پشت پرده کمپین نخریدن خودرو صفر

پرشین خودرو: یک کارشناس صنعت خودروسازی گفت: کمپین نخریدن خودروهای صفر تلفیقی از احساسات و خواسته‌های به‌ حق مصرف‌کنندگان ایرانی با دست‌های پشت پرده و سازمان‌دهی برخی واردکنندگان خودرو است.

به گزارش «پرشین خودرو»، مجتبی نظری، با بیان این مطلب اظهار کرد: با امیدواری‌های ایجاد شده در دوره پس از توافق هسته‌ای، برخی واردکنندگان وارد جنگ بازار شده و با سوء استفاده از احساسات مصرف‌کنندگان، کمپین نخریدن خودروهای صفر را سازمان‌دهی کرده‌اند. این کارشناس صنعت خودرو ادامه داد: در این کمپین خواسته‌ها و توقعات مصرف‌کنندگان از خودروسازان داخلی به‌حق و درست است به‌گونه‌ای که مصرف‌کنندگان توقع افزایش تنوع و کیفیت محصولات در سال‌های گذشته را داشتند که البته خودروسازان به دلیل شرایط تحریم و نبودن امکان همکاری با خودروسازان جهانی نتوانستند نسبت به انتقال تکنولوژی اقدام کنند. وی افزود: از آن سو نیز در برخی دولت‌های گذشته نگاه سیاسی به صنعت خودرو وجود داشت و درآمدهای خودروسازان به جای آنکه صرف تحقیق و توسعه و طراحی محصولات جدید شود صرف مصارف دیگری شد که این نیز باعث شد خودروسازان نتوانند توقعات مردم را برآورده کنند. نظری با بیان اینکه بنابراین در چند سال اخیر مطالبات انباشته‌ای از خودروسازان در بین مردم شکل گرفته است، تصریح کرد: دقیقا در همین فضا و در شرایطی که خودروسازان با توافق هسته‌ای به دنبال مشارکت با خودروسازان جهانی، انتقال تکنولوژی و تولید محصولات جدید هستند؛ برخی واردکنندگان خودروهای چینی و کره‌ای احساس خطر کرده و نسبت به سازماندهی و جهت‌دهی کمپین نخریدن خودروهای داخلی اقدام کرده‌اند. وی ادامه داد: براساس شواهد موجود این واردکنندگان که بعضا پرونده تخلفات آنها به دلیل گران‌فروشی از سوی برخی مراجع رسمی کشور اعلام شده و در دست بررسی است، با سوءاستفاده از احساسات و خواسته‌های به‌حق مصرف‌کنندگان سعی در تضعیف صنعت خودروی داخلی با هدف سوق دادن تقاضای بازار به سمت خودروهای وارداتی دارند. این کارشناس صنعت خودرو افزود: این وضعیت در حالی است که در شرایط سخت تحریم و زیان‌دهی خودروسازان، این شرکتها از بیکاری کارگران جلوگیری و هم‌اکنون نیز به دنبال مشارکت با خودروسازان خارجی و انتقال تکنولوژی برای جبران کمبود تنوع محصول در سال‌های گذشته هستند. دکتر نظری، خاطرنشان کرد: البته این همکاری‌ها زمان‌بر بوده و حدود یک سال و نیم تا دو سال زمان می‌برد تا محصولات جدید حاصل از همکاری‌ خودروسازان داخلی و خارجی وارد بازار شود با این حال واردکنندگان خودرو با پیش‌بینی این موضوع، از هم‌اکنون به دلیل از دست دادن بازار در‌ آینده احساس خطر کرده و می‌خواهند با هدایت کمپین‌های این‌چنینی، سوار بر موج احساسات مردم شده و ذائقه مصرف‌کنندگان را به سمت خودروهای چینی و کره‌ای کشانده و بازار خود را حفظ کنند.
کد خبر 49282

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • آرش ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۳۱
    1 0
    جناب کارشناس سلام من یه ال نود مدل 90 دارم می خوام عوضش کنم حدود 60 تا 65 میلیون یه ماشین تولید داخل به من معرفی کنید که چینی نباشه چون زیاد با چینی ها میانه ای ندارم . با تشکر از راهنمایی شما
  • علی ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۳۱
    4 0
    من 206 مدل 93 خریدم. از همون اول مشکل داشت یعنی بعد از 1500 کیلومتر چند بار زنگ زدم به امداد خودرو و یکبارم بردم نمایندگی! این تازه اولش بود الانم بعد یکسال کلافم کرده. همه اینا هم بهانش تحریم بوده. نخریدن خودروی صفر یه مطالبه ست نه یه توطئه آقای توهم توطئه! امیدوارم این داستان ادامه پیدا کنه....
  • بهلول ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۳۱
    5 0
    خسته نشیدین از این همه دروغ گویی.مردم تو پول پراید موندن تو میگی ماشین وارداتی.بابا مردم پوووووووووووووووول ندارن بدن واسه گاری های شما.اگرم داشته باشن دیگه نمیدن تا قیمتها به قبل برگردد و کیفییت 5ستاره شود.والسلام.
  • حامد ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۳۱
    6 0
    هیچی پشت پرده نیست خودرو صفر ممنوع والسلام
  • امیر از تهران ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۰۱
    2 0
    وقتی یه ماشین صفر انقدر بی کیفیت باشه که از همون روز اول بکشوندت تعمیرگاه حالا با کمپین ماشین صفر ممنوع یا بی کمپین ارزش خرید نداره در ضمن با توافق هسته ای مطمئنن کیفیت و تنوع ماشین های داخل در چند ماه آینده بیشتر میشه پس نیازی نیس که مردم عجله کنن این اون موضوعیه که بازار درک کرده و دیگه پژو پارس با موتور 206 چینی رو نمیپسنده در ضمن خودرو ساز ها هر روز از روز قبل ماشین بیشتری به بازار میدن اگر هیچ کس نمیخرید این ماشینارو که آلان خودرو سازی ورشکست شده بود راستی اینم بگم خودرو ساز ها هیچ وقت حق مردم رو ندادن و مثل یه دشمن با مردم رفتار کردن پس نمیشه انتظار داشت مردم خودروساز ها رو دوست خودشون بدونن و ازشون حمایت کنن اگه میشه این ایران خودرو و سایپا جمع بشه 4 تا شرکت درست و حسابی بیان تو مملکت تولید کنن هم مردم ماشین ارزون و با کیفیت سوار بشن هم صادرات داشته باشیم ( مثل کاری که رنو تو هند کرده ) وگرنه با این سیاست های داغون خودروسازی و تولید نه مردم به جایی میرسن نه خودرو ساز ها کار مفیدی خواهند کرد
  • h. ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۱
    1 0
    به نظر می رسد حافظه ها کم رنگ شده است زیرا چند سال صبر کردم تندر بخرم با قیمت 5 تومان زیر فیمت سایر ماشین های بازار ، یک دفعه با قیمت بالاتری از قیمت های داخل به بازار آمد مثل ریو وتیبا و....و خود رو سازان و گروهی خودرو ساز ملت مردم را به هیچ فرض کردند واز بازار تحریم به سود خود بهره گرفتند وتنها راهی دیار چین آمال خود شدند ، و برای حفظ منافع خود 118 کشور دیگر را فراموش نمودند وخود رو سازان خیال می کنند ماشین نقل ونبات است هر فردی 2 یا 3 ماشین ... از آنها وبدون خدمات بخرد وجیب آنها را پر کند اولاً بازار ماشین حساب وکتاب دارد وباید ماشین های کهنه جمع گردد در ثانی با این همه گرفتاری مردم 2 قران چهار ریال می کنند وماشین صفر با چند وام واز چند بانک می گیرند. پس بهتر است اگر راست می گویید حداقل وام ونرخ بهره ماشین صفر را نیز در بانک ها درست کنید، یعنی مطابق با قیمت هر ماشین وام عادلانه به مردم بدهید تا این مردم حسابی از دستتان به تنگ نیامده اند و سپس اظهار کنید این چنین است وآنچنان وضد انقلاب هستید.
  • حسین ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۷/۰۳
    2 0
    واقعا تا چه حد میخاین خودتون رو گول بزنین،مردم رو چی فرض میکنین؟ من یه سمند نود و سه دارم،قبلش یه سمند 87 داشتم،گفتم مدلشو بیارم بالا تا از تعمیرگاه رفتن راحت بشم،اینقدر اذیتم کرده که حد نداره،اگه دلم برا پولم نمیسوخت بنزین میریختم روش آتشش میزدم.
  • علیرضا ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۸/۰۲
    2 0
    پراید ۱۱۱ se مدل ۹۳ صفر ثبت نامی از نمایندگی سایپا خریداری کردم،بعد از طی ۳۰۰ کیلومتر،آب و روغن قاطی کرد و واشر سر سیلندر سوزوند،به نمایندگی که مراجعه کردم بیش از ۸۰ درصد پول تعمیرشو گرفتند.ماشین ژاپنی نیز دارم،سالیان ساله که بجز بنزین،روغن،تایر،و لنت هیچ خرجی نداشته،آیا انصافه که خودرو ساز داخلی بدین گونه با ماشین بی کیفیت و غیر ایمن(درصد زیادی از کشته های جاده ای بعلت غیر ایمن بودن ماشین های ساخت داخل است)،اینطور عمل کنند،بدون اینکه در هیچ محکمه ای جوابگو باشند.