پرشین خودرو: زمانی که عمده تولید خودرو کشور در انحصار پیکان بود ضعفهای صنعت قطعه آنگونه که امروز هست، ملموس نبود اما اکنون در شرایطی که خودروسازان داخلی برای تولید میلیونی خود رقابت میکنند قطعهسازی هم به دلیل نقشی که در سلامت سرنشینان و بهبود عملکرد خودرو ایفا میکند، نیاز به باز تعریف دارد.
به گزارش«پرشینخودرو» سال گذشته علیاکبر محرابیان وزیر وقت صنایع و معادن آئیننامهای با نام آئیننامه ارتقا کیفیت خودروها و قطعات به تصویب شورای سیاستگذاری صنعتخودرو رسید.
در این آئیننامه مقرراتی برای ارتقا كیفیت انواع خودروهای سبك، قطعات و مجموعههای مرتبط در 30 خردادماه همان سال تصویب و به تمامی مجموعههای خودروسازی و مرتبط ابلاغ شد.
براساس این آئیننامه، تمامی عرضهکنندگان خودرو و قطعهسازان مسئولیت اجرای آن را عهدهدار شدند.
در یکی از بندهای این آئیننامه به عملکرد کیفی قطعهسازان اشاره و آورده شده که از ابتدای سال 90 تمدید یا انعقاد قرارداد با قطعهسازان دارای رتبه پایینتر از C و از ابتدای سال 91 تمدید یا انعقاد قرارداد با قطعهسازان دارای رتبه C ممنوع است.
بر اساس این گزارش، قرار بود از ابتدای مهرماه سال 89، تمدید یا انعقاد قرارداد با دارندگان رتبه پائینتر از C و از ابتدای مهرماه سال 90، عقد قرارداد با دارندگان رتبه C ممنوع شود، این در صورتی است که با گذشت سه ماه از سال 90، همچنان قطعهسازان رتبه D مشغول به کار هستند.
در این آئیننامه قطعهسازان مسئولیتهایی برایشان تعریف شد که کلیه عرضهکنندگان قطعه موظف به تضمین کیفیت محصولات خود در طول دوره تولید، فروش، خدمات بعد از فروش خودرو، مطابق با تضامین و تعهدات خودروساز به مشتریان میشدند.
همچنین در این آئیننامه، تولیدکنندگان خودرو و قطعهسازان ملزم به استقرار سیستم شناسایی و ردیابی قطعات تا پایان سال 1389 شدند.
همچنین در دوران تضمین و تعهد در صورتی که براساس نظریه کارشناسی قطعات معیوب تشخیص داده شود، این نقص به عهده قطعهساز است.
بر اساس این گزارش، وزیر سابق صنایع و معادن، قبل از ارائه آئیننامه به قطعهسازان در جلسه شورای سیاستگذاری خودرو به قطعه سازان اولتیماتوم داده بود.
علیاکبر محرابیان در این جلسه عنوان کرده بود که تاکنون قطعهسازان قطعه را با کیفیت مختلف تولید میکردند و تفاوتهای جدی بین قطعهسازان خوب و موفق با قطعهسازانی که اهتمام جدی نداشتند خیلی احساس نمیشد و با تصمیماتی که با حضور نمایندگان قطعهسازان در این جلسه گرفته شد این روال تغییر خواهد کرد.
اکنون با گذشت یکسال از تاریخ تصویب آئیننامه مذکور، ساسانقربانی كارشناس صنعت خودرو و قطعهسازی، در مصاحبهای با ایسنا از تاکید خودروسازان بر حذف قطعهسازان رتبه D در پایان مهلت مقرر خبر داد و اظهار داشت که خودروسازان از شركتهای سطح C نیز خواستهاند خود را به سطح B ارتقا دهند.
این در حالی است که در آئیننامه مربوطه تاکید شده بود که از ابتدای مهرماه سال 89، تمدید یا انعقاد قرارداد با دارندگان رتبه پائینتر از C نباید صورت گیرد.
محمدرضا نجفیمنش دبیر انجمن سازندگان قطعات و مجموعههای خودرو، با اعلام این خبر که قطعهسازان رتبه 3 (C) از ابتدای سال 1391 از زنجیره تامین قطعات خودروسازان حذف خواهند شد، اظهار داشت: در راستای افزایش كیفیت خودروهای داخلی، طبق برنامهریزی صورت گرفته سطح كیفی قطعهسازان داخلی افزایش خواهد یافت.
به گفته وی، قطعهسازان رتبه4 (D) از ابتدای امسال از زنجیره تامین قطعات خودروسازان حذف شدهاند و طبق برنامه در دست اجرا قطعهسازان رتبه C نیز تا پایان امسال برای ارتقا به رتبه2 (B) فرصت داشته و در غیر این صورت از ابتدای سال 1391 از زنجیره تامین قطعات خودروسازان حذف خواهند شد.
نجفیمنش تصریح كرد: خودروسازان به تمام قطعهسازان طرف قرارداد كه در رتبه C قرار دارند، اعلام كردهاند كه از ابتدای سال1391 قراردادی بابت تامین قطعات با آنها امضا نخواهند كرد.
از ابتدای خردادماه سال90، سرانجام هشدار سال گذشته خودروسازان اجرایی شد و تمام قطعهسازان سطحD از زنجیره تامین قطعات خودروسازان حذف شدند.
در پی اجرایی شدن سیاستهای خودروسازان داخلی در خصوص حذف قطعهسازان سطح D و C، تا پایان سالجاری و از ابتدای سال 1391 هیچ خودروسازی با قطعهسازان سطح C نیز قرارداد تامین قطعات امضا نخواهد كرد.
بر این اساس، قطعهسازان سطح C تا پایان امسال باید به سطح کیفی گروه B رسیده و در چنین شرایطی باید دید که آیا قطعهسازان سطح C میتوانند به سطح B صنعت قطعهسازی صعود کنند یا خیر؟
کد خبر 3725
نظر شما