پرشین خودرو: شرکت خودروسازی ولوو سیستم تازهای را ابداع کرده که در هنگام عبور خودرو از بخشهای لغزنده جاده، به شکل لحظهای به دیگر رانندگان هشدار داده و نیروهای عملیاتی را آگاه میکند.
به گزارش «پرشین خودرو»، شرکت خودروسازی ولوو سالهاست که برای افزایش ایمنی خودروها تلاش میکند. باور کنید یا نه این شرکت شیشههای جلوی لمینتشده و اتاقهای محکم و ایمن خودروها را که برای همگی ما عادی شده، اولینبار در سال ۱۳۲۳/۱۹۴۴ به صنعت خودرو معرفی کرد. اینبار این خودروساز سوئدی به سراغ امنیت جادهها رفته و برای بهبود شرایط سفر در جادههای بارانی، برفی و لغزنده، سیستمی مبتنی بر رایانش ابری را پیشنهاد کرده است.
این خودروساز در پروژهای مشترک با Trafikverket (مدیریت حملونقل جادهای سوئد) و Statens Vegvesen (مدیریت حملونقل جادهای نروژ) ۵۰ خودرو را در جادههای اسکاندیناوی به حرکت در آورده و وضعیت ارتباطی آنها را هدایت کرده است. این خودروها میتوانند اطلاعات لحظهای از شرایط جاده را میان گروه ۵۰ تایی خود و ناظران به اشتراک بگذارند.
هنگامی که یکی از این ۵۰ دستگاه خودرو با بخشی لغزنده یا پوشیده از برف در جاده برخورد کند؛ دادههای لغزندگی جاده را از طریق شبکه بیسیم تلفنهای همراه به بانک اطلاعاتی خودروهای ولوو ارسال خواهد کرد. هشدارها سپس به خودروهایی که در همین مسیر حرکت میکنند، منتقل میشود و همزمان مسئولان عملیاتی و مدیران در جریان شرایط خاص منطقه قرار خواهند گرفت تا بتوانند بهتر از پیش برای مدیریت موقعیتهای خطرناک در جاده آماده باشند.
اریک ایسرائیلسون که مدیریت این پروژه مشارکتی را در ولوو به عهده دارد، میگوید: «زمانی که سازمانهای مسئول به حجم قابلتوجهی از اطلاعات جادهای که توسط خودروهای گوناگون ارسال شده دسترسی داشته باشند، بهتر میتوانند شرایط را در جادههای لغزنده زمستانی مدیریت کنند. این دادهها در نهایت میتوانند باعث شوند جادهها برای تمامی خودروهایی که از آنها عبور میکنند، ایمنتر از پیش شوند».
به گزارش عنوان، کارشناسان ولوو میگویند اطلاعات هویتی خودروهایی که در این پروژه مشارکت دارند در اختیار مسئولان قرار نخواهد گرفت و تنها هدف از اجرای آن شناخت بهتر شرایط جادهها است. آنها تلاش میکنند طی چند سال آینده این سیستم را آماده ارائه به خریداران کنند.
ایسرائیلسون که مدیریت ITS (سرنام سیستم حملونقل هوشمند) را به عهده دارد، میگوید: «پروژه تعریف شده یکی از اولین نمونههای عملی ارتباط تنگاتنگ میان خودروها به کمک شبکه تلفن همراه است. آنها میتوانند اطلاعات را میان خود و زیرساختها رد و بدل کنند. با این حال در ابتدای راه هستیم و میخواهیم در آینده نزدیک بتوانیم دادههای حیاتی متعددی را توسط این خودروها به خودروهای دیگر و مراکز نظارتی ارسال کنیم. این ارتباط نهتنها پتانسیل بالقوه قابلملاحظهای برای بهتر کردن جریان ترافیک دارد بلکه میتواند تجربه رانندگی دلپذیرتر و ایمنتری را برای رانندگان فراهم کند.
ولوو تنها یکی از خودروسازانی است که تلاش میکنند از شیوههای ارتباطی نهایت استفاده را ببرند و جادههایی ایمنتر را در اختیار رانندگان قرار بدهند. خودروسازانی مانند مرسدس بنز، بی.ام.و، جنرال موتورز و تویوتا نیز از این توان بالقوه در جهت ارسال دادهها از خودرو به خودرو، از خودرو به زیرساختها و در نهایت بهبود شرایط حملونقل جادهای و ترافیک شهری استفاده میکنند.
کد خبر 31568
نظر شما