پرشین خودرو: در حالی كه تا كنون دولت 6.5 میلیارد دلار برای احداث 1700 جایگاه سی ان جی هزینه شده است،هیچ گونه پشتیبانی از این جایگاه ها به عمل نمی آید و هر روز تعداد بیشتری از آنها تعطیل می شوند.
به گزارش «پرشین خودرو» به نقل از فارس، CNGیكی از مشتقات گاز طبیعی است كه 20 درصد از سهم سبد سوخت كشور را به خود اختصاص داده است، بنابراین برای حدود 12 میلیون و 800 هزار خودرویی كه در سطح كشور موجود است حدود 2500 باب جایگاه برای سوخت CNG نیاز است اما تاكنون تنها 1700 باب جایگاه CNG به بهرهبرداری رسیده كه برای احداث این تعداد جایگاه نیز مبلغی معادل 6.5 میلیارد دلار سرمایه صرف شده است.
این گزارش حاكی است قبل از آغاز اجرای قانون هدفمند كردن یارانهها شركت ملی گاز هر متر مكعب گاز را به مبلغ 8 تا 10 تومان به جایگاهدار فروخته و جایگاهدار نیز بعد از تبدیل آن به CNG و با احتساب هزینههای جایگاه و دستمزد كار هر متر مكعب گاز CNG را به قیمت 40 تومان عرضه میكرد، اما به یكباره و بعد از اجرای این قانون در 28 آذر ماه 89 بر اساس مصوبه ستاد هدفمند كردن یارانهها شركت ملی گاز به ازای هر متر مكعب گاز به جایگاهداران سی ان جی 260 تومان دریافت میكند و جایگاهدار نیز بر اساس این مصوبه موظف شد تا قیمت هر متر مكعب CNG را 300 تومان به متقاضیان به فروش رساند.
بر این اساس افزایش یكباره قیمت این حامل انرژی موجب شد تا مصرف گاز CNG در اولین ماههای اجرای این قانون به یكباره و علی رغم رشد چشمگیر مصرف آن قبل از اجرای هدفمندی یارانهها كاهش یابد و بعد از مدتی روند صعودی خود را البته نه همانند گذشته طی كند.
از طرفی نیز بالا رفتن قیمت فروش گاز به جایگاه داران موجب شد تا برای آنها مشكلاتی بوجود آید؛ اگر چه قبل از اجرای این قانون نیز این مشكلات وجود داشت، ولی به دلیل پایین بودن قیمت گاز به چشم نمیآمد.
بنابراین گزارش اولین مشكلی كه جایگاه داران سی ان جی با آن روبه رو هستند بالا رفتن عمر بیش از 80 درصد از جایگاهها به بیش از 4 سال است. این افزایش عمر موجب میشود تا هزینه نگهداری و بروز رسانی جایگاهها افزایش یابد و دولت نیز هیچ گونه كمكی برای تعمیرات و به اصطلاح اورهال جایگاههای CNG نیندیشیده و تمام این هزینه را بر دوش جایگاهدار بیاندازد.
از طرفی نیز دریافت مالیات بر ارزش افزوده از این جایگاه داران علیرغم اینكه این مالیات از جایگاههای بنزین گرفته نمیشود،نیز موجب بالارفتن هزینه های جاری این جایگاه ها شد،البته نباید اختلاف در كنتور و میترینگ شركت ملی گاز و جایگاهها كه موجب شده است تا این شركت هزینهای بیشتر از گاز تحویلی به جایگاههای CNG دریافت كند را فراموش كرد.
یكی دیگر از مشكلات جایگاههای CNG محاسبه برق جایگاه بر اساس برق خانگی است كه البته قرار بود برق این جایگاهها بر اساس كم باری محاسبه شود، اما تاكنون این كار صورت نگرفته است.
از طرفی نیز پایین بودن كارمزد جایگاههای CNG به دلایل فوق و بالا رفتن هزینه دستمزد نیروی شاغل در این جایگاهها موجب شده است تا بخش خصوصی دیگر رغبتی برای حضور در این عرصه نداشته و حتی تعداد زیادی از جایگاهها نیز در سراسر كشور تعطیل شوند.
این گزارش اضافه میكند دولت موظف است براساس قانون 800 جایگاه CNGدیگر را برای تعداد خودروی موجود در كشور احداث كند،اما در چنین شرایطی كه این مشكلات وجود دارد و از طرفی مشكل كمبود زمین در كلانشهرها و نبود سرمایه در شهرهای كوچك سبب شده است احداث این تعداد جایگاه به كندی پیش برود و در كوتاه مدت امكان احداث این تعداد جایگاه وجود نخواهد داشت.
بنابراین گزارش در چنین شرایطی اردشیر دادرس رئیس هیئت مدیره جایگاه داران سی ان جی چند پیشنهاد برای حل مشكلات جایگاهداران مطرح می كند تا بتوان این عرصه را برای ورود بخش خصوصی جذاب كرد كه اولین پیشنهاد كاهش قیمت فروش گاز طبیعی به جایگاهداران و از این طریق بالا بردن كازمرد جایگاهداران است،دیگری تشكیل شورای تأمین سوخت و انرژی به عنوان نهادی كه بتواند بر روند فعالیت جایگاهها نظارت كرده و مرجعی برای حل اختلاف جایگاهداران و دولت باشد.
خبرگزاری فارس هفته گذشته برای حل مشكلات جایگاهداران تصمیم به برگزاری میزگردی با حضور مسئولان ستاد حمل و نقل سوخت، شركت ملی گاز ایران، شركت ملی پخش فرآوردههای نفتی و رئیس هیأت مدیره جایگاهداران CNGكل كشور گرفت اما در نهایت تنها رئیس هیأت مدیره جایگاه داران CNG حاضر به شركت در این میزگرد شد و مابقی مسئولانی كه به نوعی با این جایگاه ها در ارتباط هستند به دلایلی از قبیل اینكه مشكلات این جایگاهها به خودشان مربوط میشود و نه به ما از شركت در این میزگرد سرباز زدند و هیچ كدام در این میزگرد حضور پیدا نكردند.
در پایان دوباره تاكید می كنیم خبرگزاری فارس این آمادگی را دارد تا برای حل مشكلات جایگاهداران CNG نشستی صمیمانه را برگزار كند.
کد خبر 4467
نظر شما