پرشین خودرو: تعویض و نصب پلاک بر روی خودروها در ایران قدمتی طولانی دارد، سابقه اولین خودرو پلاک شده در کشور برمی گردد به سال 1305 که اولین خودرو به کشور وارد شد.
به گزارش«پرشین خودرو»، در سال 1305 که ابتدائی ترین خودروها وارد کشور شدند هیچکس فکر نمی کرد که امروز با تعدد خودرو مواجه شویم. در آن روزگارها قوانینی که شامل 32بند بود برای شماره گذاری خودروها وضع شد که البته این قوانین سه سال بعد از ورود اولین خودروها به کشور یعنی در سال 1308 تنظیم شد.
در آن سال، خودروها صاحب پنج پلاک شدند؛ نام کارخانه، آدرس مالک، نمرهعقب، نمرهجلو و پلاک مالیات.
تصویب قوانین به همین جا ختم نشد؛ حدود 1308 وقتی تعداد اتول سوارهای شخصی شهر به 1522 نفر رسید، قوانین مربوطه نیز تغییر کرد و پلاکها متشکل از نام شهر و حدود چهارعدد که در بالای نام شهر قرار داشت، شدند.
در گذشته در پلاک خودروها پنج رقم و نام شهری که خودرو در آن پلاک شده بود دیده می شد و یا به همراه شماره پلاک و نام شهر عددی دیگر در آن درج می شد.
با افزایش خودرو در کشور، تصمیمی اتخاذ شد تا یكی از حروف الفبای فارسی نیز به نام شهرها افزوده شود و سپس نوبت به پلاكهایی رسید كه نام شهر با عدد دو رقمی تركیب و پلاكهای جدیدی بر روی خودروها نصب شد.
در دهه هفتاد، خودروها دیگر از آن شکل و شمایل قدیمی خارج شده و پلاکها نیز لیزری شده بود. در سال 1378 با آمدن پلاكهای لیزری، مسئولین تصمیم گرفتند كه باید همه پلاكهای خودروها یكسان شوند و این نوع پلاك روی همه خودروها نصب شود.
طرح تعویض پلاك در سطح كشور آغاز شد. در این طرح مالكان خودرو، موظف به دریافت برچسب تعویض پلاك شدند و بابت آن برچسبها نیز در آن روزگار مبلغی از آنها گرفته شد.
در دهه هشتاد، نوبت به پلاكهای ملی رسید كه هم دارای ابعاد و طرحی جدید بود و هم در نوع شمارهگذاری و چیدمان اعداد و حروف در كنار یكدیگر بدیع به نظر میرسید.
مشکلات تعویض پلاک به گونه ای بود که در سال83، میان نیروی انتظامی و دیوان عدالت اداری اختلاف نظرهایی به وجود آمد که این اختلافات موجود موجب سرگردانی و بلاتکلیفی مردم شد.
در همین خصوص، خزانه دار شورای شهر تهران در یکصد و یازدهمین جلسه علنی شورای شهر، با اشاره به 700 هزار خودروی پلاک شده طی سالهای 80 تا83 از دیوان عدالت اداری درخواست کرد که "اگر مصوبه دیوان عدالت اداری (غیر قانونی بودن عدم ثبت تعویض پلاکها در دفاتر ثبت) وجاهت قانونی دارد سایر مسئولان هم باید آن را برای رهایی مردم از سرگردانی بپذیرند و اجرا کنند."
این مشکلات همچنان تا سال87 ادامه داشت تا اینکه رئیس مرکز شمارهگذاری راهنمایی و رانندگی اعلام کرد که حدود یک میلیون پلاک قدیمی وجود دارد که هنوز به پلاک کشوری تبدیل نشدهاند و پانصدهزار زوج پلاک مربوط به سالهای دهه 40 و اوائل 50 است که در حال حاضر وجود خارجی ندارند و از بین رفتهاند.
در دهه هشتاد؛ در پلاک های جدید كدهای دو رقمی كه در سمت راست این پلاكها بود، معرف محل سكونت و آدرس شهر و منطقهای بود كه مالك خودرو در زمان خرید خودرو به اداره شمارهگذاری اعلام كرده بودند.
تفاوت فاحش و اصلی و شاید دلیلی كه باعث نصب این نوع پلاك بر خودروها شد، در این بود كه این پلاك به خودرو تعلق نداشت و متعلق به مالك خودرو بود و با انتقال خودرو به شخصی دیگر پلاك انتقال نمییافت و پلاك تنها به شخص تعلق داشت و با تغییر وسیله نقلیه، شخص همواره از پلاك ثابتی استفاده می كند.
با پایان دهه هشتاد گویی مشکلات تعویض پلاک ها پایان گرفته است.
امسال کارگروه شناسایی و صیانت از خودروهای تاریخی، متشکل از نمایندگان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، سازمان حفاظت از محیط زیست، سازمان تربیت بدنی (کمیته کلاسیک فدراسیون موتورسواری و اتومبیلرانی) در محل کانون جهانگردی و اتومبیلرانی، تصمیم گرفتند بر روی خودروهای کلاسیک، که عمر بالای ۲۵ سال دارند و در ارزیابی کارگروه سلامت و اصالت خودروها تائید شده اند پلاک زیبا که حاصل کار کارشناسانه چند ساله است خودنمائی کند.
یا اتومبیلهای که سابقه تاریخی دارند و متعلق به شخص مهمی هستند صاحب این پلاک خواهند شوند. این پلاکها ضمن ارزشگذاری به خودرو محدویتهای بر اساس میزان آلایندگی برای پیمایش سالانه خواهند داشت. ازسوی دیگر با دریافت این پلاک خودرو ضمن آنکه متعلق به صاحب سند است، یک سرمایه ملی نیز محسوب می شود. اتومبیلهای دارای پلاک تمام کارهای قانونی و نقل و انتقال را با هماهنگی دبیر خانه انجام خواهند داد .
از سویی دیگر، براساس قانون بودجه سال 90 برخی از تعرفههای خدمات راهنمایی و رانندگی افزایش یافت، هزینه تعویض پلاك خودرو 35 هزار تومان تعیین و در سراسر كشور لازمالاجر شد.
با توجه به افزایش روزافزون خودرو در سطح شهرها و تمایل مالكیت دست کم یك خودرو برای هر خانواده، به نظر میرسد كه به زودی عمر این كُدهای دو رقمی نیز به پایان خواهد رسید و باید شاهد پلاكهای جدید و یا اعداد و حروفی جدید روی پلاكها باشیم.
چگونگی منطقهبندی پلاکهای ملی
آذربایجان شرقی(تبریز) کُد های: ۱۵ـ ۲۵ـ ۳۵
آذربایجان غربی(ارومیه) کُدهای: ۱۷ـ ۲۷
اردبیل(اردبیل) کُدهای: ۹۱
اصفهان(اصفهان) کُدهای: ۱۳ ـ ۲۳ـ ۴۳
ایلام(ایلام) کُدهای: ۹۸
البرز(کرج) کُدهای: ۶۸ ـ ۷۸
بوشهر (بوشهر) کُدهای: ۴۸ ـ ۵۸
تهران (تهران) کُدهای: ۱۱ـ ۲۲ـ ۳۳ـ ۴۴ـ ۵۵ـ ۲۱ـ ۶۶ـ ۷۷ـ ۸۸ـ ۹۹
چهارمحال بختیاری(شهرکرد) کُدهای:۷۱ ـ ۸۱
خراسان(مشهد) کدهای: ۱۲ـ ۳۲ـ ۴۲
خوزستان(اهواز) کدهای: ۱۴ـ ۲۴ -۳۴ ـ ۳۵
زنجان(زنجان) کدهای: ۹۷ ـ ۸۷
سمنان(سمنان) کدهای: ۸۶ ـ ۹۶
سیستان و بلوچستان(زاهدان) کُدهای: ۸۵ ـ ۹۵
فارس(شیراز) کدهای: ۶۳ ـ ۷۳ ـ ۸۳
قزوین(قزوین) کدهای: ۷۹ ـ ۸۹
قم (قم) کدهای: ۱۶ ـ ۲۶ ـ ۳۶
کردستان(سنندج) کدهای: ۵۱ ـ ۶۱
کرمان(کرمان) کدهای: ۴۵ ـ ۶۵
کرمانشاه(کرمانشاه) کدهای: ۱۹ ـ ۲۹
کهگیلویه بویراحمد(یاسوج) کدهای: ۴۹
گلستان(گرگان) کدهای: ۵۹ ـ ۶۹
گیلان(رشت) کدهای: ۴۶ ـ ۵۶ ـ ۷۶
لرستان(خرم آباد) کدهای: ۳۱ـ ۴۱
مازندران(ساری) کدهای: ۶۲ -72- ۸۲ـ ۹۲
مرکزی(اراک) کدهای: ۴۷ ـ ۵۷-67
هرمزگان(بندرعباس) کدهای: ۸۴ ـ ۹۴
همدان(همدان) کدهای: ۱۸ ـ ۲۸-38
یزد(یزد) کدهای: 54-64-74
کد خبر 4832
نظر شما