به گزارش پرشین خودرو، ممکن است برای هر رانندهای این اتفاق افتاده باشد که در طول یک سفر به اطلاعاتی مانند مصرف سوخت لحظهای، مصرف سوخت متوسط، اینکه با مقدار بنزین داخل باک خودرو چه مسافتی را میتواند طی کند و اطلاعاتی از این قبیل نیاز داشته باشد.
کامپیوتر سفری خودرو (Trip Computer) همانطور که قبلتر اشاره کردیم یک قسمت الکترونیکی و یکی از تجهیزات ثابت مورد استفاده در خودروها بوده که سالها در خودروها استفاده میشود و انواع مختلفی نیز دارد. وظیفه این بخش نمایش بخشی از پارامترهای خودرو خصوصا در مورد مسافت و مصرف سوخت به راننده است که این اطلاعات را از ECU خودرو دریافت میکند. کامپیوتر سفری با نمایش این موارد به صورت دقیق و دسته بندی شده رانندگی آسان و مطمئنی را برای راننده فراهم میکند.
پیدایش کامپیوتر سفری سال 1950 باز میگردد. در آن سال برای اولین بار کامپیوتر سفری (Trip Computer) اختراع و در خودروهای مختلف مورد استفاده قرار گرفت. در همان ابتدا کامپیوتر سفری مکانیزم مکانیکی داشت و برای محاسبه مبلغ پرداختی مسافت طی شده در تاکسی ها به کار گرفته شده و در اصل ابتدا کامپیوتر سفری استفادهای مانند تاکسی مترهای کنونی به صورت مکانیکی داشته و توسط یک شرکت سوئدی بنام هالدا (HALDA) تولید شد.
پس از به کارگیری کامپیوتر سفری به همان شکلهای اولیه، این دستگاه جدید در خودروهایی مانند فیات 1900 به صورت استاندارد قرار گرفت. پس از آن استفاده از این شکل کامپیوتر سفری در خودروهای آن سالها ادامه پیدا کرد و تمام شرکتها در دنیا از این امکان استفاده کردند. اواخر دهه 1970 میلادی بود که شرکت کادیلاک از کامپیوتر سفری جدید خود رونمایی کرد. این کامپیوتر سفری به صورت الکتریکی کار میکرد و سبب شد تا در مدت اندکی ابتدا به عنوان یکی از ملزومات پایه و استاندارد برای خودروهای آمریکایی خصوصا خودروهای تولید گروه جنرال موتورز و سپس برای سایر خودروهای دنیا مورد استفاده قرار گرفت.
کامپیوتر سفری خودروهای امروزی کاملا متفاوت با خودروهای سال های پیش بوده و حال به غیر از نشان دادن کیلومتر طی شده، امکانات متنوع دیگری را در اختیار راننده قرار می دهد. امروزه کامپیوترهای سفری مورد استفاده در خودروها تمامی اطلاعات مربوط به خودرو را به راننده نمایش می دهد.
از جمله مزایای کامپیوتر سفری میتوان به نشان دادن میزان مصرف سوخت هم به صورت لحظه ای هم به صورت متوسط به راننده اشاره کرد. همچنین کامپیوتر سفری به راننده این امکان را میدهد تا ببیند با میزان بنزین موجود در باک چه مسافتی را میتواند طی کند.
کامپیوتر سفری وظیفه دارد هنگام راه افتادن خودرو اگر راننده فراموش کرده باشد که ترمز دستی خودرو را غیرفعال کند، هشدار داده و نشان دهد که ایربگ های خودرو فعال هستند یا نه. این قطعه مثمر ثمر وظیفه دارد به راننده اطلاع دهد که درب های خودرو از نظر باز یا بسته بودن در چه وضعیتی هستند. همچنین تمامی اخطارهای خودرو را کامپیوتر سفری به راننده نشان می دهد و وی را از مشکلات بوجود آمده مطلع می سازد.
در بیشتر خودروها کامپیوتر سفری به صورت دیجیتالی همراه با چند چراغ هشدار دهنده مختلف درون صفحه کیلومترشمار تعبیه شدهاند. اما امروزه در خودروهای روز دنیا اطلاعات کامپیوتر سفری در سیستم مالتی مدیا قرار گرفته و مچنین بعضی از خودرو ها نیز به یک امکان رفاهی به نام هد آپ دیسپلی (Head Up Display) مجهز شده اند. این قابلیت یک صفحه نمایش برعکس است که انتهای داشبورد راننده نزدیک به شیشه جلو قرار گرفته و اطلاعات کامپیوتر سفری را روی شیشه جلو برای راننده به نمایش در می آورد.
نظر شما