کد خبر 140963
۱۶ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۰:۰۰
امنیت و اعتماد، چارچوب فروش اینترنتی

ایجاد امنیت و اعتماد به خرید و فروش در دنیای مجازی ، علاوه بر رونق کسب وکارها  در این حوزه،  یکی از بهترین راهبردها در پیشبرد اهداف تجاری واقتصادی به شمار می آید.

اواخر سال 1370 بود كه ایران به وسیله اولین خط ویژه اینترنتی به دانشگاه وین متصل شد و در منطقه به عنوان دومین كشوری كه با شبكه جهانی اینترنت در ارتباط است، شناخته شد، اما چند سال طول كشید تا قابلیت‌های دنیای مجازی برای مردم جا افتاد.اوایل سال80 بود كه خرید و فروش اینترنتی در ایران شروع شد و در سال 85 بانك‌ها برای تجارت الكترونیك اولین قدم‌های خود را برداشتند.

با توجه به روند روبه رشد تجارت جهانی درحوزه اینترنت و افزایش قابل ملاحظه کسب و کارهای اینترنتی در ایران و دیدگاه مثبت دولت یازدهم به حوزه فناوری اطلاعات و جبران کمبودهای موجود در این بخش، لزوم فراهم سازی اعتماد وامنیت در فرایندهای تجاری در این حوزه ضروری وغیر قابل اجتناب به نظر می رسد.

تائید کسب و کار اینترنتی توسط یك موسسه و مركز ثالث ، بیشترین تاثیر را در مراجعه و اعتماد خریداران به کسب و کار اینترنتی دارد . ساماندهی سایت‌های تجاری در كشور موثرترین گام برای ایجاد فضای تجارت الكترونیكی به‌خصوص در حوزهشرکت به فرد (B2C)خواهد بود. به نحوی‌كه مردم در هنگام خرید از طریق اینترنت با اطمینان از این‌كه سایت‌ها به تعهدات خود در قبال آنان عمل خواهند كرد و حقوق مصرف كنندگان را به رسمیت می‌شناسند،‌ اقدام به خرید می كنند.

اما با وجود گسترش کسب وکارهای اینترنتی، خلا وجود پرتال های خرید و فروش جامع وامن که نیاز کاربران وخریداران را مرتفع می سازد همچنان احساس می شود.افزایش چشمگیر قدرت خریدار، دسترسی به انواع بیش تری از كالاها و خدمات، كسب اطلاعات فراوان، سهولت در سفارش ، تحویل و دریافت آن، توسعه کانال های اطلاعاتی و بازار فروش، تسهیل ارتباط با مشتریان را می توان از جمله مزایای پرتال های خرید وفروش نام برد. شاید بتوان در این بین از صنعت خودرو به عنوان صنعتی بزرگ که دامنه فعالیت آن شرکت های بزرگ، متوسط و کوچک و به نوعی عموم مردم را شامل می شود نام برد.

گسترش دامنه کسب وکارهای اینترنتی به حوزه صنایع مانند خودرو علاوه بر افزایش سهم بازاراین صنایع ، توانسته تاثیرات مثبتی برحذف واسطه ها از این بازار داشته باشد.

اما بازار پر تلاطم و پرحاشیه خودرو ، ضرورت حضور مرجعی مورد اعتماد وامن را دو چندان می سازد. یکی از اقدامات موثر چند سال اخیر که مورد اقبال عمومی کاربران قرار گرفت،  فروش اینترنتی خودرو بود که با توجه به شرایط غیر حضوری اینگونه خرید و فروش ها و نیز استقبال خودروسازان، به یکی از موفق ترین نمونه ها در حوزه کسب و کار الکترونیک تبدیل شد. بر طبق آمار اعلام شده از سوی مسئولان پرتال جامع خودرو کشور، فروش اینترنتی خودرو از طریق این پرتال به دو برابر سال گذشته افزایش پیدا کرده است. پرتال جامع خودرو کشور به آدرس اینترنتی www.iranecar.com با فراهم آوردن زیرساخت های امن تبادلات الکترونیکی و گردهم آوردن برترین خودروسازان، به مرجعی امن و  مورد اعتماد برای تمامی فعالیت های خودرویی از جمله خرید وفروش خودروهای نو و دسته دوم، بیمه های مرتبط با خودروو سایر خدمات خودرویی  درحوزه کسب و کارهای آنلاین تبدیل شده است.

وجود این مثال موفق می تواند گویای این مطلب باشد که وجود پرتال های مرجع،علاوه بر کمک به تثبیت قیمت‌ها ،کاهش خطر جا‌به‌جایی پول و فرسوده‌شدن اسكناس، حذف واسطه گری، سهولت و راحتی مشتریان، به اعتمادسازی و رونق کسب و کارها در دنیای مجازی کمک خواهد کرد.

کد خبر 140963

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha