پرشین خودرو: تغییر وزن مجاز انواع کامیون های حمل بار که از اردیبهشت ماه سال جاری اتفاق افتاده، نتایج بسیار مثبتی در اقتصاد ملی داشته اما نیازمند بازنگری مجدد است.
به گزارش «پرشین خودرو»، میلاد کیهانی پژوهشگر و مخترع جوان ایرانی، با بیان این مطلب گفت: تغییر وزن مجاز انواع کامیون و تریلی ها، یک تحول اساسی در اقتصاد حمل و نقل به شمار می رود به نحوی که محاسبات نشان می دهد این تغییرات برای تعدادی از کامیون ها مفید و برای تعداد دیگری از کامیونها، نیازمند بازنگری مجدد است.
طراح فرمول مدیریت بهره برداری از روسازی آسفالتی که مدال طلای جشنواره ژنو را بدست آورده است، ادامه داد: تغییرات اعمال شده در وزن مجاز انواع کامیون ها درآمد کامیون های حمل بار جاده ای را در مجموع 13درصد افزایش داده است و البته این افزایش درآمد در تمام انواع کامیون ها یکسان نیست و بین 9 تا 24درصد در نوسان می باشد.
این مخترع جوان افزود: از محل درآمد ناشی از حمل بار بیشتر توسط انواع کامیون ها نیز افزایش هزینه ناشی از تغییر قیمت سوخت برای همه کامیون ها جبران شده است.
به گفته کیهانی، محاسبات فرمول طراحی شده نشان می دهد که بیشترین افزایش درآمد در کامیون های موجود، متعلق به کامیون سه محور 10چرخ و کمترین افزایش درآمد متعلق به کامیون پنج محور 12چرخ است.
وی اضافه کرد: افزایش وزن های اعمال شده، این فرصت را فراهم کرده است که با تعداد سفر برابر در طول سال 98میلیون تن بار بیشتر جابجا شود که مجموع سوخت صرفه جویی شده در این فرآیند 896میلیون لیتر در سال خواهد بود که با توجه به یارانه پرداختی از سوی دولت، 450میلیون دلار در سال به سود دولت است.
این پژوهشگر جوان یادآور شد: با اینکه وزن های محوری تعیین شده از سوی وزارت راه درست انتخاب شده است اما وزن ترکیبی در نظر گرفته شده برای تعدادی از کامیون ها درست نیست، به عنوان نمونه کامیون دو محور شش چرخ با وزن مجاز 19 تن بیشترین خسارات وارده بر راه را دارد که با افزایش وزن مجاز آن به 20 تن این آسیب رسانی به روسازی راه تشدید می شود و با توجه به اینکه این کامیون یکی از کامیون های ناسازگار با روسازی راه است بهتر بود که وزن مجاز آن همچون همه جای دنیا به 18 تن محدود می شد تا هم از توسعه آن جلوگیری شود و هم آسیب دیدگی ناشی از تردد این نوع کامیون به حداقل برسد. در عوض کامیون سه محور 10 چرخ با وزن 30 تن می توانست به عنوان جایگزین این نوع کامیون غیر مفصلی انتخاب شود که آسیب های وارده به روسازی این کامیون با 30تن وزن مجاز نیز به مراتب کمتر از کامیون دو محور شش چرخ با 18 تن وزن است.
به گفته کیهانی، همچنین تریلی شش محور 16چرخ حتی با 50 تن وزن نیز آسیب کمتری از همه انواع کامیون های غیرمفصلی به روسازی راه وارد می کند. لیکن وزن این کامیون 44 تن و کمتر از این مقدار تعیین شده است.
وی بیان کرد: فرمول طراحی شده که به صورت یک نرم افزار در آمده تمام نتایج ناشی از افزایش وزن کامیون ها را محاسبه کرده و وزارت راه می تواند با استناد به نتایج این محاسبات که مبانی علمی دارد دیگر تغییرات لازم در این حوزه را محاسبه کند.
به رغم ابلاغ بخش نامه افزایش وزن مجاز انواع کامیون ها از سوی وزارت راه و ترابری در 10 اسفندماه سال گذشته، لیکن هنوز بسیاری از ماموران راهنمائی و رانندگی در این باره توجیه نیستند و بعضا برای کامیون هائی که با وزن های مجاز جدید بارگیری می کنند، مشکلاتی به وجود می آورند و این مسئله مورد اعتراض رانندگان کامیون ها قرار گرفته است.
همچنین گزارش ها نشان می دهد که رانندگان کامیون ها از طرح افزایش وزن کامیون ها استقبال وسیعی داشته اند، به نحوی که این افزایش وزن موجب شده است تا هزینه های ناشی از تغییر قیمت گازوئیل از 165ریال به یک هزار و 500ریال در همه بارهای حمل شده بین شهری از محل افزایش درآمد ناشی از حمل بار بیشتر جبران شود.
یادآور می شود: فرمول طراحی شده توسط این پژوهشگر جوان، برای اولین بار در تاریخ بهره برداری از راه ها توانست در جشنواره اختراعات ژنو در سال2011 ضمن کسب مدال طلای این دوره از جشنواره، کاپ ویژه جشنواره را نیز به خود اختصاص دهد.
کد خبر 5035
نظر شما