پرشین خودرو: نزدیك به یك دهه است كه بحث نوسازی تاكسیهای فرسوده مطرح شده اما، تعداد خودروهای فرسودهای كه نوسازی شدهاند نسبت به آمار این خوردوها ناچیز بوده است. گفته میشود 17 هزار تاكسی فرسوده در شهر تهران و بیش از یك میلیون خودرو و دو میلیون موتورسیكلت فرسوده در كشور تردد میكنند.
به گزارش «پرشین خودرو»، این در حالی است كه طبق قانون برنامه چهارم توسعه، دولت موظف شده بود از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۸ به ترتیب سالانه ۲۰۰ هزار، ۳۰۰ هزار، ۴۰۰ هزار، ۵۰۰ هزار و ۶۰۰ هزار دستگاه خودرو فرسوده را از رده خارج كند. اكنون، به گفته مدیرعامل سازمان مدیریت و نظارت بر تاكسیرانی تهران گره نوسازی تاكسیهای فرسوده گشوده شده است و به زودی سری اول تاكسیهای فرسوده پایتخت از رده خارج و تاكسیهای جدید جایگزین آنها میشوند.
میثم مظفر اظهار كرد: از اواخر سال 92 مقدمات كار نوسازی ناوگان تاكسیرانی انجام شد و تاكنون دو هزار و 600 تاكسی فرسوده برای نوسازی ثبت نام كردند. او با بیان اینكه رانندگان این تاكسیها هماكنون مراحل تشكیل و تكمیل پرونده و اسقاط خودرویشان را طی میكنند، گفت: شركت ایران خودرو نسبت به تولید و دپوی خودروهای مورد نیاز اقدام كرده و روند نوسازی تاكسیهای فرسوده به خوبی در حال تحقق است.
مدیرعامل سازمان مدیریت و نظارت بر تاكسیرانی خاطرنشان كرد: به زودی سری اول تاكسیهای نوسازی شده كه مدل سال 93 خودروی سمند هستند، وارد ناوگان خواهند شد و امید است روند نوسازی تاكسیهای فرسوده به خوبی ادامه یابد. او ادامه داد: تاكنون تاكسیهای فرسوده سال 82 به قبل مراحل نوسازی را سپری كردهاند اما، به زودی ثبت نام تاكسیهای فرسوده سالهای 83 و 84 نیز صورت خواهد گرفت.
مظفر با تاكید بر اینكه رانندگان تاكسی با مراجعه به شركتهای خصوصی میتوانند نسبت به ثبت نام برای نوسازی خودروی خود اقدام كنند، گفت: متاسفانه طی سالهای اخیر روند نوسازی تاكسیهای فرسوده عملا متوقف شده بود اما، با همكاری مسئولان سرانجام گره این مشكل گشوده شد و روند خوبی برای نوسازی تاكسیهای فرسوده شكل گرفت.
او با اشاره به اینكه در حال حاضر حدود 17 هزار تاكسی فرسوده در ناوگان تاكسیرانی پایتخت وجود دارد اظهار كرد: نوسازی كامل این خودروها در مدت كوتاه امكان پذیر نیست به همین دلیل، امیدواریم روند نوسازی ناوگان با مشاركت مسئولان ذی ربط با جدیت دنبال شود تا بتوانیم به نقطهای ایده آل از نظر عمر متوسط ناوگان برسیم.
خودروهای فرسوده و آلودگی هوا
تاكسیهایی كه به مراتب زمان بیشتری را در خیابانها تردد میكنند، به علت فرسودگی و مصرف دو برابری سوخت نسبت به خودروهای استاندارد سهم زیادی از آلودگی هوا در تهران را به خود اختصاص دادهاند. به گفته محمد علی شاعری، قائم مقام سازمان محیط زیست خودروهای فرسوده عامل ۷۰ درصد آلودگی هوای كلانشهرهای كشور است.
مشكلاتی كه منجر به عدم موفقیت طرح نوسازی خودروها در سالهای گذشته شد استقبال اندك مالكان خودروهای فرسوده در سالیان اول اجرای طرح به شفاف نبودن تعهدات دولت و مسئولان اجرای طرح و از طرفی بلاتكلیف ماندن طولانی مدت متقاضیان بود.
در حالی كه در چند نوبت ثبت نام از متقاضیان در سایت اینترنتی انجام و حتی خودروهای مالكان نیز تحویل گرفته شد ولی از واریز كمك بلاعوض دولت به حساب افتتاح شده خبری نبود. یكی از مهمترین نارضایتیها در این زمینه مربوط به پیچیده بودن مراحل اداری و قانونی آن بوده است. در حال حاضر، بر اساس توافقات صورت گرفته بین سازمان مدیریت و نظارت بر تاكسیرانی شهر تهران، ستاد حمل و نقل و سوخت كشور و بانك صادرات بهای تاكسیهای جدید سمند EF7 معادل 28 میلیون تومان است كه 20 میلیون آن در قالب وام از سوی بانك عامل، 5 میلیون آن در ازای اسقاط تاكسی و 3 میلیون آن توسط راننده پرداخت میشود.
تاكسیها، نماد پیشرفت هستند
درباره نوسازی تاكسیهای فرسوده عضو فراكسیون محیط زیست و توسعه پایدار مجلس با بیان اینكه تاكسیها پنج برابر خودروهای شخصی تردد میكنند، عنوان میكند: طبیعی است كه خودروها به دلیل میزان زیاد تردد در شهر سهم زیادی در آلودگی هوا دارند.
موید حسینی صدر با بیان اینكه نوسازی تاكسیهای فرسوده تاثیر زیادی بر كاهش آلودگی هوا دارد، میافزاید: علاوه بر نقش نوسازی در كاهش آلودگی هوا، این اقدام بازتاب بسیار خوبی نیز در جامعه خواهد داشت. او با تاكید بر نقش تاكسیها به عنوان نماد توسعه و پیشرفت، میافزاید: اصلاح ناوگان تاكسیرانی علاوه بر كاهش آلودگی هوا بازتاب اجتماعی هم برای مردم و هم برای توریستها خواهد داشت.
حسینی صدر با بیان اینكه تاكسیهای فرسوده احساس منفی به شهروندان میدهد، بیان میكند: برای نوسازی ناوگان تاكسیرانی باید مشوقهایی برای دارندگان تاکسیهای فرسوده در نظر گرفته شود. این نماینده مجلس، وامهای بدون بهره و كمكهای بلا عوض را از جمله سیاستهای تشویقی میداند كه باید برای تاكسیرانان در نظر گرفته شود.
به گفته او نوسازی تاكسیهای فرسوده همچنین میتواند از لحاظ ملی به نفع كشور باشد. حسینی صدر معتقد است: یك خودرو نو نصف یك خودرو فرسوده مصرف دارد، از این رو یك تاكسی نو 15 لیتر كاهش مصرف بنزین نسبت به تاكسی فرسوده دارد. این نماینده مجلس با تاكید بر اینكه نوسازی از نظر اقتصادی نیز به صرفه است ادامه میدهد: زمانی شركت تویوتا پیشنهاد داد 200 هزار دستگاه خودرو به ایران بدهد و در قبلا آن سه سال ما به تفاوت مصرف بنزین آن با پیكان را دریافت كند.
در همین زمینه، یك عضو شورای شهر تهران میگوید: نوسازی خودروهای فرسوده یكی از اقداماتی است كه در راستای كاهش آلودگی هوا باید انجام شود. به گفته غلامرضا انصاری، بازسازی خودروها و جایگزینی آنها با خودروهای هیبریدی در دستور كار دولت قرار دارد و هم دولت و هم بخش خصوصی و صنعت خودرو در این زمینه برنامه دارند.
او با بیان اینكه با تغییراتی كه در شركت گسترش اتفاق افتاده است، برای همكاری این شركت در این زمینه امیدواریم، ادامه میدهد: استانداردسازی قطعات خودروهای داخل با كاهش تحریمها امكان پذیر شده است و تولید خودروهایی با استاندارد یورو چهار و یورو پنج در دستور كار است. این عضو شورای شهر ادامه میدهد: در بحث ناوگان حمل و نقل عمومی و اتوبوسرانی هم بحث گازسوز كردن مطرح است.
انصاری با تاكید بر اینكه هر چقدر خودروهای استاندارد به بازار آید از میزان هزینههای دولت كاسته میشود، اظهار میكند: كمكهایی نیز در قالب وامهایی با بهره پایین و هم حداقل پرداخت در بحث پرداخت نقدی باید در اختیار تاكسی داران قرار گیرد كه در حال حاضر دولت و شهرداری در این زمینه در حال برنامهریزی است. او با بیان اینكه به تازگی به دلیلی حذف بنزین پتروشیمی آلودگی هوا كاهش پیدا كرده است، سرمایهگذاری دولت در بخش حمل و نقل عمومی و خطور ریلی و مترو را اقدامی دیگر در زمینه كاهش آلودگی هوا میداند.
منبع: روزنامه آرمان
کد خبر 32845
نظر شما