به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، در یکی دو سال گذشته طرح مباحثی چون ارتقاء و به روز رسانی تولید، صنعت موتورسیکلت را ملزم به اجرای قوانین و تغییراتی در چرخه تولید کرده که موجب خروج بسیاری از واحدهای تولیدی از این صنعت شده است. در واقع خود تحریمی های وحشتناک و قوانین محدود کننده این روزهای دولتمردان بستری برای قطع همکاری صنعت موتورسیکلت ایران با کشورهای اطراف و فرصتی برای شرکتهای روسی و ترکیه ای برای در دست گرفتن بازار موتورسیکلت ایران فراهم کرده است.
آنچه که در این میان بیش از همه موجب نگرانی از دست رفتن بازار و صنعت موتورسیکلت در ایران می شود اخباری در خصوص انتقال یکی از بزرگترین کارخانه های موتورسیکلت سازی در ایران به ترکیه است که بدون شک موجب خروج سرمایه و از بین رفتن سالها هزینه و تجربه در حوزه تکنولوژی از این صنعت خواهد شد.
باجاج در حال حاضر دومین تولیدکننده بزرگ موتورسیکلت در هند محسوب می شود که طی 15 سال همکاری با ایران با تولید موتورهای مدل "پولسار" بود که در ایران جواب قطعی را گرفت و ایران را منطقه مناسبی برای فروش این مدل موتور ارزیابی کرد اما این شرکت به دلایل واضحی، این روزها با آغاز تولید موتورهای "پولسار" در روسیه، می رود تا این شرکت روسی که کمتر از دو سال از همکاری آنها با باجاج می گذرد را مسئول تامین بازار ایران کرده و ایران را ناگزیر به واردات از این کمپانی کند. این اتفاقات در حالی رقم می خورد که بیش از 15 سال از تولید موتورسیکلت های باجاج در ایران می گذرد.
تاسف بار تر اینکه شرکت باجاج از سرمایه گذار ایرانی خواسته تا به دلیل مشکلات مربوط به سرمایه گذاری در ایران و قوانین و محدودیت های مربوط به استانداردهای تولیدی در ایران، تشکیلات و نیروهای خود را به ترکیه منتقل کرده و در آنجا سرمایه گذاری کند و در واقع با اجرای این خواسته، این شرکت بنا دارد تا ترکیه را هاب صنعتی کرده و در آینده از ترکیه موتورسیکلت ها را به صورت سی.بی.یو به ایران صادر کند.
این موانع و محدودیت ها در حالی موجب خروج شرکتها و عدم سرمایه گذاری در این صنعت می شود که به گفته یکی از فعالان عرصه تولید در موتورسیکلت سازی هم اکنون استاندارد تولید موتور سیکلت در بسیاری از کشورهای اطراف یورو2 است اما مسئولان ما بنا دارند از سال آینده استاندارد یورو 5 اروپا را در صنعت موتورسیکلت اجرایی کنند.
به گفته حبیب ا... محمودان؛ 1.5 سال است که صنعت موتورسیکلت در ایران تعطیل است و این اتفاق نه به دلیل تحریم بلکه به دلیل اخبار کذبی است که آلایندگی یک موتور را 10 برابر یک خودرو اعلام می کند در حالی که هیچ کارشناسی تاکنون چنین ادعای کذبی را تایید نکرده است.
هنگامی که صنعت اولویت اول نباشد همان می شود که به صنعت موتورسیکلت رفت
نایب رئیس انجمن سازندگان قطعات موتورسیکلت، در گفت و گو با خبرنگار پرشین خودرو با اشاره به نقش حمایتی دولت ها در توسعه اقتصادی و صنعتی در دنیا، مطرح می کند: هر چند در بسیاری از کشورها قوانین بسیار سخت گیرانه ای برای تولید وجود دارد اما همزمان تمام سرویس های تامین و نگهداری برای تولید از سوی دولتها فراهم می شود در حالی که در ایران قوانین بسیار محدود کننده ای وجود دارد که موجب عدم تولید و تعطیلی بسیاری از صنعت من جمله صنعت موتورسیکلت شده است.
وی معتقد است زمانی که صنعت اولویت اول کشور نباشد همان می شود که امروز به صنعت موتورسیکلت رفته است.
به گفته محمودان، در شرایطی که اولویت اول ما توسعه اقتصادی نیست و نگرش ما نگرشی چیزی غیر از این است این اتفاقات در عمل شکل می گیرد و زمینه اصلی باخت ما در فضا و زمین اقتصادی فراهم می شود.
وی با طرح این سوال که علت الزام قوانین و استانداردهای یورو 3 و 4 در صنعت موتورسیکلت برای چیست؟ مطرح می کند: باید همسو با شرکت هایی که سهم بزرگی در بازار ایران دارند الزامات گذشته متوقف و استاندارد یورو2 اجرایی شود تا کارخانه ها مجدد به چرخه تولید شوند و در طول پروسه تولید اصلاح ساختار و اصلاح مدل و ارتقاء کیفی صورت گیرد.
مسئولان آن قدر که نگران یک پلنگ هستند نگران صنعت موتورسیکلت نیستند
این فعال در صنعت موتورسیکلت در ادامه با اشاره به انتشار اخباری در خصوص تولید و فروش موتورسیکلت های "باکسر " برای اولین بار در روسیه، عنوان می کند: با این اتفاقات این احتمال می رود که به دلیل تحریم ها و مسائلی چون اجبار به استاندارد یورو4 در آینده نه چندان دور بازار ایران محل تاخت و تاز شرکتهای روسی و ترکیه ای شود.
به گفته محمودان، این شرکتها در جریان ارتقاء تولید موتور در کشورمان تلاش می کنند با فشار از بالا و چانه زنی از پایین بازار موتورسیکلت در ایران را در دست بگیرند چرا که روابط روسیه با هندوستان بسیار قوی است و به نظر می رسد ظرف مدت کوتاهی روسیه به حد مطلوبی از توسعه اقتصادی در حوزه تولید موتورسیکلت های هندی رسیده و چشم طمع به بازار کل منطقه خواهد داشت.
وی ضمن دست مریزاد به مسئولان وزارت صنعت و معدن به جهت قوانین ضد تولید خاطرنشان کرد: امروز مسئولان کشور آن قدر که نگران یک پلنگ هستند متاسفانه اصلا نگران این صنعت نیستند چرا که هم اکنون بدتر از موضوع امنیت سرمایه گذاری در ایران، قوانین محدود کننده دولتی است که جلوی فعالیت این صنعت را گرفته و به نظر می رسد که برای دولت اصلا مهم نیست که با خواباندن این صنعت هزاران شغلی از بین خواهد رفت.
نظر شما