پرشین خودرو: هیچ چیز بدتر و دردآورتر از این نیست كه در اوج سرما و برودت هوا حین رانندگی میان بر و برهوت یا در جادهای لغزنده و خطرناك، وسیله نقلیه یكباره از كار بیفتد.
به گزارش «پرشین خودرو»، رانندگی در زمستان شرایط خاصی دارد. اما انجام یك بازدید كوتاه قبل از سفر و دانستن یك سری اطلاعات اساسی به راننده كمك خواهد كرد سفری بىخطر در این فصل سال داشته باشد.
سرما فقط راننده و سرنشینان خودرو را به زحمت نمیاندازد. خودرو شما وسیلهای است كه برای كار در دمای 25 درجه سانتیگراد طراحی شده است، هر چند میتواند تا دهها درجه زیر صفر هم كار كند، اما قطعا كاركردی ایدهآل نخواهد داشت.
شاید شما هم در زمره افرادی هستید كه مایل نیستید هنگام سفر دچار مشكلاتی اینچنینی شوید.
گفتوگوی امروز جام جم را با حسین مقدم، معاون بهرهبرداری ستاد معاینه فنی خودروهای شهر تهران كه درخصوص چگونگی شرایط نگهداری خودرو در فصل زمستان است، بخوانید.
چرا انجام معاینه فنی در فصل سرد نسبت به سایر فصول سال از اهمیت بیشتری برخوردار است؟
معاینه فنی خودرو در فصل زمستان از دو منظر (كاهش آلودگی هوا و ایمنی تردد خودرو) حائزاهمیت بیشتری است زیرا در فصل سرد سال به علت پدیده وارونگی هوا خصوصا در كلانشهرها، غلظت آلایندههای هوا افزایش مییابد و معاینه فنی بهعنوان آسانترین و ارزانترین روش میتواند سطح گازهای خروجی از اگزوز خودروها را با تجهیزات دقیقی كه در اختیار دارد، اندازهگیری كند.
در صورتی كه میزان آلایندههای خروجی اگزوز فراتر از حد مجاز ابلاغ سازمان حفاظت محیط زیست باشد، خودرو برای تعمیر و تنظیم موتور به واحدهای تعمیرگاهی و نمایندگیهای معتبر عودت داده میشود و پس از رفع نقص برای كنترل نهایی و صدور برگه معاینه فنی به مراكز مراجعه میشود.
امروزه با توجه به ارتقای سطح كیفیت و استاندارد تولید خودرو از موتورهای كاربراتوری به انژكتوری با مبدلهای كاتالیستی با سطح استاندارد تولید آلایندههای یورو2 هنوز شاهد مردودی 37درصد خودروها به علت گازهای خروجی اگزوز در مراكز هستیم.
در ضمن مبدلهای كاتالیستی در دمای بسیار بالا قابلیت تبدیل گازهای سمی خطرناك به گازهای غیر سمی را دارد؛ به همین دلیل تا زمانی كه موتور خودرو سرد است، گازهای خروجی اگزوز خصوصا در محیطهای بسته نظیر پاركینگها بسیار خطرناك خواهد بود.
همچنین در فصل زمستان بهدلیل لغزنده بودن معابر و جادهها، كافی نبودن دید، بخار كردن یا ایجاد ترك شیشه خودروها یا افزایش طول تركهای قبلی بهدلیل سرد و گرم شدن هوا، توجه به ایمنی خودروها نیز ضرورت بیشتری پیدا میكند؛ بنابر این انجام معاینه فنی برای بررسی و آزمایش وضع شیشه جلو و عقب، روشنایی، چراغهای جلو و عقب، برف پاككن، شیشه شوراتومبیل و لغزش جانبی محورها، تست سیستم تعلیق و ترمزها (به منظور برقراری توازن بین نیروهای دو چرخ در جاده) نسبت به سایر فصول از اهمیت بیشتری برخوردار است.
معمولا در فصل زمستان یكی از مواردی كه معمولا رانندگان با آن مواجه میشوند، امكان سرخوردن است، معاینه تایرهای زمستانی كمكی میكند؟
بررسی آج لاستیك یا تعویض و جایگزینی لاستیك نو علاوه بر ایجاد پایداری خودرو، مانع سر خوردن و انحراف خودرو به سمت راست و چپ در سطح جاده و باعث ترمزگیری بهتر ماشین میشود.
در حال حاضر آج لاستیك در انواع و شرایط مختلف جوی هوا در بازار تعریف شده است به همین دلیل هر آج لاستیكی مناسب فصل زمستان یا بارندگی نیست.یكی از راههای شناسایی این آجها، دقت روی نوشته یا علامت روی دیواره لاستیكهاست.
همچنین توصیه میشود بهدلیل اینكه در فصل زمستان لغزندگی زیاد است و امكان لیز خوردن به خاطر شرایط سرد، بارندگی و یخبندان زیاد است، رانندگان از لاستیكهای مخصوص زمستان استفاده كنند تا بتوانند كنترل بهتری روی خودروی خود داشته باشند و خطر تصادف را به حداقل برسانند.
آیا انجام بالانس لاستیكها تاثیری در بهبود وضع رانندگی در این فصل دارد؟
بالانس نبودن لاستیكها علاوه بر آسیب رساندن به جلوبندی خودروها، باعث ازدیاد فرسایش لاستیك و افزایش تكانهای فرمان و اتاق خودرو موجب نارضایتی راننده و سرنشینان میشود؛ بههمین دلیل ضرورت دارد لاستیكهای اتومبیل همیشه بالانس باشد. خصوصا این موضوع هنگام تعویض لاستیك میبایست مورد توجه قرار گیرد.
خیلیها به سیستم گرمایشی فقط به چشم بخاری نگاه میكنند. آیا این بخش رفاهی خودرو در زمستان اهمیت دیگری هم دارد؟
بررسی سیستم گرمایشی از ملزومات مراكز معاینه فنی نیست، اما بخار بیش از حد شیشهها در فصل بارندگی و سرما موجب كاهش دید راننده و افزایش احتمال تصادف رانندگی میشود. به همین دلیل ضرورت دارد رانندگان درآغاز فصل سرد از صحت عملكرد سیستم گرمایشی خودرو شامل ترموستات، رادیاتور بخاری، لولههای ارتباطی و فن بخاری را اطمینان یابند.
اغلب افراد در این فصل سال با خاموشی یكباره ماشین مواجه هستند، چه دلایلی میتواند به این موضوع منجر شود؟
بسیاری از قطعات خودرو در فصل سرد سال شرایط استفاده و كاركردشان تغییر میكند. بسیاری از مشكلات اتومبیلها در این فصل سال بیش از سایر فصول نمایان میشود؛ به عنوان مثال در فصل زمستان، باتریها زودتر دچار توقف عملكرد مناسب میشوند؛ چرا كه هوای سرد فعل و انفعالات شیمیایی باتری را ضعیفتر و كندتر میكند، به همین دلیل هرچند بررسی وضع باتری خودرو از دستورالعملهای معاینه فنی خودرو نیست، اما لازم است هر ازچند گاهی عملكرد باتریهای اتومبیل بررسی شود.
در چه شرایطی تعویض باتری ضرورت دارد؟
زمانی كه دینام خودرو به درستی كار كند و اتصالات استارت هر باتری نیز كنترل شده باشد، اما ماشین استارت نزند كه به احتمال زیاد مشكل از خرابی باتری است بهوسیله آمپرسنج میتوان این شك را به یقین تبدیل كرد.
اگر ایراد از باتری باشد باید نسبت به تعویض آن اقدام كرد. در حال حاضر دو نوع باتری خشك و اسیدی در بازار وجود دارد. باتریهای خشك شرایط خاص خود را دارد و نسبت به باتریهای اسیدی از دوام بیشتری برخوردار است، زیرا در این نوع باتریها احتیاج به كنترل اسید نیست.
در مقابل باتریهای اسیدی به دلیل بخار شدن اسید از دوام كمتری برخوردار است. شاید استفاده غیراستاندارد از باتریها در كوتاه مدت برای خودرو مشكلی ایجاد نكند، اما در بلندمدت موجب آسیب به سیستم خودرو و یكسری قطعات حساس میشود؛ بنابراین ضرورت دارد با توجه به سرمای هوا و افت عملكرد باتری خودرو، رانندگان عزیز حتما از صحت عملكرد دینام مطمئن شوند و باتری خودرو را آزمایش كنند تا در یك صبح سرد زمستانی با خودرویی كه روشن نمیشود، مواجه نشوند.
در پایان چه توصیهای برای رانندگانی دارید كه قصد سفر در این فصل سال را دارند.
در وهله اول افرادی كه قصد سفر دارند باید به از مراكز معاینه فنی مراجعه كنند تا از وضع نسبی خودرویشان آگاه شوند. البته این آگاهی لزوما داشتن گواهی و كارت و برچسب فنی نیست بلكه باید هر رانندهای قبل از رفتن به جاده لغزنده نسبت به سالم بودن قطعات و سیستم خودروی خود مطمئن باشد و قبل از آغاز سفر بازدیدهایی از خودروی خود به عمل آورد.
مثلا پیش از حركت و روشن كردن موتور، ابتدا فشار باد لاستیكها را كنترل و دقت كند كه لاستیكها ترك، خرابی یا ساییدگی نداشته باشد (این كنترل در مورد تایر زاپاس نیز صدق میكند). همچنین نشتی روغن موتور را هم بررسی كنند چون علاوه بر نشان خرابی، محیط زیست را نیز با این مواد شیمیایی آلوده میكند.
همچنین رانندگی در شرایط غیرعادی مانند مواقع بارندگی ویخبندان و فصل سرما قواعد خود را دارد كه نیازمند احتیاط و همراه داشتن تجهیزات ایمنی و رعایت شرایط خاص فنی در اتومبیل است.
به همین دلیل باید رانندگان حین سفر تجهیزات جانبی مانند زنجیرچرخ، لاستیك یخشكن، مایع ضدیخ شیشه و برفپاكن و سایر تجهیزات مورد نیاز مانند لباس گرم و پتو، جعبه ابزار، جعبه كمكهای اولیه، چراغ قوه یا چراغ چشمكزن، غذاهای خشك و پر انرژی، بطریهای آب سالم، فلاكس آبگرم نیز همراه داشته باشند.
کد خبر 18873
نظر شما