پرشین خودرو: زرد، سبز، سفید، نارنجی و… ؛پراید، پژو، سمند، تویوتا کمری، ون، ال 90، تیبا و… ؛خطی، گردشی، تلفنی، فرودگاه، راهآهن، پایانه و…؛ این همه تنوع برای تاکسیهای یک شهر نوبر است! ناوگان تاکسیرانی ما کلکسیونی از انواع خودروها در رنگها و مدلهای مختلف است؛ انگار واژه «تاکسی» آنقدر کماهمیت شده که به هر خودرویی با هر مشخصات فنی و ظاهری میتوان نسبتش داد.
مسافر و راننده تاکسی؛ هر دو ناراضی
پراید به دلیل کم جا بودنش، سمند به دلیل بزرگ بودن بیش از اندازه عقب خودرو که امکان حرکت در کوچه های تنگ را با مشکل مواجه می کند، پژو به دلیل کمبود لوازم و قطعات یدکی گرانقیمتش، ون ها به دلیل جانمایی نامناسب صندلی ها و سختی مسافران برای سوار و پیاده شدن… اینها فقط نمونه هایی از مشکلات تاکسی های شهر از زبان رانندگان تاکسی و شهروندان است که معتقدند هیچ کدام از تاکسی هایی که از سوی سازمان تاکسیرانی به آنها واگذار می شود، استاندارد نیست؛ همه رنگ و همه مدل خودرو که شاید نتوان روی هیچ کدامشان نام تاکسی استاندارد را گذاشت، این وضع فعلی ناوگان تاکسیرانی کشورمان است که از قضا بیشترین تنوع آن در پایتخت دیده می شود. آش شله قلمکاری از انواع خودروها که نه مسافران را راضی کرده، نه رانندگان تاکسی و نه حتی مسئولان سازمان تاکسیرانی را. در واقع اکثر خودروهایی که برای تاکسی شدن پیشنهاد می شود ویژگی یک تاکسی استاندارد را ندارد و فقط برای این انتخاب شده است که جبران کمبود تاکسی در ناوگان تاکسیرانی شهرها باشد.
استاندارد؛ حلقه گمشده ماجرا
ناوگان تاکسیرانی کشور کلکسیونی از انواع خودروها در رنگ های مختلف است؛ خودروهایی که خیلی از آنها استانداردهای یک تاکسی را ندارد. این سوال بسیاری از شهروندان است که چرا در این سال ها برای طراحی خودروی مناسب تاکسی اقدامی نشده است؟ البته این گلایه مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی های کشور نیز است تا جایی که می گوید: «ما از هیچ کدام از خودروهایی که به عنوان تاکسی در اختیارمان قرار داده شده راضی نیستیم.»
بابک هاشمی معتقد است: وقتی یک خودرو قرار است به عنوان تاکسی فعالیت کند باید کاربری های یک تاکسی را هم داشته باشد، ما باید خط تولید تاکسی در کشور داشته باشیم که متناسب با نیازمندی تاکسیرانی ها باشد، اما هم اکنون تاکسی های ما هیچ تفاوتی با خودروی شخصی ندارد.
او ادامه می دهد: یک تاکسی که قرار است از صبح تا شب در کف خیابان مسافر جابه جا کند باید شرایط ویژه ای داشته باشد به طور مثال همین تابلوهای سقفی تاکسی ها؛ متاسفانه هم اکنون روی هیچ کدام از خودروهایی که به عنوان تاکسی به ما تحویل داده می شود، جایی برای نصب این تابلوها نیست.
این فقط یک نمونه کوچک از مشکلات این خودروهاست، زاویه در اکثر این خودروها مناسب نیست. تاکسی هایی که روزانه صدها مسافر را سوار و پیاده می کند باید ویژگی هایی داشته باشد که بهراحتی مسافر در طول سفر بینجامد؛ مانند نحوه قرار گرفتن صندلی ها و همچنین این خودروها برای راننده هم از لحاظ هزینه به صرفه باشد که این هزینه شامل تعمیرات و خدمات پس از فروش می شود و متاسفانه هیچ کدام از خودروهای فعلی این ویژگی ها را ندارد.
البته ما پیشنهادهایی به دفتر حمل و نقل وزارت کشور برای تعریف خودروی استاندارد تاکسی داده ایم. اما به هر حال این خودروسازها هستند که باید فکری در این زمینه بکنند. آنها هم که متاسفانه همین خودروهای فعلی را هم به عنوان تاکسی در اختیارمان قرار نمی دهند، چه برسد به این که خودروی جدیدی به عنوان تاکسی طراحی کنند.
خودروسازان داخلی و تاکسی های تحمیلی
حق انتخابی در کار نیست؛ این یک چرخه معیوب است؛ مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی های کشور توضیح می دهد: خودروسازان به دلیل تحریم ها، کمبود قطعات و پایین آمدن تولید از میان انواع خودروهای پیشنهادی مسئولان تاکسیرانی فقط چند گزینه محدود را در سبد تاکسیرانی می گذارند، مسئولان تاکسیرانی نیز چاره ای ندارند جز این که خودروهای تحمیلی را قبول کنند؛ حالا نوبت رانندگان تاکسی است که اگر قرار است برای نوسازی تاکسی شان اقدام کنند از میان گزینه های محدود پیشنهاد شده یکی را که به بودجه شان نزدیک تر است انتخاب کنند.
از همه بدتر این که اکثر خودروهایی که برای تاکسی شدن پیشنهاد می شود ویژگی یک تاکسی استاندارد را ندارد و فقط برای این انتخاب شده است که جبران کمبود تاکسی در ناوگان تاکسیرانی شهرها باشد.
ماجرای تاکسی های چینی
در شرایطی که گزینه های پیشنهادی خودروسازان داخلی چنگی به دل نمی زند، مسئولان تاکسیرانی از واردات خودروهای استانداردی که بشود روی آنها برای استفاده در ناوگان تاکسیرانی شهرها حساب باز کرد، استقبال می کنند.
البته به گفته هاشمی، واردات تاکسی هم به این راحتی ها نیست. تعرفه سنگینی که برای واردات خودرو وجود دارد دست تاکسیرانی را برای وارد کردن تاکسی استاندارد از خارج کشور بسته است. به اعتقاد هاشمی، اگر امتیازاتی برای واردات تاکسی در نظر گرفته شود، می تواند رقابت سازنده ای بین خودروساز داخلی و خارجی ایجاد کند و اینجاست که اگر خودروسازی بیاید و خط تولید تاکسی استاندارد را راه اندازی و استانداردهای لازم برای تاکسی را رعایت کند، قطعا اصلاح خودروهای موجود در ناوگان تاکسیرانی محقق خواهد شد.
گویا برای واردات تاکسی های خارجی رایزنی هایی نیز در حال انجام است، تا جایی که رئیس ستاد مدیریت حمل ونقل و سوخت کشور از بررسی ورود خودروی جدید وارداتی برای خطوط تاکسی های برونشهری خبر می دهد.
سید مجتبی شفیعی می گوید: برخی محدودیت ها در واردات خودرو وجود دارد که باید این محدودیت ها اصلاح شود، از جمله این که در دستورالعمل بانک مرکزی اجازه پرداخت تسهیلات به خودروهای وارداتی داده نشده که باید این موضوع به گونه ای اصلاح شده و در دستور کار قرار گیرد.
خودرو ام.وی.ام ۵۳۰ یکی از گزینه های پیشنهادی جدید است. شفیعی در این باره می گوید: با توجه به این که در تاکسی برونشهری ورود خودروهای وارداتی پذیرفته شده، چنانچه برای خودروهای درونشهری نیز این امر مورد توافق قرار گیرد، قطعا در دستور کار قرار خواهد گرفت.
رئیس ستاد مدیریت حمل ونقل و سوخت کشور در این زمینه دست یاری به سوی بخش خصوصی دراز کرده و تاکید می کند اگر شرکت خصوصی بخواهد خودرویی با کاربری تاکسی برای کشور وارد کند، تمام تخفیفات گمرکی برای آنها لحاظ خواهد شد. فرقی نمی کند تاکسی تولید داخل باشد یا تاکسی خارجی، چه رنگی باشد یا چه مدل خودرویی هم شاید آن قدرها اهمیت نداشته باشد، هرچند این موارد برای منحصر به فرد کردن خودرویی که بتوان نام تاکسی را روی آن گذاشت، به اندازه خود مهم است، اما از همه اینها مهم تر این که یک تاکسی باید استاندارد باشد.
این استاندارد نه تنها شامل نکات فنی بلکه باید شامل ویژگی های ظاهری از رنگ، شکل و مدل خودرو گرفته تا در نظر گرفتن آسایش و امنیت مسافران برای جابه جایی های شهری باشد. طراحی خودروی مناسب برای ناوگان تاکسیرانی شهرها علاوه بر این که می تواند در ایجاد اشتیاق در شهروندان برای استفاده از حمل و نقل عمومی موثر عمل کند، همچنین می تواند موجب ارتقای شاخص های حمل و نقل عمومی در شهرها شود.
منبع : جام جم آنلاین
کد خبر 28611
نظر شما