیق خطوط تولید سرآمده؛ اما زمان چالشهای تکنولوژیک، رقابت فشرده در عرصه جهانی و همچنین تغییر ذائقه مصرفکنندگان فرارسیده است. بقا در چنین نبرد تنگاتنگی محتاج پذیرفتن ریسکهای بیشتر از سوی مدیران این خودروسازان است. در عین حال با سرایت فناوریهای متنوع و پیشرفته ارتباطی و الکترونیکی به درون کابین خودروها، جایگاه خودرو در جامعه و نقش آن در زندگی روزمره در آستانه تحولی تازه و تاریخی است. واکنشی دقیق، هوشمندانه و البته به موقع به این تغییرات تنها راه خودروسازان برای ورود به عصر تازه است.
کد خبر 29552
نظر شما