به گزارش پرشین خودرو، بازار خودرو از سال گذشته به دنبال سیر صعودی نرخ ارز، دستخوش تغییر شد. بهطوریکه خودرو بعد از بازارهای طلا، سکه و مسکن از نوسانات نرخ ارز تاثیر پذیرفت. از آن زمان قیمت خودرو دست در دست نرخ ارز گذاشت، بنابراین هرگاه نمودار نرخ ارز در مسیر افزایشی قرار میگرفت، نوسان در بازار خودرو نیز به نوعی آغاز میشد.در شرایطی که برخی فعالان تاثیر نرخ ارز را روی قیمت خودرو پررنگ میدانند، برخی دیگر معتقدند در شرایطی که وضعیت عرضه به بازار مساعد باشد، نرخ ارز نمیتواند تاثیر چندانی روی قیمتها در بازار داشته باشد.
این بخش از فعالان دلیل آرامش بازار طی هفته جاری را اخباری میدانند که در ارتباط با افزایش تیراژ دو خودروساز بزرگ کشور در فضای رسانهای منتشر شد. آنها تاکید میکنند این اخبار سبب شده به نوعی جو روانی ایجاد شده بشکند.طرفداران این نظریه میگویند در شرایطی که نزدیک به سه ماه به بازار شب عید مانده، قیمتها در بازار به پیشواز عید رفته و از اواسط مهر ماه شاهد آغاز موج جدید قیمتی در بازار بودیم. موجی که معمولا از اواسط بهمن ماه به دلیل نزدیکی به پایان سال شکل میگرفت، چند ماه زودتر آغاز شده بود.دلیل این مساله را باید در اختلالی که در روند فاکتور کردن خودروها در آن مقطع بهوجود آمده بود، جستوجو کرد.
در آن زمان این تحلیل در میان فعالان بازار غالب بود که اختلال در روند فاکتور کردن خودرو در شرکتهای خودروساز به دلیل ناتوانی آنها در تولید است. از این رو خودروسازان کجدار و مریز محصولات خود را فاکتور میکنند. این تحلیل در کنار سایر عوامل موثر روی قیمت بازار باعث شد، موج نوسانی آغاز شده، ادامهدار باشد. اما همانطور که اشاره شد این موج طی هفته جاری شکست. اخباری مبنی بر افزایش تولید در شرکتهای خودروساز سبب شد آن بخش از تقاضا که به دنبال تبدیل سرمایه نقدی خود به خودرو بود تا از این مسیر علاوه بر حفظ سرمایه، سودی را نیز به دست بیاورد برای ورود به بازار مردد کند.
همچنین آن بخش از فعالان بازار نیز که نگران پر کردن ویترینهای نمایشگاههای خود برای شب عید بودند، تحت تاثیر این اخبار تا حدودی از فعالیت در بازار عقبنشینی کردند. بنابراین بازار خودرو در هفته اول دی ماه کار خود را با آرامش آغاز کرد.چه بازار به دلیل ثبات نرخ ارز آرام شده باشد، چه تحتتاثیر اخبار افزایش تولید شرکتهای خودروساز، آنچه مهم است آرامش بازار و ثبات قیمتها زمینه را برای رسیدن خودرو به دست مشتری واقعی فراهم میکند.
رساندن خودرو به دست مصرفکنندگان واقعی همواره مدنظر سیاستگذار کلان بخش خودرو بوده است اما این مهم در مقاطعی تحتتاثیر عواملی مانند بی ثباتی نرخ ارز و تشکیک در توانایی خودروسازان به عرضه محصولات خود به بازار، محقق نشده است.سیاستگذار کلان بخش خودرو در حالی که نمیتواند برای کاهشی شدن نرخ ارز برنامهریزی کند اما چنانچه بتواند کفه عرضه به نسبت تقاضای موجود در بازار را هرچه سنگینتر کند، از این مسیر میتواند تا حدود زیادی نوسان قیمتی محصولات خودروسازان را در بازار کنترل کند.
منبع: دنیای اقتصاد
نظر شما