پرشین خودرو: خبرها حاکی است که مذاکره برای فروش بخشی از سهام پارسخودرو به قطعهسازان در جریان است اما در کمال تعجب، قطعهسازان زیر تیغ تیز انتقاد برخی رسانهها، برای خرید سهام خودرو سازان قرارگرفتهاند.
به گزارش «پرشین خودرو»، شركتهای خودروساز در سالهای اخیر بر اثر مشكلات ناشی از حاكم شدن ركود بر فضای اقتصاد، مبالغ زیادی به شركتهای قطعهساز بدهكارشدهاند، اما با توجه به مشكلات مالی و بهویژه كمبود نقدینگی و كسری وجوه در گردش، توان بازپرداخت بدهی خود را ندارند، بر همین اساس چندی پیش مسئولان دولتی برای حل مشكل به دوطرف ماجرا پیشنهاد دادند؛ به جای تسویه نقدی مطالبات، بخشی از سهام پارسخودرو به تعدادی از قطعهسازان طلبكار واگذار شود. طبق پیشنهاد مطرح شده؛ قرار است 8یا 9شركت قطعهساز، در این قالب نسبت به تملك حداكثر 20درصد سهام پارسخودرو و تهاتر طلب خود اقدام كنند.
اما در سوی دیگر ماجرا بهنظر میرسد قطعهسازان چندان از این موضوع خشنود نیستند، چنان كه یك عضو انجمن سازندگان قطعات خودرو در پاسخ به این پرسش كه آیا قرار است سهام پارسخودرو به جای مطالبات آنها از خودروسازان به قطعهسازان واگذار شود؟ اعلام كرد: ترجیح قطعهسازان این است كه پول نقد بابت مطالبات خود دریافت كنند، اما اگر هم فرصت برای خرید سهام پارسخودرو پیش آید، حتما این كار را خواهیم كرد.
آیا یك كار غیرقانونی در حال انجام است؟
انتقادهای رسانهای نسبت به واگذاری بخشی از سهام پارسخودرو به شركتهای قطعه ساز درحالی در جریان است كه بررسیها نشان میدهد: واگذاری سهام در قالب رد دیون به قطعهسازان مشابه سایر رویههای قانونی خصوصیسازی درایران است. چنان كه دولت بیش از یك دهه است مطالبات نهادهایی چون سازمانهای تأمین اجتماعی و بازنشستگی كشوری را از همین طریق تسویه كرده و حتی اخیرا مطالبات پیمانكاران وزارتخانههای نیرو و راه و شهرسازی با روشی مشابه تسویه شده است.
آمارها نشان میدهد سازمان خصوصیسازی در طول 10سال اخیر دستكم 30هزار میلیارد تومان از سهام شركتها را در قبال تسویه مطالبات تهاتر كرده است. ضمن اینكه باید درنظر داشت عمده سهام شركتهای دولتی در قالب رد دیون به نهادهای غیرتخصصی واگذار شده، درحالیكه واگذاری سهام یك شركت خودرو ساز به یك گروه صنعتی همگن نظیر قطعه سازان منطقیترین كار ممكن بهنظر میرسد.
دوم اینكه اگرچه در فضای ركود اقتصادی حاكم بر اقتصاد، طلبكاران از دریافت سهام بابت بدهیشان استقبال نمیكنند با توجه به مشكلات مالی شركتهای بدهكار نظیر خودروسازها بهنظر میرسد راهحل دیگری پیش پای شركتهای طلبكار نظیر قطعهسازان نیست. در واقع در این جریان كه هر دو بخش یعنی هم قطعهسازان و هم خودروسازان بهدلیل ركود تورمی اقتصاد كشور با مشكلات بزرگ مالی دست به گریبان هستند راهحل تهاتر سهام، بدیهیترین راهحل ممكن بهنظر میرسد.
نكته سوم آن است كه طبق پیشنهاد ارائهشده قرار است 20درصد از سهام پارس خودرو به قطعهسازان واگذار شود، این میزان سهام در ادبیات مالی، اصطلاحا سهام كنترلی نیست، یعنی قطعهسازان با تملك این میزان سهام، نمیتوانند كنترل مدیریت و هیأتمدیره پارس خودرو را بهدست بگیرند.
منبع: همشهری
کد خبر 40988
نظر شما