پرشین خودرو: یک بار دیگر دلارهای وسوسه انگیز حاصل از افزایش قیمت نفت، در آسان ترین راه ممکن برای کسب سودهای کلان و آسان به جریان میافتد و آن همان سوژه جذاب واردات خودروهای خارجی است.
به گزارش«پرشین خودرو» به نقل از ایسنا، هر اندازه هم کارشناسان و اقتصاددانان و صنعت گران در مورد لزوم بسترسازی و توسعه صنعت داخلی و رشد اقتصادی سخن بگویند، گویی کاری از پیش نمیبرد.
تازهترین راهکاری که این روزها برای مصرف دلارهای نفتی اندیشیده شده، شروع ثبت سفارش برای واردات خودروهای خارجی توسط سازمان توسعه تجارت ایران است.
ثبت سفارش واردات انواع خودرو شروع شده و متقاضیان می توانند با رعایت شرایط آیین نامه ضوابط فنی خودرو، برای واردات انواع خودرو اقدام کنند.
این خبر ممکن است برای بسیاری از شهروندانی که مشتاق سوار شدن بر خودروهای بسیار پیشرفته از برندهای معتبر جهانی هستند و شایستگی آن را هم دارند، خبر خوشحال کنندهای باشد، اما در واقع بیشتر کسانی را خوشحال می کند که از واردات خودرو سودهای کلان و سریع و آسان می برند و انگیزه آنان دلسوزی برای علاقه مندان خودرو نیست.
در سالهای اخیر واردات هفت تا هشت نوع خودرو با موافقت کمیته ای مستقر در وزارت صنایع و معادن، توسط برخی شرکت ها و نمایندگیها میسر بود، اما با اعلام آغاز ثبت سفارش واردات خودرو آن هم 15 برند مختلف این موضوع در اختیار سازمان توسعه تجارت ایران قرار گرفت.
شاید بهتر بود واردات خودروهای خارجی با یک نگاه ساختاری و زیربنایی مورد بررسی قرار می گرفت.
شاید در آن صورت به جای شتاب برای کسب سودهای کلان از دلارهای نفتی، این دلارها در راه سرمایه گذاری برای کارهای زیربنایی برای تضمین حال و آینده مردم و گسترش اقتصاد به مصرف میرسید.
بر اساس آخرین تصمیم مربوطه، نمایندگی ها و کسانی که سابقه ثبت سفارش دارند، می توانند برای وارد کردن خودرو اقدام کنند، اما این توضیح نیز داده شده که برای افراد دیگر هم به صورت موردی این امر امکان پذیر است.
لذا باید منتظر باشیم تا بازار خودرو ایران به سرعت هر چه تمام تر در اختیار برندهای مختلف قرار گیرد.
حال سوالی كه اینجا كارشناسان مطرح میكنند این است كه با این اوصاف تكلیف صنعت خودروسازی داخلی چه میشود؟ تبصرهای که به این قانون اضافه شده، همه راهها را به روی خودروهای خارجی باز می کند.
شتاب برای وارد کردن کالاهای مختلف
واردات گرایی با وجود توان رقابتی در داخل و رسیدن به منافع زودرس و انکار آینده، بیش از این که یک موضوع اقتصادی و مالی باشد، یک ویژگی فرهنگی است که با روحیه شتابزدگی نیز ارتباط دارد. تنها نتیجهای که از ترکیب دلارهای حاصل از فروش نفت خدادادی با این ویژگی فرهنگی حاصل می شود، گسترش مصرف گرایی و خرید محصولات گوناگون از خارج از کشور است که خودرو به دلیل ماهیت خاص خود در راس آنها قرار می گیرد.
باز گذاشتن همه درها برای واردات خودرو، نتیجهای جز خنثی کردن تلاش ها و سرمایهگذاریهایی که در چند دهه صنعت خودروسازی داخلی را موجودیت بخشیده، ندارد.
درست است که مصرف کنندگان و شهروندان ایرانی هم مانند سایر نقاط جهان، شایستگی سوار شدن بر بهترین خودروهای دنیا را دارند، اما شتاب برای ورود خودروهای خارجی، حاصل چندانی برای مردم نخواهد داشت.
مصرف کنندگان بازار جهانی
کشورهای عربی خاورمیانه و حوزه خلیج فارس از ابتدا به دنبال سرمایه گذاری و صنعت نرفتند و نقش خود به عنوان مصرف کنندگان اقتصاد جهانی را پذیرفتند، اما این که یک زمانی در ایران سرمایه گذاری و حرکت در راه دست یابی به صنعت داخلی شکل گرفت، لابد ظرفیت هایی در این مرز و بوم وجود داشته و سندهای تاریخی هم در مورد آن هست. لذا اگر قرار است ما هم به بازار مصرف بزرگ جهان بپیوندیم، صنعت داخلی نابود و بسیاری از شاغلان این بخش بیکار خواهند شد؛ ضمن این که معلوم نیست تکلیف بسیاری از فارغ التحصیلان دانشگاهها و دانشجویانی که در حال حاضر سرگرم تحصیل هستند، چه خواهد شد.
صنعت خودروسازی تنها مونتاژ قطعات منفصله و ارایه خودرو کامل نیست، بلکه شبکه بزرگی از سازندگان قطعات مختلف و متنوع را در بر می گیرد که دستاوردهای بزرگی را برای صنعت و اقتصاد کشور به همراه داشته و خود از ظرفیت های موجود برای صادرات و کسب درآمد ارزی به شمار می رود.
شتاب زدگی برای واردات خودرو، همان بلایی را بر سر صنعت خودرو داخلی می آورد که بر سر کشاورزی داخلی آورده و موجب شده تا پرورش میوه برای کشاورزان صرفه اقتصادی نداشته و عملا از بین برود؛ آن هم در ایران که از نظر تنوع میوه شاید یکی از کشورهای منحصر به فرد دنیا باشد.
کیفیت و قیمت، از جمله شاخص های مهم برای هر پدیدهای به شمار می رود و تنها به خودرو مربوط نیست، اما کاستیهایی که در این خصوص وجود دارد، نباید بهانه ای برای مصرف هر چه سریع تر دلارهای نفت خدادادی در بازار جهانی باشد؛ بلکه کار درست تر اندیشیدن تدابیر و اتخاذ راهکارهایی برای رسیدن به مراتب بالاتر در این شاخصهاست و آیین نامه ارتقای کیفیت که با بررسی و مطالعه همه جانبه تدوین و از سوی وزارت صنایع و معادن به خودروسازان ابلاغ شد، نخستین گام در این زمینه به شمار می رود. با این وضع گسترش واردات خودروهای خارجی این قبیل حرکت ها را هم در نیمه راه متوقف کرده و همه تلاشی را که در این راه صورت گرفته مهر باطل می زند.
تاکید مقام معظم رهبری بر جلوگیری از واردات
اندکی بیش از یک سال از زمانی که مقام معظم رهبری بر توسعه ساخت داخل و جلوگیری از واردات تاکید کرد، نگذشته است.
ایشان در جمع مدیران و کارشناسان صنعت و معدن کشور با اشاره به نقش بالای صنعت در اعتلا و رشد ایران اسلامی، پیشرفت های صنعت کشور را ارزشمند توصیف کردند و خواهان آن شدند تا با تلاش و پیگیری دو چندان و خستگی ناپذیر و تکیه بر دانش و علم و ارتقای کیفیت محصولات داخلی، یک حرکت جهشی در بخش صنعت انجام شود.
ایشان همچنین نکاتی را در خصوص بخش صنعت کشور به ویژه صنعت خودرو یادآور شدند که تنظیم سیاست های بازرگانی به منظور جلوگیری از واردات بی رویه یکی از موارد مهم مورد تاکیدشان بود.
مقام معظم رهبری در آن روز بهاری خاطرنشان کردند: فراوانی و ارزانی خوب است، اما از آن مهم تر رشد صنعت داخلی است و نباید به استناد دلایل عمدتا واهی دروازه را به روی واردات باز کرد.
ایشان با اظهار ناخرسندی از سیاست های واردات خودرو و بعضی از تصمیماتی که در این زمینه گرفته شده، تأکید کردند: عموما فلسفه و منطقی که برای افزایش واردات مطرح می شود، بالا بردن کیفیت محصولات داخلی است، اما برای این هدف گزینه های بهتری هم وجود دارد که یکی از آن ها اعمال سیاست ها و ضوابطی برای بالا بردن کیفیت محصولات داخلی است.
با وجود این ها و در شرایطی که به گفته بسیاری از شاهدان، تردد خودروهای ایرانی در کشورهای خارجی موجب غرور ملی بوده و هست، آیا بهتر نیست به جای شتاب در باز کردن درهای بازار داخل به روی خودروهای خارجی، کمی به دورتر بیندیشیم و ببینیم این قبیل تصمیم ها چه تاثیری در آینده جوانان و اعتبار ایران در جامعه جهانی دارد؟
باز هم باید بر این نكته تاكید كرد كه سوار شدن بر خودروهای باكیفیت و روز دنیا حق مردم كشورمان است، ولی آیا بهتر نبود به جای باز كردن مرزها و ورود سیل خودروها به كشور، زمینهای برای حضور خودروسازان قدرتمند خارجی به منظور همكاری مشترك با خودروسازان داخلی اندیشیده میشد تا از این طریق هم خواسته مردم تامین شود و هم با انتقال دانش فنی، صنعت داخلی به رشد و شكوفایی برسد؟
کد خبر 3875
نظر شما