پرشین خودرو: بنزین از چند ماه پیش گران شده و ارزش قطره قطره آن بالاتر رفته است. حالا اهمیت برچسبهای مصرف سوخت خودروها بالاتر رفته، اما برخی مقامات مسوول میگویند كه این برچسبها واقعی نیست.
به گزارش «پرشین خودرو» به نقل از ایسنا، دولت برای اصلاح الگوی مصرف انرژی موظف شده بود که روی تمام کالاها از جمله خودرو برچسب رتبه مصرف سوخت نصب کند تا مشتریان با دریافت اطلاعات مناسب، خودرویی با مصرف سوخت كمتر تهیه کنند.
حالا اگرچه بیشتر خودروهایی كه تولید میشود دارای این برچسبها است، اما ظاهرا در مورد درستی اطلاعات روی این برچسبها تردیدهایی وجود دارد.
برچسبها واقعی نیست!
حمیدرضا فیضآبادی، مدیر بهینهسازی انرژی سازمان بهینهسازی مصرف سوخت، بر غیر واقعی بودن برچسبهای فعلی تاكید دارد.
به گفته وی، در حال حاضر هیچ كدام از خودروسازان داخلی استاندارد ملی (2_ 4241) موجود در خصوص سطح بندی مصرف انرژی خودروها را رعایت نكرده و طبق برداشتهای خاص خود اقدام به تعیین سطحبندی و نصب برچسب میكنند.
تعیین سطح بندی و نصب برچسب سرخود یعنی چه؟
طبق ادعای فیضآبادی، در حال حاضر خودروساز در برچسب مصرف سوخت یك خودرو با مصرف واقعی سطح G سطح مصرف B را معرفی می كند كه این اقدام تخلف است و این موضوع به صورت رسمی و مكتوب به رییس موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران كه طبق استاندارد ملی مصرف سوخت (2_ 4241) مسوول نظارت بر عملكرد خودروسازان در این زمینه است، اعلام شده است.
برچسبهای فعلی مورد تایید نیست
ادعا در مورد غیرواقعی بودن برچسب مصرف انرژی خودروها تنها به ستاد سازمان بهینه سازی مصرف سوخت محدود نمی شود.
حسین هاشمی، مدیر صنایع خودرویی ستاد مدیریت حمل و نقل و مصرف سوخت، گفته كه خودروهایی كه در داخل کشور تولید میشود، مصرف انرژی و سوخت بالایی دارند و ستاد مدیریت حمل و نقل سوخت در راستای واقعیسازی میزان مصرف سوخت خودروها درصدد است طرحی را برای واقعی کردن برچسبهای نمایانگر میزان مصرف سوخت خودروها اجرا كند.
به گفته وی برچسبهای فعلی مصرف سوخت خودروها مورد تایید نیست و ستاد خواستار جلوگیری از نصب این برچسبهای سوخت روی خودروها شده است.
نصب برچسبهای سوخت واقعی، مصرف سوخت خودروها را به صورت دقیق مشخص میكند و مصرفكنندگان در هنگام خرید میتوانند اطلاعات كافی در مورد مصرف سوخت خودرو دریافت كنند.
هاشمی هم بر این نكته تاكید دارد كه در حال حاضر رتبه بسیاری از خودروهای تولید داخل بالاتر از چیزی است كه روی برچسبهای سوخت نشان داده میشود، اما اگر این رتبهها واقعی شود، وضع عوارض و جریمه براساس کلاس و دستهبندی خودروها باعث کاهش مصرف خودروهای پرمصرف میشود كه میتواند به تولید خودروهای كم مصرف بینجامد.
آیا نظارتی وجود دارد؟
چندی پیش برخی از نمایندگان مجلس در مورد نظارت بر نحوه نصب برچسبهای مصرف سوخت خودروها تردیدهایی را مطرح كرده بودند.
عماد حسینی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، گفته بود كه نصب این برچسبها روی خودروها باید توسط مرجعی خاص که صلاحیت آن را موسسه استاندارد تعیین میکند، صورت گیرد، اما در حال حاضر مشخص نیست که آیا نظارتی بر این برچسبها وجود دارد یا نه.
باید حلقههای نظارت محكمتر شود
درخواستها برای نظارت جدیتر بر نصب این برچسبها به رییس ستاد حمل ونقل و سوخت هم رسیده است.
محمد رویانیان چندی پیش خواستار نظارت جدیتر بر نصب برچسب انرژی روی خودروها شده و گفته بود كه هر چند قانون نصب برچسب مصرف سوخت روی خودروها اجرایی شده، اما باید حلقههای آن محکمتر و نظارت بر آن بیشتر شود تا تولید خودروهای کم مصرف بیشتر شود و رضایت مردم افزایش یابد.
وی در این مورد خواستار همكاری موسسه استاندارد، پلیس و وزارت صنایع شده بود و از برگذاری جلساتی با حضور ستاد حمل و نقل و سوخت و موسسه استاندارد و سازمانهای مرتبط دیگر در مورد این موضوع خبر داده بود.
همه چیز به استاندارد ختم میشود
طبق استاندارد ملی مصرف سوخت، مرجع نهایی بررسی صحت اطلاعات درج شده روی برچسب مصرف سوخت خودروها موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی است. شرکت بهینهسازی مصرف سوخت هم در این راستا مکاتبههایی با موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی انجام داده است.
موسسه استاندارد هم بر غیر واقعی بودن برچسبها تاكید دارد.
یك مقام مسوول در موسسه استاندارد با تایید درست نبودن برخی برچسبهای سوخت خودروها، در گفتوگو با ایسنا از انجام آزمایشهای دوباره برای بررسی میزان مصرف سوخت خودروها توسط این موسسه خبر داده است.
این مقام مسوول با بیان این كه موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی از سال گذشته در این مورد با خودروسازان جلساتی را تشكیل داده است، اظهار كرد: موسسه در حال حاضر مشغول بررسی دوباره مصرف سوخت خودروهاست تا برچسبهای جدید صادر كند.
به گفته وی بررسیهای مجدد از یكی از خودروسازان خصوصی آغاز شده است و در این مورد تنها بررسیهای خود موسسه معتبر خواهد بود.
البته محدودیتهای آزمایشگاهی هم برای موسسه استاندارد وجود دارد كه موجب كند شدن روند این بررسیهای مجدد میشود؛ اما این مقام مسوول در استاندارد تاكید كرده است كه برچسبهای مصرف سوخت خودروها در چند هفته آینده تغییر خواهد كرد.
این كه آیا واقعا می شود در صحت برچسبهای قبلی شك كرد یا نه، نتیجه ای است كه بعد از انتشار بررسی های موسسه استاندارد قابل استنباط است، اما در حال حاضر نكته مهم این است كه بعد از این تجدید نظرها چه ساختاری در نظر گرفته خواهد شد تا برچسبهای جدید دچار مشكل نباشند؟
کد خبر 3946
نظر شما