حرکت در جهت اجباری شدن استانداردهای متعدد آلایندگی در سطح جهان و تعمیم آن در صنعت خودرو، بیانگر این نکته است که معضلات این آلایندگی ها به قدری است که همه مسئولین و مدیران مجموعه های بین المللی را ملزم به تدوین برنامه های خاصی در این راستا نموده است.
با توجه به الزام خودروسازان جهانی از سال 2008 به رعایت استانداردهای یورو 5 و بالاتر از آن در تولید محصولات خود، اما متاسفانه باید به این نکته اشاره نمود که در کشور ما به جهت وجود مشکلات عدیده و عدم هماهنگی های لازم بین سازمانی، خودروهای تولیدی خودروسازان داخلی همچنان با استانداردهای یورو 2 تولید میگردند.
البته در این خصوص نمیتوان تلاش مجموعه های مختلف را جهت اجرای استانداردهای آلایندگی نادیده گرفت اما آنچه که حایز اهمیت است سرعت فرآیندهای اجرایی این پروژه است. در روزهای و ماه های اخیر میزان آلایندگی در شهرهای بزرگ کشور به حدی رسیده است که مسئولین از طرفی مجبور به تعطیلی مدارس، سازمانها و ارگانهای مختلف شده و از طرف دیگر توان خود را در جهت تشویق عموم به استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی گذارده اند.
اگر به زمانبندی اجرای پروژه استانداردهای یورو در کشورهای اروپایی توجه کنیم مشاهده میشود که این فرآیند در مدت زمان کوتاه یک یا دو سال به بار ننشسته است. برای اولین بار استاندارد یورو 1 در سال 1993 برای کلیه خودروهای سواری و کامیونهای سبک الزامی شد.
شایان ذکر است که مفهوم استاندارد یورو همان محدودیتهای الزامی گازهای خروجی از اگزوز خودرو و جلوگیری از انتشار بخارت سمی بنزین در جو می باشد که تلاش شده است در طول این سالیان از میزان آنها کم شود.
پس از استاندارد یورو 1 بنا بر احساس نیاز استاندارد یورو 2 تدوین گردید از اجرای آن در محدوده اروپا از سال 1996 و همچنین بروی موتور سیکلتها نیز اجباری گردید.
سال 2000 زمان آغاز اجباری شدن استاندارد یورو 3 در قاره اروپا بود که این استاندارد کلیه محصولات چهارچرخ و دو چرخ موتوری را تحت پوشش قرار میداد. اما متاسفانه افزایش میزان آلایندگی ها به نسبت تولید خودروهای بیشتر مسئولین امر را به سمت تدوین استاندارد یورو 4 در سال 2005 نمود.
سه سال پس از تدوین این استاندارد آلایندگی و با توجه به برنامه های متعدد خودروسازان مختلف جهت تولید خودروهای سبز یا همان خودروهای پاک، در سال 2008 اجرای استاندارد یورو 5 مورد الزام خودروسازان قرار گرفت که به طور چشمگیری محدوده گازهای خروجی خودروها را تنگ و تنگتر نمود.
هماهنگونه که در ابتدا نیز گفته شد هماهنگی بین سازمانها جهت اجرای این فرایند مهمترین بخش آن است که از اهمیت فوق العادی برخوردار است. در این راستا در وزارت نفت تلاش می شود تا بنزین با کیفیت بهتر و بالاتر تولید و یا خریداری گردد و از طرف دیگر نیز خودروسازان و وزارت صنایع باید تمام تلاش خود را در جهت استفاده از قطعات مناسب در تولید محصولاتشان جهت کاهش آلاینده ها بکار گیرند.
خوشبختانه اشاره به این نکته ضروری به نظر میرسد که با توجه به ارتقاء سطح کیفی تولیدکنندگان قطعات داخلی این امکان وجود دارد تا قطعاتی با کیفیت استانداردهای یورو 4 و یورو 5 در خطوط تولید خودروسازان داخلی قرار گیرد.
کد خبر 140705
نظر شما