به گزارش پرشین خودرو به نقل از مهر، درپی ترخیص نشدن کامیونهای وارداتی زیر سه سال ساخت طرح نوسازی ناوگان فرسوده، محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی از حسن روحانی رئیس جمهور درخواست کرد تا دستور ترخیص هر چه سریعتر ۲ هزار دستگاه کامیون معطل مانده در گمرک را صادر کند که رئیس جمهور با این درخواست موافقت کرد.
متن نامه وزیر راه و شهرسازی به رئیس جمهور به شرح زیر است:
جناب آقای دکتر روحانی
رئیس جمهور محترم
موضوع: طرح واردات کامیونهای موضوع بند ث ماده ۳۰ قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور
با سلام و احترام
همانگونه که استحضار دارند با تاکید حضرتعالی طرح واردات کامیونهای زیر سه سال ساخت از محل منابع ارزی متقاضی منشأ خارج از کشور در دستور کار قرار گرفت و پس از ثبت نام رانندگان و شرکتهای دارای کامیون فرسوده فعال در سقف ۵۰۰۰ دستگاه و با در اولویت قرار دادن کامیونهای بالای ۴۰ سال سن، اشخاص حقیقی و حقوقی واجد شرایط تعیین و به وزارت صمت معرفی شدند.
متأسفانه بیش از چهار ماه است به رغم دریافت گواهی استاندارد از سازمان ملی استاندارد ایران و همچنین گواهی خدمات پس از فروش از شرکتهای معتبر داخلی و ورود حدود ۲۰۰۰ دستگاه کامیون اروپایی، وزارت صمت تا کنون از معرفی افراد برای ترخیص کامیونها خودداری نموده است لذا با توجه به اینکه سال ساخت این کامیونها (۲۰۱۷) میباشد برای ترخیص آنها کمتر از ۴۰ روز فرصت باقی مانده است و عدم تعهد و عدم ترخیص آنها موجب وارد آمدن خسارات فراوانی به این بخش خواهد شد به منظور رفع این مشکل و همچنین جلوگیری از افزایش بی رویه قیمت کامیون در کشور و پرهیز از ایجاد نارضایتی کامیونداران استدعا دارد اوامر حضرتعالی به وزارت صمت ابلاغ گردد تا این کامیونها هم مطابق مصوبه ۱۲/۸/۹۹ ستاد اقتصادی همانند کالاهایی که ارز آنها توسط متقاضی تأمین شده است از گمرکات کشور ترخیص گردند.
دستور رئیس جمهور به وزیر صمت برای ترخیص کامیونها
پس از ارسال این نامه از سوی وزیر راه به رئیس جمهور بود که روحانی در نامهای به علیرضا رزم حسینی وزیر صنعت، معدن و تجارت دستور داد تا این وزارتخانه مجوز ترخیص کامیونهای ۳ سال ساخت و رسوبی در گمرکات کشور را به گمرک اعلام کند تا واردکنندگان بتوانند فرآیند نوسازی ناوگان باری جادهای را تکمیل کنند.
گذشت ۷ ماه از آغاز طرح نوسازی ناوگان بدون واردات حتی یک کامیون ۳ سال ساخت
خرداد ماه امسال با حضور وزیر راه و شهرسازی از سامانه ثبت سفارش واردات کامیونهای تا ۳ سال ساخت با هدف نوسازی ناوگان رونمایی شد.
بر اساس طرح جدید نوسازی ناوگان جادهای که سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای آن را از سال گذشته پیگیری میکرد ولی در سال جاری امکان اجرایی شدن آن فراهم شد، افراد حقیقی و حقوقی میتوانند کامیونهای با عمر حداکثر ۳ سال ساخت تولید اروپا و کره و ژاپن را وارد ناوگان جادهای کرده و به ازای آن، کامیونهای کارکرده از ۴۰ تا ۶۰ ساله را از رده خارج کنند.
بر این اساس، خودروسازان داخلی سالانه ۱۰۰ دستگاه، شرکتهای حمل و نقلی ۵۰ دستگاه، شرکتهای واردکننده کامیون ۱۰ و افراد حقیقی یک دستگاه از این کامیونهای «شبه نو» را اجازه ثبت سفارش و واردات دارند.
پشت پرده نامه نگاری وزیر راه با رئیس جمهور
در حالی که محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی در مراسم آغاز این طرح در خرداد ماه امسال اعلام کرده بود که فروش کامیونهای دست دوم فقط از طریق سامانه سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای انجام میشود و هیچ شرکت و یا شخصی به طور مستقل از این سامانه، امکان فروش کامیون دست دوم را ندارد، اما صدرالله بمانا مشاور رئیس سازمان راهداری در امور نوسازی ناوگان گفته بود: هنوز هیچ واردکننده ای از سازمان راهداری مجوز نهایی واردات را دریافت نکرده است؛ ما تا کنون مجوز واردات کامیون به هیچ شخص حقیقی یا حقوقی ندادهایم؛ اگر این واردکنندهها نتوانند مجوز نهایی را اخذ کنند، خودروهای سنگین موجود در گمرک یا به عنوان کالای رسوبی محسوب میشود یا باید به مبدأ اولیه برگشت داده شود.
به نظر میرسد برخی واردکنندگان بدون طی کردن فرآیند و تشریفات ثبت سفارش کامیونهای کارکرده و انتقال آنها به انبارهای گمرکات کشور، سعی در تحت فشار قرار دادن دولت در ترخیص این کالاها دارند.
مشاور رئیس سازمان راهداری در امور نوسازی ناوگان جادهای: برآورد ما وجود ۱۲۰۰ دستگاه کامیون در گمرکات است اما احتمال به ۲ هزار دستگاه میرسد!
صدرالله بمانا مشاور رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای در امور نوسازی ناوگان جادهای اظهار داشت: ماجرای نامه نگاری وزیر راه به رئیس جمهور است است که بر اساس بند ث ماده ۳۰ قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور که به واردات کامیونهای زیر ۳ ساخت اختصاص دارد، تعدادی دستگاه کامیون با عمر کمتر از ۳ سال وارد شده اند اما امکان ترخیص ندارند.
وی افزود: لذا وزیر راه و شهرسازی نامهای به رئیس جمهور ارسال کرده تا این کامیونها بر اساس قوانین و مقررات گمرکات کشور، ترخیص شوند؛ سفارش واردات این کامیونها در سامانههای جامع تجارت و سازمان راهداری ثبت شده است. ما تشریفات لازم در سازمان راهداری را انجام میدهیم و سپس به وزارت صمت برای صدور مجوز ترخیص آنها اعلام خواهیم کرد.
بمانا با یادآوری اینکه در حال حاضر تنها ۲ واردکننده ثبت سفارش کرده اند، ادامه داد: برآورد ما از تعداد کامیونهای مانده در گمرکات ۱۲۰۰ دستگاه است اما احتمالاً تا ۲ هزار دستگاه در گمرکات وجود داشته باشد اما آمار دقیق آنها را نداریم چون هر روز تعدادی کامیون وارد کشور میشود.
وی تصریح کرد: هر کامیون ۳ سال ساختی که وارد میشود، میتواند اسقاط شود؛ کسانی که دارای گواهی اسقاط کامیون هستند، میتوانند این کامیونها را خریداری کنند اما باید به جای آن، یک کامیون فرسوده اسقاط و از رده خارج کنند.
کامیونهای مانده در گمرکات با ارز آزاد وارد شده اند نه دولتی و نیمایی
بمانا افزود: با ترخیص این ۲ هزار دستگاه کامیون، بلافاصله عملیات نوسازی و جایگزینی با کامیونهای اسقاطی آغاز میشود؛ این کامیونها با ارز آزاد وارد شده اند که منشأ آن هم خارج از کشور است ارز دولتی و نیمایی به این کامیونها تعلق نمیگیرد.
وی ادامه داد: از آنجایی که کامیونهای وارداتی، کارکرده هستند، قیمت آنها پایینتر است؛ همچنین ممکن است برخی واردکنندگان به خریداران این کامیونها تسهیلات هم بدهند؛ در طرح واردات کامیونهای ۳ سال ساخت، مراحل فروش به سازمان راهداری ارتباطی ندارد و ما تنها مجوز واردات آنها را با همکاری وزارت صمت صادر میکنیم.
جزئیات دو طرح دیگر نوسازی ناوگان جادهای
این مقام مسئول در سازمان راهداری بیان کرد: غیر از واردات این کامیونها، تولید داخل هم داریم که خریداران کامیونهای نوسازی تولید داخل میتوانند تا ۸۰ درصد آن را تسهیلات دریافت کنند که نرخ سود آن ۹ تا ۱۲ درصد است؛ اما خرید این کامیونها هم نیاز به اسقاط یک دستگاه کامیون فرسوده به ازای خرید هر دستگاه کامیون نوساز تولید داخل دارد.
وی خاطرنشان کرد: طرح دیگر نوسازی، طرح ریاست جمهوری است که دولت ۵۰ درصد قیمت خودروهای سنگین نوسازی را از محل صرفه جویی در مصرف سوخت میدهد. این ۳ طرح در حال اجرا هستند.
نظر شما