پرشین خودرو: گوش خودروییها برای اعلام نتیجه خبرهای مذاکرات هستهیی ایران و گروه 1+5 تیز است چراکه این روزها تمام مسایل صنعت خودرو کشور به نتیجه این مذاکرات بستگی دارد از برگزاری همایش بینالمللی صنعت خودرو و حضور میهمانان و شرکتهای خارجی در این همایش گرفته تا سرمایهگذاری شرکتهای خارجی در صنعت خودرو کشور همه و همه در گرو نتیجه این مذاکرات است.
به گزارش «پرشین خودرو»، تمام این سالها صنعت خودرو کشور با بیمهری از طرف شرکتهای اروپایی مواجه شده بود و یکباره قراردادهای دوطرفه بهصورت یکجانبه فسخ شد و پروژهها ناتمام ماند. در چنین شرایطی چینیها از فرصت استفاده کرده و به آسانی بازار خودرو ایران را دردست گرفتند. چینیها و خودروهای بیکیفیتی که جایگزین خودروهای داخلی شدند، ضمن اینکه توانستند بازار خودروهای ایران را همچنان سرپا نگه دارند، بیشترین زیان را هم به صنعت خودرو کشور وارد کردند چراکه بنگاههای قطعهسازی داخلی به حالت تعطیل و نیمهتعطیل درآمد و قطعات چینی توانستند چه در بازار و چه در خطوط تولید خودروسازان جای قطعات داخلی را بگیرند.
در حال حاضر نیز رسوخ چشمبادامیها به دو قطب بزرگ خودروسازی کشور نشان از پیشرفت خودروهای چینی در بازار ایران دارد البته این موضوع با اعتراض شدیدی ازسوی منتقدان، کارشناسان و حتی مصرفکنندگان روبهرو شد چراکه به اعتقاد آنها صنعت خودرو 40ساله ایران دردست چینیها قرار خواهد گرفت و باید فکری به حال آن کرد. این مساله حتی در صحبتهای وزیر صنعت، معدن و تجارت نمود پیدا کرد.
وی که تا بهحال مدافع خودروسازان داخلی بود حالا با دیدی متفاوت از قبل خواستار نگاهی یکپارچه به صنعت خودرو شد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت سرمایهگذاری را یک راهحل برای اوضاع صنعت خودرو میداند و تاکید میکند: سرمایهگذاران خارجی میتوانند بیش از 51درصد مدیریت واحدهای خودروسازی را هم برعهده بگیرند که از این طریق هم دانش فنی لازم به کشور منتقل میشود، ضمن اینکه از نیرو و کارشناسی داخلی استفاده و درنتیجه تجربه ارزشمندی در داخل کشور برای تولید خودروهای باکیفیت ایجاد میشود.
این صحبتهای وزیر با چشمانداز ارزیابی مثبت مذاکرات و نگاه به آینده همکاری با خودروسازان خارجی است. بههر حال مذاکرات میتواند دست چینیها را کوتاه کند زیرا حتی زمزمه حضور شرکتهای امریکایی در همایش بینالمللی صنعت خودرو وجود دارد و درصورت بهنتیجه رسیدن مذاکرات همکاریها با شرکتهای اروپایی و امریکایی آغاز میشود. این همکاریها میتواند باعث سرمایهگذاریهای خارجیها در صنعت خودرو کشور شود. جزایری، عضو هیات علمی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، در پاسخ به اینکه آیا نتیجه مذاکرات هستهیی میتواند بر صنعت خودرو تاثیرگذار باشد یا خیر ؟ گفت: قطعا نتیجهبخش بودن مذاکرات هستهیی میتواند همه جنبههای اقتصادی و فراتر از صنعت خودرو و ارز را در بر بگیرد.
این کارشناس خودرویی بااشاره به بازار خودروهای چینی در سالهای تحریم گفت: چینیها خود میدانند که بازار موقتی در ایران دارند و آنها برنامهریزی طولانیمدتی برای دردست داشتن بازار خودرو نکردهاند. این مساله حتی در بخش خدمات پس از فروش آنها نیز واضح است چراکه حتی برای برخی خودروها تامین قطعه نیز نکردهاند.
وی بااشاره به اینکه اگر سرمایهگذاریهای خارجی در ایران صورت بگیرد بازار خودروهای چینی کساد میشود، گفت: مطمئنا خودروهای چینی نمیتوانند با خودروهای اروپایی و امریکایی رقابت کنند. همانطور که در حال حاضر شاهد ضعفهای این خودروها هستیم.
وی بااشاره به مشکلات صنعت خودرو در سالهای تحریم گفت: تحریم، قطعهسازان را تهدید کرد و خیلی از قطعهسازیها را تا ورشکستی کشاند.
وی بااشاره به سرمایهگذاری در قطعهسازی گفت: قطعهسازی کشور ما مستلزم سرمایهگذاری است تا بعد از تحریم و تامین مواد اولیه بتوانند به صنعت خودرو بازگردند. وی بااشاره به اینکه مهمترین نگرانی صنعت خودرو کشور قطعهسازی است، اظهار داشت: اگر تحریمها برداشته شود همه جوانب اقتصادی را تحتتاثیر قرار میدهد.
البته تمام این پیشبینیها به اما و اگرهای نتایج مذاکرات هستهیی ایران و 1+5 برمیگردد که اگر مذاکرات نتیجهبخش باشد و تحریمها به هر شکلی برداشته شود، راه سرمایهگذاری در این صنعت باز شده و با شرکتهایی که در دنیا حرفی برای گفتن دارند همکاری ایجاد خواهد شد. درصورت تحقق این امر مطمئنا صنعت 40ساله خودرو روزگار خوشی را خواهد دید. اما نمیتوان گفت چینیها برنامهیی برای سالهای بدون تحریم ایران ندارند چراکه چشمبادامیهای که بهراحتی توانستند سودهای کلانی از بازار خودرو ایران بهدست آورند بههمین راحتی از این مساله نمیگذرند.
بازار خودرو ایران؛ میزبان اخراجیهای بیکیفیت چینی
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با انتقاد از ورود خودروهای بیکیفیت چینی به بازار ایران، گفت: در خرید قطعات خودرو موضوعاتی مانند رانت و فساد وجود دارد که این موضوع باعث واردات قطعات بیکیفیت خودرو به کشور شده است.
نادر قاضیپور درباره واردات خودروهای چینی به کشور گفت: باید توجه داشت خودروهای چینی که هماکنون در خیابانهای کشور در حال تردد هستند در خیابانهای کشور چین دیده نمیشوند بنابراین باید روی این موضوع تامل کرد.
نماینده ارومیه در مجلس شورای اسلامی افزود: باید از ورود خودروهای چینی بیکیفیت و از مدار خارج شده کشورهای خارجی به کشور جلوگیری و ضوابطی طراحی شود که خودروهای وارداتی از کیفیت مطلوبی برخوردار شوند.
قاضیپور درباره کیفیت خودروهای تولیدی داخلی به خانه ملت گفت: از 100 به کیفیت خودروهای داخلی نمره هفت میدهم این در حالی است قیمت خودروهای داخلی که از کیفیت خوبی برخوردار نیستند، بالا است.
وی درباره دلیل افزایش قطعات چینی خودرو در بازار داخل افزود: بهدلیل اینکه معمولا قیمت تمام شده قطعات استاندارد داخلی در کشور بالا تمام میشود استفاده از قطعات خودرو چینی ارزانقیمت در کشور با افزایش روبهرو شده است.
این نماینده مردم در مجلس نهم تصریح کرد: باید پذیرفت در خرید قطعات خودرو موضوعاتی مانند رانت، خرید هدیه و فساد وجود دارد که این باعث واردات قطعات بیکیفیت خودرو به کشور شده، این در حالی است که بسیاری از قطعات تولیدی در کشور از کیفیت مطلوبی برخوردار هستند.
نماینده ارومیه در مجلس، گفت: سازمان تعزیرات حکومتی، سازمان ملی استاندارد و نهادهای ذیربط باید از واردات کالاهای بیکیفیت مانند قطعات خودرو جلوگیری کنند. عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس یادآور شد: موضوع تحریمها در چند سال اخیر این واقعیت را روشن کرد که کشورهای پیشرفته در صنعت خودرو علاقهیی به صادرات قطعه به ایران ندارند، بنابراین نباید خیلی به فکر همکاری با خودروسازهای بزرگ دنیا بود و باید با ارتقای کیفیت خودروهای تولید وابستگی به واردات را در صنعت خودرو کاهش داد.
منبع: روزنامه تعادل
کد خبر 39202
نظر شما