عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، در گفت و گو با خبرنگار پرشین خودرو، با اعلام این مطلب اظهار داشت: متاسفانه به دلیل حجم بالای نیروی انسانی و هزینه تمام شده بالا، رونق تولید در شرکتهای خودروسازی در چند سال گذشته با مشکل مواجه شده و این امر مانع از تحرک و پویایی و کندی تحولات در صنعت خودرو شده است به همین منظور باید اصلاح ساختار مالی و اداری در اولویت اول برنامه های خودروسازان قرار گیرد.
سید مهدی مقدسی افزود: از جمله اقدامات مهم برای رونق تولید، تعریف مدل مالی و تغییر منطق حاکم بر شرکتهای خودروسازی است بر این اساس باید متناسب با تقاضا موجود در بازار ، تولید را افزایش داده تا قیمت تمام شده نیز کاهش یابد.
وی در ادامه با اشاره به نوعی بیماری مزمن در صنعت خودرو، رفع آن را نیازمند چند اقدام همزمان و مهم دانست و تاکید کرد : اولین گام در این زمینه استفاده از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان و دانشگاهها برای ارتقاء کیفیت تولیدات داخلی است در حالی در این سالها علی رغم افزایش قیمت خودرو نه تنها کیفیت خودروها افزایش چندانی نداشته و بلکه این مساله عدم رضایت مصرف کنندگان داخلی را نیز به همراه داشته است .
این عضو کمیسیون صنایع تصریح کرد : بنابراین ارتقاء منطقی کیفیت خودروها مستلزم استفاده از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان و همکاری با دانشگاهها برای طراحی پلت فرم های جدید است.
تقویت چرخه تولید با پرداخت مطالبات بحق قطعه سازان
مقدسی در ادامه توصیه کرد : برای رونق تولید در صنعت خودرو و عدم تحمیل تولیدات داخلی به مصرف کنندگان داخلی و ایجاد رغبت در مشتریان باید بخش آرندی در حوزه خودروسازی و چرخه تولید در حوزه قطعه سازی تقویت شود.
وی با توجه به اهمیت تقویت چرخه تولید در حوزه قطعه سازی کشور افزود : البته بخشی از مطالبات قطعه سازان اواخر سال گذشته پرداخت شد و باقی مطالبات نیز باید با مدل مالی مناسب تامین و پرداخت شود این امر باعث می شود که بیکاری که در بخش هایی از واحدهای قطعه سازی ایجاد شده بود با تامین نقدینگی و رونق تولید جبران و شاهد بازگشت کارگران به چرخه تولید باشیم.
بازگشت آرامش به بازار با رفع ممنوعیت واردات خودرو
نماینده اراک در خانه ملت در ادامه با اشاره به لزوم توجه بیشتر به رقابت پذیری در صنعت خودرو، تحقق این مهم را در گرو در همکاری و تولیدات مشترک و رفع ممنوعیت واردات خودرو دانست و گفت : برای ارتقاء کیفیت و رونق تولید در شرکتهای خودروساز باید زمینه رقابت سالم را در صنعت خودرو فراهم شود که بدون شک تولید خودروهای مشترک با برندهای خارجی می تواند زمینه ساز رقابت پذیری بیشتر ، ارتقاء تکنولوژی و کیفیت در صنعت خودرو شود از این رو باید ایجاد رقایت پذیری در اولویت قرار گیرد و هر چند به دلیل تحریم ها و فشار آمریکا برخی از کشورها برای مشارکت با ایران با موانعی مواجه شدند اما در داخل کشور نیز می توان زمینه تولیدات مشترک و ارتقاء کیفیت و رقابت پذیری بیشتر را فراهم کرد.
مقدسی در پایان به موضوع واردات خودروهای هیبریدی و برقی و ایجاد زیر ساخت های استفاده از آن در کشور تاکید کرد و افزود: متاسفانه ممنوعیت واردات خودرو از سال گذشته زمینه انحصار برای تولیدکنندگان داخلی ایجاد کرد در حالی که با تخصیص 5 درصد از بازار داخل به خودروهای خارجی آرامش به بازار خودرو باز خواهد می گردد و فضای رقابت و منطق اقتصادی بر صنعت خودرو حاکم خواهد شد.
نظر شما