به گزارش «پرشین خودرو»، شورای رقابت در جلسه 20 اردیبهشتماه امسال در اقدامی به آزادسازی قیمت 2خودروی «دنا» و «تندر90اتوماتیك» رأی مثبت داد تا از این پس خودروساز و بازار آزاد تعیینكننده قیمت این خودروها بوده و عملا قیمتگذاری آن به حاشیه بازار واگذار شود. با این اقدام شورای رقابت از این پس ایران خودرو قادر خواهد بود بدون مزاحمت نهادهای قیمتگذار و نظارتی، قیمت این دو خودرو را در حاشیه بازار تعیین كند.
تغییر رویكرد اخیر شورای رقابت و تلاشی كه وزارت صنعت، معدن و تجارت از یك سال پیش با ارسال نامهای به شورای اقتصاد برای خروج خودرو از فهرست كالاهای انحصاری آغاز كرده موجب شد تا احتمال آزادسازی قیمت خودروهای داخلی بیشتر شود بهنحوی كه اخیرا مدیركل صنایع خودروی وزارت صنعت، معدن و تجارت در گفتوگو با همشهری از احتمال آزادسازی قیمت خودرو با بررسی درخواست وزارت صنعت در شورای اقتصاد تا تابستان امسال خبر داد.
قول آزادسازی و كاهش قیمت؟!
رئیس شورای رقابت هنگام آزادسازی قیمت 2خودروی دنا و تندر 90اتوماتیك همچنین از احتمال اضافه شدن فهرست آزادسازی قیمت خودروها خبر داد و تأكید كرد: شورای رقابت براساس گزارش كارشناسان مركز ملی رقابت تصمیم گرفت، قیمت این دو خودرو را كه در بازار رقیب دارند از سیستم قیمتگذاری خارج كند و بنا به قول خودروسازان امیدواریم با آزادشدن قیمت این دو محصول، قیمت آنها در سطح بازار ارزان شود.
این در حالی است كه رضا شیوا در گفتوگو با خبرنگار ما، بهشدت ازتداوم قیمتگذاری خودرو توسط شورای رقابت دفاع و اعلام كرد: بهنظر شورا هنوز در بازار خودروهای كوچك با حجم موتور كمتر از 2هزار سی سی كه مصرف عموم مردم از اینگونه خودروهاست، به جز 2شركت اصلی خودروسازی كشور، هیچ تولیدكننده دیگری وجود ندارد و این رویه تولید و عرضه، منجر به شكلگیری انحصار در بازار این خودروها شده است.
با وجود این وی روز گذشته با عقبنشینی از مواضع قبلی خود درمورد تداوم روند آزادسازی قیمت خودروهای داخلی اعلام كرد: شورای رقابت فعلاً تصمیم جدیدی برای آزادسازی قیمت سایر خودروها ندارد و حتی براساس گزارشهای دریافتی، شركتهای خودروساز هنوز مصوبه شورای رقابت برای افزایش قیمتها را اجرایی نكردهاند. شیوا همچنین مدعی شد كه آزادسازی باعث شده تا قیمت تندراتوماتیك و دنا در سطح بازار كاهش یابد.
مستندات ناقص آزادسازی
مدیركل صنایع خودرو و نیرومحركه وزارت صنعت، معدن و تجارت با استقبال از اقدام شورای رقابت در آزادسازی قیمت این خودروها، به خبرنگار ما اعلام كرد: درصورتی كه استدلالهایی مانند سهم بازار یا وجود رقیب در رده قیمتی در آزادسازی قیمت 2خودروی تندر90اتوماتیك و دنا مصداق داشته باشد، این موضوع در مورد همه خودروهای ساخت داخل به درجه اولا صادقتر است.
امیر حسین قناتی تأكید كرد: اگر مبنای این استدلالها وجود رقیب در هر رده قیمتی یا كلاس خودرو باشد نیز ما اكنون برای محصولات پژو و پراید رقبای قیمتی در كلاسهای مختلف داریم. نمیدانم شورای رقابت بر مبنای چه استدلال فنی چنین تصمیمی گرفته اما آزادسازی قیمت این خودروها قدمی روبه جلوست كه وزارت صنعت از آن استقبال میكند.
وی با بیان اینكه مذاكرات و پیگیریهای وزارت صنعت برای خروج همه خودروهای داخلی از شمول قیمتگذاری شورای رقابت ادامه دارد، افزود: اینگونه آزادسازی قیمت خودرو منطق خیلی كاملی نداشته و سهم بازار هر خودرو بیشتر به ذائقه مشتریان خودرو مرتبط است و نمیتواند مبنای آزادسازی قیمت باشد. وزارت صنعت دلایل فنی و كارشناسی خود برای آزادسازی قیمت خودرو را به شورای رقابت و شورای اقتصاد اعلام كرده و امیدواریم با بررسی این درخواست در شورای اقتصاد، تا تابستان امسال قیمت خودروهای داخلی آزاد شود.
انحصار؛ دستاوردتعرفههای بالای خودرو
یك كارشناس اقتصادی اعلام كرد: اگر تعرفه واردات خودرو كاهش یافته و برای خودروهای داخلی چندین رقیب وارداتی وجود داشته باشد، دیگر نیازی به قیمتگذاری و نگرانی از شكلگیری انحصار در بازار خودرو نیست. باید بپذیریم كه پیامد هرگونه اعمال تعرفه واردات بالا برای خودرو یا سایر كالاها، شكلگیری انحصار در بازار است. ابراهیم بهادرانی پیششرط آزادسازی قیمت خودروهای داخلی را كاهش تعرفههای واردات خودرو دانست و افزود:
باید تعرفه واردات خودرو بهگونهای تعیین شود كه خودروهای مشمول قیمتگذاری، از طریق تولید و مونتاژ داخل كشور یا واردات رقبای خوبی در بازار داشته و این رقابت منجر به كاهش قیمت خودرو شود نه اینكه با اعمال تعرفه بالا مثلا قیمت نوع مشابه خودروی پژو به حدی بالاتر از قیمت این خودرو در بازار داخلی باشد كه برای پژو حاشیه امن قیمتی در بازار ایجاد شود. وی با بیان اینكه باید تعرفههای واردات انواع خودروهای خارجی كه مشابه قیمتی تولید داخل دارند بررسی و بازنگری شود، افزود: مشخص است كه تعرفه كنونی واردات خودرو نمیتواند رقیبی برای خودروهای داخلی كه سهم عمدهای از بازار مصرف كشور را بهخود اختصاص دادهاند، ایجاد كند. باید تعرفهها بهگونهای باشد تا تعداد عرضه خودروهای یك رده قیمتی در بازار بهشدت افزایش یابد.
برای دریافت آخرین اخبار از طریق "تلگرام" به کانال اختصاصی «پرشین خودرو» telegram.me/persiankhodro بپیوندید.
منبع: همشهری آنلاین
نظر شما