کد خبر 34084
۱۱ تیر ۱۳۹۳ - ۱۰:۲۳
تغییر مدل آلودگی هوای پایتخت

پرشین خودرو: شامگاه دوشنبه تهران منظره ای به خود دید که شهروندان در آلوده ترین روز ها هم مشابهش را ندیده بودند، هوای ساکن برای پایتخت مساوی ست با تراکم شدید آلاینده ها و غیر قابل تنفس شدن هوای شهر، مشکل دیگری که به این مشکل بزرگ و تاکنون لاینحل اضافه شده هجوم گرد و غبار بیابان ها ی عاری از پوشش گیاهی اطراف شهر است.

به گزارش «پرشین خودرو»، روزنامه ابتکار روز چهارشنبه در ادامه گزارش خبری خود که سرخط آن بر صفحه نخست نقش بسته آورده است: دوشنبه شب با ورود دوباره ی این گرد و غبار به شهر و اضافه شدنش به آلودگی حاصل از سوخت های فسیلی در هوای ساکن تهران، تهران برای ساعاتی تبدیل به جایی کشنده شد.
میدان دید به خصوص در نواحی مرکزی و جنوب و جنوب غربی به زیر 10 متر می رسید و زیر نور چراغ ماشین ها و چراغ های روشنایی منظره ترسناک هوایی که شهروندان به درون ریه ها می فرستند به وضوح دیده می شد.
تابستان تازه از راه رسیده و به احتمال زیاد تا مدت ها قرار است ساکنان پایتخت روزهایی بدون وزش بادی که دود و گرد و غبار را از شهر بیرون ببرد داشته باشند.
آلودگی ناشی از دود اتومبیل ها به تنهایی مشکلی بزرگ برای تهران و شهر های بزرگ کشور بود و با داستان جنجالی بنزین های تولید مجتمع های پتروشیمی این بحران تشدید هم شد، حالا به این معضل بزرگ گرد و غبار هم اضافه شده، تهران از شهری که هوایش بیشتر روزها برای سلامتی افرادی که مشکل بیماری قلبی و ریوی دارند خطرناک است در حال تبدیل شدن به شهری غیرقابل تنفس است.

تغییر مدل آلودگی هوای تهران
اما یک منبع مسوول از تغییر مدل آلودگی هوای تهران سخن می گوید: رییس ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران با بیان اینکه مدل آلودگی هوای پایتخت تغییر کرده گفت: در سال جاری ریزگردها ی ناشی از بیابانهای اطراف تهران موجب بحرانی شدن هوا شده اند. دکترعلی محمد شاعری در گفتگو با مهر، با بیان این مطلب افزود: هم اینک مدل آلودگی هوا در کل کشور و به ویژه در پایتخت تغییر کرده است.
در گذشته علت اصلی آلودگی هوا گازهای آلاینده مانند منوکسید کربن، دی اکسید نیتروژن، دی اکسید گوگرد و ازن بودند اما با اقدامات انجام شده در زمینه بهبود کیفیت سوخت، کیفیت خودروها، وضعیت صنایع معادن، خدمات تولیدی، جایگزینی سی ان جی به جای بنزین، جایگزینی خودروهای فرسوده و همچنین بهبود رفتارهای اجتماعی مردم در حال حاضر این آلاینده ها به شدت کاهش یافته و در حد سالم و پاک قرار دارند. رییس ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران اظهار داشت: از سال 88 عوامل دیگری موجب قرار گرفتن هوای بسیاری از استانهای کشور در شرایط ناسالم شد که با عنوان ریزگردهای عربی و یا مهمانان ناخوانده معرفی شدند.

ریزگردهای داخلی؛ منشا آلودگی
وی علت این پدیده را خشکسالی، کاهش بارندگی، ناامنی و اشغالگری در کشورهای عربی همسایه به ویژه کشور عراق عنوان کرد. اما اخیراً پدیده جدیدی در کشور و به ویژه در پایتخت موجب آلودگی هوا می شود که طوفان 120 متر بر ثانیه ای یکماه پیش و همچنین سونامی گرد و غبار شب گذشته در تهران گواه آن است.
علت این طوفانها که تا شعاع 100 کیلومتری پایتخت را درنوردیده و سازمان هواشناسی هم در پیش بینی آن ناتوان بوده مدل جدیدی آلودگی هوا با منشاء داخلی است.

خطرناک تر از ریزگردهای عربی
رییس ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران با بیان این که آلودگی هوای تهران با منشاء ریزدگردهای داخلی به مراتب خطرناک تر از ریزگردهای عربی است، گفت: چرا که فاصله کانونهای ریزگرد هم اکنون با مراکز جمعیتی کمتر است و فاصله منشاء تا مقصد ریزگردها بسیار کوتاه بوده و می تواند به صورت مستمر شهرهایی مانند تهران را تحت تاثیر قرار دهد.
شاعری افزود: آلودگی هوا تحت تاثیر ریزگردهای داخلی نیازی به طوفان های شدید و سهمگین ندارد کما اینکه دوشنبه شب با وزش باد بسیار ملایمی شاهد بروز گرد و غبار شدید در پایتخت بودیم چراکه در گذشته برای رسیدن ریزدگردهای عربی به کشور بایستی هزاران کیلومتر طی می شد اما هم اینک که منشاء ریزدگردها کمتر از 100 کیلومتر با مراکز جمعیتی فاصله دارند کوچکترین وزش بادی منجر به آلودگی شدید هوا و جابجایی ریزگردها می شود.
وی یادآور شد: دوشنبه شب و دیروز میزان ذرات معلق کمتر از 10 میکرون و ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون در برخی ایستگاه ها به حدود PSI 380 رسید؛ یعنی مقدار آن حدود 4 برابر حد مجاز بود و شرایط هوا در این مناطق از حد اضطرار گذشته و بحرانی بود.

80 هزار هکتار کانون ریزگرد در اطراف تهران
رییس ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران شکل گیری بیش از 80 هزار هکتار مناطق بحرانی و کانون ریزگرد در دهه های اخیر در اطراف شهر تهران را مهمترین ترین عامل بروز ریزگردهای داخلی عنوان کرد و افزود: به علت تداوم خشکسالی، کاهش بارندگی و افزایش دما در سال جاری این پدیده تشدید شده است.

افزایش آلودگی در روز های گرم
وی با اشاره به اینکه هر چه به سمت روزهای گرم تابستان می رویم آلودگی هوا ناشی از ریزگردهای داخلی افزایش می یابد، یادآور شد: لذا به مسئولان به ویژه مسئولان وزارت جهاد و وزارت نیرو هشدار داده می شود که اقدامات عاجل و فوری در قالب یک طرح جامع برای مقابله با پدیده بیابانزایی در اطراف شهر تهران را به مرحله اجرا درآورند.
شاعری اظهار داشت: جنگل کاری، مالچ پاشی، پخش سیلاب، بذر پاشی، تغییر الگوی کشت، استفاده از الگوهای کشت پایدار در کشاورزی، جلوگیری از استقرار صنایع آب بر و آلاینده در شعاع 120 کیلومتری پایتخت، اجرای عملیات آبخیزداری، مدیریت منابع آب، جلوگیری از حفر چاههای غیرمجاز، پلمپ چاههای حفر شده، حفاظت از پوشش گیاهی و اجرای طرح های مرتعداری از مهمترین اقدامات در راستای مقابله با بیابانزایی است.
رییس ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران تصریح کرد: مقابله با پدیده بیابانزایی با منشاء داخلی اگرچه هزینه بیشتری دارد ولی راحت تر است و باید پیش از آنکه ریزدگردهای داخلی در تهران مشکلاتی همچون بروز این پدیده در اطراف دریاچه ارومیه را تکرار کنند جلوی آن گرفته شود.
وی در پایان هشدار داد در صورتیکه این اقدامات به سرعت انجام نشود بروز پدیده ریزگردها با منشاء داخلی که بسیار پایدارتر و تهدیدات ناشی از آن جدی تر است تداوم یافته و سلامت و بهداشت جامعه را به خطر می اندازد.

کد خبر 34084

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha