پرشین خودرو: مقایسه فهرست سال گذشته 500 شرکت بزرگ جهان(فورچون500) و یکصد شرکت برتر ایران (IMI-100) نشان می دهد که بازده فروش شرکت های برتر ایرانی حدود دو برابر 500 شرکت بزرگ جهان است.
به گزارش «پرشین خودرو»، همانطور که می دانید در سطح جهان فهرست های متعددی وجود دارد که با متدلوژی مشابه با فهرست یکصد شرکت برتر ایران(IMI-100) به رتبه بندی شرکت ها می پردازد، قدیمی ترین و شناخته شده ترین آن فهرست 500 شرکت بزرگ جهان(Fortune-500) است.
در بررسی به عمل آمده از فهرست فورچون 500 مربوط به سال 2009 که ارقام مالی سال 2008 شرکت ها را در خود دارد(همانند فهرست یکصد شرکت برتر ایران در سال 1388 که ارقام مالی سال 1387 شرکت ها مدنظر بوده است) مشاهده می کنیم که بیشترین بازده گروه های صنعتی جهان حدود 28 درصد بوده که متعلق به گروه صنعتی شرکت های نرم افزاری رایانه ای است، شرکت مایکروسافت غول نرم افزاری جهان شرکت برتر این گروه صنعتی است. بالاترین نرخ بازده در سطح جهان پس از این فهرست به گروه بهداشتی، آرایشی و دارویی، تولید دخانیات، استخراج معادن و نفت تعلق دارد.
در فهرست 100 شرکت برتر ایران گروه محصولات کانی دارای بیشترین بازده فروش بوده، در حالیکه بازده فروش محصولات کانی در سطح جهان و در فهرست فورچون500 حدود 11 درصد است. بازده فروش این فعالیت در فهرست یکصد شرکت برتر ایران رقم 52 درصد را نشان می دهد، پس از این صنعت، گروه ارتباطات و مخابرات، گروه فلزات اساسی و شرکت های مادر چند رشته ای بیشترین بازده فروش را داشته اند.
در مجموع مقایسه بازده فروش کل فهرست یکصد شرکت برتر ایران و فهرست فورچون500 نیز جالب توجه است. بازده فروش متوسط کسب و کار 500 شرکت بزرگ جهان حدود 6.9 درصد بوده در حالیکه یکصد شرکت برتر ایران به طور متوسط بازده فروش 13 درصدی داشته اند.
این مساله نشان می دهد در صورت حذف ریسک های سیاسی و برنامه ریزی مناسب برای جلب اعتماد شرکت های خارجی، سرمایه گذاری این شرکت ها در ایران با توجه به ثبات نسبی نرخ ارز تا چه میزان می تواند از نظر اقتصادی برای آنها جذاب باشد.
براساس این گزارش، فهرست Fortune-500 دارای 51 گروه صنعتی است و فهرستIMI-100 حضور 18 گروه صنعتی را نشان می دهد، به عبارت دیگر با اینکه شرکت های مربوط به این گروه های صنعتی، جزء شرکت های برگزیده دنیا است اما در فضای کسب و کار ایران یا اینگونه فعالیت ها از توان لازم برای حضور در میان یکصد شرکت برتر ایران برخوردار نیستند(مانند گروه های صنعتی سرگرمی و بازی(Entertainment) یا اینکه به دلیل ماهیت انحصاری حاکم بر محیط این گروه های صنعتی، در طرح یکصد شرکت برتر ایران منظور نمی شوند(مانند گروه صنعتی Energy).
از طرف دیگر بسیاری از گروه های صنعتی موجود در فهرست فورچون500 در یک صنعت به چند گروه صنعتی متفاوت تبدیل شده است، به عنوان مثال گروه صنایع غذایی و آشامیدنی که در فهرست یکصد شرکت برتر ایران قرار دارد در مقابل پنج گروه قرار می گیرد. دلیل این مساله دو نکته می تواند باشد یا اینکه هنوز بسیاری از صنایع کشور برای بقا در یک رشته صنعتی، مجموعه متعددی از فعالیت ها را همزمان در کنار یکدیگر انجام می دهند و به طور ویژه و تخصصی توان خود را مصروف یک زیربخش نمی کنند یا اینکه تعاریفی که در دسته بندی گروه های صنعتی در کشور وجود دارد هنوز روزآمد نشده است و در نتیجه این دسته بندی های تفصیلی را نمی تواند به روز ارائه دهد.
بنابراین گزارش، مقایسه 20 گروه صنعتی برتر جهان با گروه های صنعتی فهرست یکصد شرکت برتر ایران نشان می دهد که جای برخی از گروه های مهم در فهرست ImI-100خالی است، گروه هایی نظیر تاسیسات(Utilities)، خرده فروشان تخصصی(Specialty Retailers) و ... از این جمله هستند.
البته باید اشاره کرد که برخی از این گروه های مهم صنعتی در فضای کسب و کار اقتصاد ایران نیز نقش پررنگی دارند اما به دلیل ماهیت انحصاری کاملی که تاکنون داشته اند، براساس متدلوژی سازمان مدیریت صنعتی ایران مجاز برای ورود به فهرست یکصد شرکت برتر ایران نبودند، به عنوان مثال شرکت های تولید و توزیع آب و برق از این دست هستند. که با گسترش خصوصی سازی در راستای سیاست های اصل 44 قانون اساسی به نظر می رسد در سال جاری و سال های آینده شرکت های تاسیساتی و ... به تدریج وارد فهرست 100 شرکت شوند.
گروه بانک ها و موسسات اعتباری از نظر تعداد شرکت بیشترین سهم را در میان 500 شرکت برگزیده جهان به خود اختصاص می دهند، بیش از 12 درصد فهرست فورچون500 سال 2009 به بانک هااختصاص دارد و پس از آن گروه صنعتی پالایشگاه های نفت و محصولاات غذایی و آشامیدنی قرار گرفته است.
در فهرست 100 شرکت برتر ایران در سال 1388 نیز گروه بانک ها و موسسات اعتباری به همراه گروه سرمایه گذاری و واسطه گری های مالی جایگاه اول را از نظر تعداد شرکت به خود اختصاص داده بودند. بررسی روند چند ساله حضور شرکت های مختلف در فهرست نشان می دهد صنعت بانکداری، گروه پتروشیمی و گروه شرکت های سرمایه گذاری و واسطه گری های مالی، صنایعی رو به رشد در اقتصاد کشور هستند که روندی مداوم از افزایش تعداد شرکت در فهرست 100 شرکت برتر ایران دارند.
این گزارش می افزاید: 24 بهمن ماه جاری رتبه بندی سال1389 برای 300 شرکت بزرگ و 100 شرکت برتر ایران(براساس اطلاعات سال مالی 1388) برای سیزدهمین سال متوالی توسط سازمان مدیریت صنعتی ایران در مرکز همایش های بین المللی صدا و سیما اعلام می شود.
یادآور می شود: نشریه فورچون هر ساله در دو مجموعه مجزا 500 شرکت بزرگ جهان و یک هزار شرکت برتر ایالات متحده را منتشر می کند.
کد خبر 2122
نظر شما