پرشین خودرو: حدود 92 سال از زمان آغاز به كار اولین خط حمل ونقل عمومی در تهران كه با واگنهای اسبی مسافران را جابهجا میكردند، میگذرد.
به گزارش«پرشین خودرو» به نقل از ایسنا، از آن زمان تاكنون، تحولات بسیاری در حوزه حملونقل عمومی این شهر رخ داده است كه تاسیس شركت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه و ایجاد نخستین خط اتوبوسرانی این شركت نقطه عطفی در مسیر این تحولات به شمار میرود.
در سال 1298 هجری شمسی، نخستین وسیله نقلیه عمومی در تهران كه همان واگنهای اسبی بود، در پایتخت آغاز به كار كرد. بلژیكیها بعد از ایجاد راهآهن حضرت عبدالعظیم (ماشین دودی شهری) نسبت به تاسیس آن اقدام كردند.
بنابراین در خیابانهای ری، لالهزار، ناصریه (ناصرخسروی فعلی)، سپه (خیابان امام خمینی) و شاهپور (وحدت اسلامی) ریل نصب كردند و مسافران با واگنهای اسبی از طریق این ریلها جابهجا میشدند. كرایه واگن اسبیها پنج شاهی بود و از ساعت شش صبح تا 9 شب كار میكردند.
این سرویسها تا سال 1303 فعال بود، اما با اختلاف نظری که بین شهرداری تهران و مدیر بلژیکی واگن به وجود آمد، شرکت کار خود را متوقف كرد و مسئولان آن به کشور متبوع خود بازگشتند. چندی بعد دانمارکیها با استفاده از اتوبوسهای بنزینی بزرگ چند خط اتوبوسرانی در تهران و شمیران دایر کردند، ولی بعد به علت درآمد اندك و سودده نبودن، آن را منحل کردند.
درسال 1305، تعدادی اتوبوس مدل زایس از شوروی خریداری و با ورود آنها، هشت خط اتوبوسرانی خصوصی در تهران دایر شد که مقررات و ایستگاه مشخصی نداشت. به گونهای كه هر جا مسافر بود، اتوبوس توقف میکرد و مسافر هم هر كجا که درخواست میكرد، میتوانست پیاده شود.
تا قبل از تاسیس شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، 38 خط اتوبوس در تهران فعال بود.
سنندجی مدیرعامل شركت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، به تشریح تاریخچه تاسیس این شركت پرداخت و اظهار كرد: در سال 1331 قانون تاسیس شركتهای اتوبوسرانی عمومی در مجلس وقت تصویب شد و در بهمن ماه سال 1334 نیز، آییننامه تشكیل شركتهای اتوبوسرانی در 10 ماده به تصویب هیات وزیران رسید.
تشكیل نخستین خط اتوبوسرانی شركت واحد، 55 سال پیش در چنین روزی
وی ادامه داد: در نهایت نخستین شرکت سهامی اتوبوسرانی عمومی کشور با ادغام شرکتهای اتوبوسرانی خصوصی در شهر تهران و با نام "شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه" در فروردین 1334، به شماره 5137 به ثبت رسید و محل قانونی آن در شهرداری وقت تعیین شد. به گونهای كه 51 درصد سهام شركت واحد به اداره این شركت واگذار و مابق سهام نیز، به سهامداران بخش خصوصی سابق و چهار نفر از سوی شهرداری تهران واگذار شد.
سنندجی خاطرنشان كرد: نخستین خط اتوبوسرانی شركت واحد تهران، در 14 تیرماه 1335 آغاز به كار كرد.
مدیرعامل شركت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه با اشاره به شرایط امروز كلانشهر تهران و جمعیت بیش از هشت میلیون نفر، یادآور شد: تهران امروز به عنوان اصلیترین مركز، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی كشور، بزرگترین شهر كشور به لحاظ جمعیت است كه این موضوعات اهمیت تسهیل حمل و نقل عمومی برای شهروندان را دوچندان میكند.
سنندجی با بیان اینكه خطوط اتوبوسرانی در تهران، با 38 خط به طول 30 كیلومتر و 126 دستگاه اتوبوس آغاز به كار كرد، افزود: شركت واحد در حال حاضر با بیش از 300 خط شامل خطوط عادی، بیآرتی، کرایه نقدی، شبانه با بیش از شش هزار دستگاه اتوبوس به شهروندان خدمترسانی میكند.
بیآرتیها، شریان حیاتی حملونقل شهری
جابهجایی 4.2 میلیون مسافر در بیش از 300 خط شركت واحد اتوبوسرانی تهران، در حال حاضر با BRT در تهران انجام می شود.
سنندجی یادآور شد: در حال حاضر ناوگان شركت واحد اتوبوسرانی تهران، روزانه چهارمیلیون و 200 هزار مسافر را در سطح شهر جابهجا میكند.
مدیرعامل شركت واحد اتوبوسرانی تهران جایگزینی بلیت الكترونیك به جای بلیت كاغذی را از دیگر تحولات اتوبوسرانی تهران برشمرد.
به اعتقاد وی راهاندازی خطوط اتوبوسرانی تندرو (بیآرتی) از تابستان سال 87 نیز تاثیر زیادی در حمل و نقل شهری برجای گذاشت؛ به نحوی که این خطوط توانسته در این مدت سهمی در حدود 2میلیون نفر را در حملونقل عمومی شهر به خود اختصاص دهد و حكم شریان حیاتی اتوبوسرانی در تهران را دارد.
سنندجی در ادامه با اشاره به استقبال شهروندان از خط 10 بیآرتی طی چند روز گذشته كه از آن بهرهبرداری آزمایشی شده است، اظهار كرد: در آینده نزدیك، این خط به بهرهبرداری رسمی خواهد رسید و پیشبینی میشود روزانه حدود 90 هزار نفر در حد فاصل میدان آزادی تا خیابان سیمونبولیوار را با اتوبوسهای تندرو خط 10 طی کنند.
سنندجی با اشاره به اینکه سرفاصله حرکت اتوبوسها در این خط یک دقیقه است، گفت: با ورود تدریجی اتوبوسهای دوکابین خارجی به ناوگان، در خط 10 سامانه اتوبوسهای تندرو 50 دستگاه اتوبوس دوکابین بهکارگیری خواهد شد تا قادر باشیم با آغاز سال تحصیلی جدید و افزایش سفرها جوابگوی افزایش تعداد مسافران در این خط باشیم.
یكی از قدیمیهای شركت واحد از خاطرارت خود میگوید
حسن چشمهقصابان كه یكی از پیشكوست خط اتوبوسرانی تهران است نیز در این خصوص به ایسنا گفت: از سال 58 یعنی حدود یكسال پس از پیروزی انقلاب فعالیت خود را در شركت اتوبوسرانی آغاز و حدود سی سال در این حوزه خدمت كردهام.
وی با اشاره به امكانات آن زمان افزود: در آن موقع كه اوایل انقلاب بود شور و حال انقلابی بین مردم ساری و جاری بود و من به عنوان مامور كنترل خط در میدان عشرتآباد (میدان سپاه فعلی) استخدام شدم در آن زمان جایگاههای اتوبوس مرتب و منظم نبود و وسایل سرمایشی و گرمایشی و حتی تهویه هوا نیز نداشتیم. همچنین اتوبوسهایی كه در خطوط تردد میكردند قدیمی و مستهلك بودند.
چشمهقصابان با بیان اینكه كرایه اتوبوس در آن زمان پنج ریال بود افزود: من به عنوان مامور كنترل كننده خط در شركت اتوبوسرانی خدمت میكردم و به علت نبود جایگاه مناسب در سرما و گرما با مشكلات زیادی مواجه بودیم در حالی كه هماكنون جایگاههای اتوبوسها علاوه بر اینكه كلاس بالایی دارند مجهز به امكانات نیز هستند.
این راننده ادامه داد: زمانی كه ما به استخدام شركت اتوبوسرانی درآمدیم دیپلمه بودیم و در آن زمان جزو قشر باسواد محسوب میشدیم در حالی كه امروز اكثر كسانی كه در اتوبوسرانی خدمت میكنند تحصیلاتشان بالای فوقدیپلم و حتی فوقلیسانس است.
کد خبر 4356
نظر شما