پرشین خودرو: خدمات پس از فروش در دنیا به اهرمی برای رقابت تبدیل شده و بهبود كیفیت این خدمات نمادی از مشتری مداری و توجه به حقوق مشتریان محسوب می شود.
به گزارش «پرشین خودرو» به نقل از ایرنا، به هنگام بررسی ضعف خدمات پس از فروش و گارانتی در كشور، همواره این جمله در مراكز فروش كالا خود نمایی می كند که جنس فروخته شده پس گرفته نمی شود؛ این هشدار به نوعی حكایت از نادیده گرفتن و نقص حقوق مصرف كنندگان است.
شاید در ابتدا این نوشته ساده به نظر برسد اما در نگاه كلان حكایت از ضعف خدمات پس از فروش دارد.
به عقیده برخی از كارشناسان، خدمات پس از فروش نسبت به كالاهای گوناگون متفاوت است برای مثال نمی توان گارانتی تلفن همراه را با خودرو مقایسه كرد، زیرا خدمات پس از فروش در ایران بر اساس استاندارهای سایر كشورها صورت نمی گیرد.
این عامل باعث شده تا خدمات پس از فروش و گارانتی در كشور ما توسعه نیافته باقی بماند.
در تمامی كشورهای دنیا خدمات پس از فروش ابزاری است برای رفع نواقص احتمالی كالاها از جمله در بخش خودروسازی، اما در كشور ما مشكل كیفیت عامل سواستفادههای وسیع و گسترده در برخی نمایندگیهای مجاز تعمیرات شده است.
حال در این جا این سوال پیش می آید كه آیا مطالبات در زمینه خدمات پس از فروش به درستی به خریدار ارایه می شود یا اینكه با مشكلاتی روبه رو است؟
به دلیل اهمیت این موضوع گفت و گویی با برخی از خریداران خودرو صورت داده ایم.
رضایی یكی از افراد مراجعه كننده به مراكز خدمات پس از فروش است كه می گوید: پس از اینكه وسیله نقلیه خود را با حداقل 20 مورد نقص فنی كه برخی از آن ها در سامانههای ایمنی خودرو بوده، دریافت كردم، به تعمیرگاه مجاز مراجعه كردم تا مشكل برطرف شود، اما نه تنها مشكل حل نشد، بلكه عیبهای جدیدی هم به خودرو اضافه شد.
حسین اكبری یكی دیگر از افرادی است كه از خدمات پس از فروش خودرو ناراضی است و می گوید: پنج ماه است خودروی خود را تحویل گرفته ام و در آژانس كار می كنم، اما دائم ماشینم جوش می آورد. حدود شش بار از تعمیرگاه های سیار كمك گرفتم اما هیچ كدام سر در نیاوردند تا اینكه یكی از تعمیرگاه های آزاد متوجه گیر كردن ترموستات ماشین شد اما خیلی دیر شده بود و باید سر سیلندر عوض می شد.
اصغری یكی دیگر از خریداران خودرو است كه می گوید: زمانیكه خودرو خود را از نمایندگی تحویل گرفتم به دلیل نداشتن بنزین در باك، بین راه ماندم. آیا بهتر نیست كه خودروسازان به میزانی كه فرد را به پمپ بنزین برساند در باك ماشین بنزین بریزند؟
حسین پور یكی دیگر از افرادی است كه از خدمات پس از فروش ناراضی است می گوید: به دلیل رایگان بودن تعویض قطعات خودرو دارای گارانتی، نمایندگی های خدمات پس از فروش قطعات درجه 2 و 3 را روی خودرو نصب می كنند و برای خرید كالای درجه یك باید از بازار آزاد قطعه مورد نظر را خرید. سر و صدای گیربكس، ایراد رادیاتور، روغنریزی، صحیح مونتاژ نكردن قطعات خودرو، رگلاژ نبودن درها، صدای داخل اتومبیل، ایراد جلوبندی، زدن كمك فنرها، مشكلات برقی، رفع عیب نشدن خودروی پذیرفتهشده و ایراد سیستم ترمز نیز از دیگر مشكلات پیش روی افراد در صف نمایندگی های خدمات پس از فروش خودروها است.
به عقیده كارشناسان خودرو، بیشترین نارضایتی خریداران به آشنا نبودن تعمیر كاران با سیستمهای جدید، خوب تعمیر نشدن خودرو در زمان گارانتی و استفاده از قطعات غیراستاندارد باز می گردد.
این در حالی است كه این مشكلات برای خودروهایی كه ساخت داخل هستند و تیراژ بالا دارند بیشتر نمود پیدا می كند. چرا كه بسیاری از خودروسازان در مرحله كنترل كیفیت، محصولات معیوب خود را به امید بر طرف شدن عیب در دوران گارانتی به بازار میفرستند حال آنكه به سختی این مشكلات در دوران خدمات پس از فروش برطرف میشود.
استفاده از قطعات معیوب فراوان یكی دیگر از مشكلاتی است كه تعمیرگاه ها را شلوغ كرده است و اصل مشكل هم به ساخت خودرو توسط قطعه سازانی بازمیگردد كه با كمترین دانش، قطعه تولید میكنند.
گذشته از این مشكل، نبود علم كافی و مدیریت نامناسب سامانههای تعمیرگاهی هم به عمق مشكل افزوده است.
البته یكی دیگر از مواردی كه باعث نارضایتی مشتری از نمایندگی ها شده، كیفیت نامناسب و قیمت بالای قطعات یدكی است. چون وقتی قطعات یدكی از كیفیت مطلوب برخوردار نباشد، نمایندگی توان ارائه خدمات مطلوب را نخواهد داشت.
تلاش برای طبیعی جلوه دادن مشكلاتی كه به بعضی از آنها اشاره شد، خواباندن طولانیمدت خودروها در تعمیرگاههای مجاز، ناتوانی در تشخیص مشكل و عیب خودرو، تعویضهای متوالی قطعات به دلیل غیراستاندارد بودن آنها، دریافت پول برای سرویسهای رایگان و دریافت پول تحت عنوان سایر عملیات همگی از دیگر مواردی است كه خودروداران از آن گلایه دارند.
به هر حال مشكل نارضایتی مردم از خدمات نامناسب پس از فروش به دلایل متعددی از جمله تولید همراه با نقص فنی خودرو، قطعه سازی غیراستاندارد، تعمیر كاران غیرحرفه ای و مدیریت ضعیف در سامانه تعمیر گاهی كشور، نظارت نامناسب و عدم تأمین قطعات با كیفیت برای نظامهای خدمات بعد از فروش باز میگردد، كه برخی نشان دهنده مشكلات ساختاری اصلی در مجموعه صنعت خودرو ایران است.
کد خبر 7895
نظر شما