کد خبر 30231
۲۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۴:۰۷
تصادفات رانندگی ایران 4برابر میانگین اروپا

پرشین خودرو: سیزدهمین همایش بین المللی مهندسی حمل و نقل و ترافیک با حضور سفرای کشورهای خارجی و جمعی از چهره های مطرح این حوزه از امریکا، اروپا و استرالیا روزهای 6 و7 اسفند در برج میلاد برپا می شود.

به گزارش «پرشین خودرو»، مدیر گروه قوانین، مقررات و مدیریت یکپارچه ترافیک quotation mark سیزدهمین همایش بین المللی مهندسی حمل و نقل و ترافیک quotation mark گفت: یکپارچه نبودن مدیریت ایمنی، آمار مرگ و میر ناشی از تصادفات را افزایش داده تا جایی که آمار تصادفات رانندگی در ایران با کشورهایی که از نظر جمعیت با کشور ما یکسان هستند و حتی تعداد خودرو بیشتری هم دارند، چند برابر است. محسن انصاری گفت: دولت در دی ماه امسال لایحه تشکیل شورای عالی ایمنی حمل و نقل را تقدیم مجلس کرده است که امید می رود، پس از تصویب، مشکلات ناشی از توسعه نیافتگی مدیریت ایمنی در کشور برطرف شود. وی در آستانه برپایی quotation mark سیزدهمین همایش بین المللی مهندسی حمل و نقل و ترافیک quotation mark که از ششم اسفند در برج میلاد آغاز به کار می کند، گفت: سال 1391 بیش از 19 هزار نفر در کشور بر اثر تصادفات جان خود را از دست داده اند، در حالی که آمار کشته های ناشی از تصادفات در آلمان که جمعیتی تقریبا معادل ایران (80 میلیون نفر) دارد، سالانه حدود چهار هزار نفر است. وی با اشاره به اینکه مولفه های زیادی بر ایمنی تاثیر گذار است به قوانین و مقررات و مدیریت ایمنی اشاره کرد، تصریح کرد: قوانین و مقررات می تواند در حوزه های فردی و بین دستگاهی تعاملات، هماهنگی و انسجام را افزایش دهد. انصاری گفت: مدیریت یکپارچه ایمنی به معنای آن است که تمام دستگاه های متولی ترافیک با یک سیاست واحد انجام وظیفه کنند در حالی که 40 سال اخیر چهار ساختار فرا سازمانی به منظور هماهنگی و انسجام بخشی بین دستگاه های متولی ایجاد شده است که هیچ کدام از کار آمدی لازم برخوردار نبوده است. وی ادامه داد: 60 درصد نخبگان ترافیک کشور در پژوهشی اعلام کردند بهبود وضع ایمنی ترافیک در دهه گذشته ناشی از تعاملات فردی میان مسئولان مربوط بوده است و خواستار ایجاد مدیریت یکپارچه ایمنی ترافیک شدند. مدیر گروه قوانین و مقررات و مدیریت یکپارچه ترافیک سیزدهمین همایش بین المللی مهندسی حمل و نقل و ترافیک اظهار داشت: برای بهبود مدیریت یکپارچه ایمنی باید هماهنگی ها با تعاملات ساختاری، قوانین و مقررات خاص باشد. انصاری با اشاره به برپایی سیزدهمین همایش بین المللی مهندسی حمل و نقل و ترافیک یادآور شد: یکی از اهداف برپایی این همایش، افزایش سطح دانش ترافیکی در کشور و فراهم آوردن ارتباط دانشگاهیان با عناصر اجرایی است. وی ادامه داد: باید به موضوع ایمنی ترافیک به عنوان یک مسئله فرا بخشی نگاه کنیم و از اهداف این همایش، شناخت بیشتر پیچیدگی ها و معضلات حوزه ترافیک به شیوه ای علمی است که استفاده از تجارب سایر کشورها بسیار موثر است. مدیر گروه قوانین و مقررات و مدیریت یکپارچه ترافیک سیزدهمین همایش بین المللی مهندسی حمل و نقل و ترافیک گفت: از کارشناسان و صاحبنظران کشورهایی که در زمینه ایمنی ترافیک جزو کشورهای پیشرفته هستند، دعوت شده است با ارائه تجارب موفق خود به نخبگان و مدیران حوزه ترافیک در این کنفرانس، تصمیم گیران این حوزه را در حل معضلات ترافیکی یاری کنند.
کد خبر 30231

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • چاقروند ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۶
    13 0
    باسلام اگر مسولین بخواهند تمام این مشکلات و... راه حل دارد به شرط اینکه مسولین حاضر باشند توجه کنند واز اینکه خودشان فقط راه حل دارند دست بردارند اینجانبان از سال 89 طرحی ملی(نظام مدیریت یکپارچه حمل ونقل وایمنی کشور ) را به کشور معرفی کرده وپس از سالها دوندگی وبررسی مسولین و...... آماده اجرا شدیم که متاسفانه دولت تغییرکرد ودولت جدید هم (طبق عادت گذشته ) اسناد دولت قبلی را قبول ندارد که این هم اشکالی ندارد ولی ای کاش حاضر بودند خودشان این طرح رابررسی کنند . ما مجبور هسیم دست از ادامه را ه برداریم چرا که نه توان مالی ونه توان روحی برای ادامه کار داریم واین طرح بی نظیر را که دوست داشتیم اول درکشور خودمان اجرا شود بعد در سایر کشورها ، به کشورهای دیگر معرفی کنیم به امید روزی که حتی یک نفر در تصادفات فوت ونقص عضو نشود آلودگی هوا،بیمه ،اشتغال،متورسیکلت،مصرف درست حامل های انرژی و...