پرشین خودرو: بازار خودرو ایران تنها بازاری است که فارغ از مباحث سیاسی تاثیرگذار بر دیگر بازارها و تنها بر اساس کاهش یا افزایش عرضه و تقاضا و همچنین نوسان قیمت، رونق گرفته یا به رکود میرود.
به گزارش «پرشین خودرو»، در واقع این بازار تنها با تحرکات متقاضیان واقعی یا دلالان (متقاضیان غیرواقعی) دستهبندی میشود. از اینرو با توجه به کاهش عرضه خودروهای صفر در بازار هر دو گروه بهسمت بازار خودروهای کارکرده جذب میشوند که همین امر بازار خودروهای کارکرده را نسبت به بازار خودروهای نو داغتر و پر طرفدارتر کرده است. با این حال نمیتوان تاثیر تحریمها را در این خصوص نادیده گرفت بهطوری که شاهد بودیم تحریم مستقیم صنعت خودرو ایران در کنار افزایش هزینههای تولید محصولات خودروسازان و درپی آن افزایش قیمتها تا چه اندازه برآشفتگی این بازار دامن زد.
این درحالی است که شوک قیمتی دوسال گذشته در این بازار نتوانست میزان تقاضا را کاهش دهد و با توجه به کم شدن میزان تولید برخی خودروهایی که در سایه تحریم اتفاق افتاده، مصرفکنندگان همچنان به سمت خرید دیگر خودروهای موجود در بازار رفتند. با این حال ابتدای امسال و در فاز دوم افزایش قیمتها، مصرفکنندگان از خرید خودروهای صفر خودروسازان تا اندازهای امتناع کرده و به سمت خودروهای کارکرده روی آوردند.
درحالحاضر روند تولید خودرو در ایران با رشد ۷۴ درصدی نسبت به سال گذشته روبهرو شده است. بر این اساس انتظار میرود میزان ورود خودروهای صفر به بازار نسبت به سال گذشته نیز افزایش یابد. با این حال اگر چه این میزان میتواند تنها بخشی از تقاضای بازار را پاسخگو باشد اما آنچه مسلم است با افزایش تقاضای خرید خودرو در بازار مصرف، خریداران بهسمت خودروهای کارکرده میروند.
از سوی دیگر با توجه به افزایش قیمت خودروهای صفر نسبت به سالهای گذشته و کاهش قدرت خرید مصرفکننده مسیرهای دیگری همچون خرید شرایطی خودرو از خودروسازان و شرکتهای لیزینگ خودرو نیز میتوانست در این روند چارهساز باشد که دیدیم آشفتگی و نابسامانی در حوزه لیزینگ خودرو باعث بیاعتمادی مصرفکننده در بازار مصرف اقساطیها شد.
با این حال براساس جدیدترین اطلاعات، هماکنون ۳۷شرکت لیزینگ از بانک مرکزی مجوز دارند که ۲۵ شرکت دارای مجوز و ۱۲ شرکت در حال تمدید مجوز از بانک مرکزی هستند. اما با توجه به اینکه در سالهای گذشته صدها شرکت لیزینگ فاقد مجوز از بانک مرکزی در بازار فعالیت کردند همچنین تعداد این مراکز بدون مجوز روزبهروز رو به افزایش است، گردانندگان این مراکز با سوءاستفاده از اعتماد مردم در سایه فقر اطلاعاتی خریداران همچنان به نابسامانی این بازار دامن زدند.
از سویی آن دست از شرکتهای لیزینگ معتبر نیز که فعالیت آنها با مجوز بانک مرکزی بوده، باتوجه به بدقولی برخی خودروسازان بهجهت تحویل به موقع خودرو به این شرکتها موجب افزایش نارضایتی و بیاعتمادی مردم از این بخش شده است. با این حال تکاپو در بازار خودرو به گفته فعالان این بخش همواره در نوسان است و اگر چه خرید و فروش خودروهای صفر و کارکرده درحالحاضر نسبت به هفته گذشته تا اندازهای بهتر شده، اما تقاضا برای خودروهای دست دوم درحد صفر بیشتر است.
تفاوت چند میلیونی کارکرده با صفر در یک سال ساخت
امیر حاجی ابوالحسن یکی از فعالان بازار خودرو در این خصوص به صمت گفت: با توجه به فعالیت محسوسی که در بازار خودرو صورت گرفته، خرید و فروش خودرو نسبت به هفته گذشته بهمراتب بهتر شده است. این در حالی است که تقاضا برای خودروهای دست دوم نیز بیشتر از خودروهای صفر بوده است. البته باید گفت این میزان تقاضا بستگی به خودروهای دستدومی دارد که درحد خودروهای صفر بوده و در حوزه وارداتیها و داخلیها به یک میزان است.
این فعال خودرو با عنوان اینکه این میزان تقاضا در خصوص خودروهای کارکرده نسبت به خودروهای نو به علت افت قیمت آن است، افزود: بهطور مثال خودرو ال ۹۰صفر مدل ۹۲ با قیمت ۵۰ میلیون تومان با کارکرده این خودرو با همین مدل سال ساخت تفاوت ۵ میلیون تومانی دارد که همین امر موجب افزایش تقاضا برای این قسم کارکردهها میشود.
وی با اشاره به اینکه این فرآیند در خودروهای کارکرده وارداتی به برند خودرو بستگی دارد، تصریح کرد: این شرایط در هر خودرو متفاوت بوده و به طور مثال تفاوت قیمت خودروهای کارکرده با صفر بنز نزدیک به ۳۰ الی ۴۰ میلیون تومان است. این در حالی است که در خودروهایی با قیمت زیر ۱۰۰ الی ۱۵۰ میلیون تومان، تفاوت قیمت کارکرده با صفر آن به ۱۰ میلیون تومان میرسد.
رکود در بازار کارکردهها و نوها
با این حال برخی دیگر از فعالان بازار خودرو معتقدند تفاوتی میان اقبال از خودروهای کار کرده با خودروهای صفر وجود ندارد. رییس سابق اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودرو با اشاره به اینکه اگر رکود در بازار خودروهای صفر وجود داشته باشد، خودروهای کارکرده نیز شامل این رکود خواهند شد به گفت: مالکان خودروی کارکرده زمانی مبادرت به فروش خودروی خود میکنند که خودروی نو خریداری کنند. از این رو و با توجه به رابطه مستقیم این دو و رکود فعلی در بازار خودروهای صفر به نظر میرسد هم بازار خودروهای کار کرده در رکود است و هم خودروهای صفر.
حسن زمانی افشار با اشاره به اینکه معاملات خودرو درحالحاضر راکد است، افزود: توصیه ما به خریداران خودروهای کارکرده یا صفر این است که از نمایشگاهها و نمایندگیهای خودروی دارای پروانه کسب، خودروی مورد نظر خود را خریداری کنند. این در شرایطی است که خرید خودرو خارج از این مراکز تبعاتی را برای خریداران و فروشندگان خودرو در پی خواهد داشت که وجهه این بازار را مخدوش میکند.
براساس گزارش آمار اتحادیه بینالمللی وسایل نقلیه موتوری مبنی بر اینکه فروش خودرو در ایران طی نیمه نخست ۲۰۱۴میلادی با رشد ۳۹/۳درصدی به ۵۴۷ هزار دستگاه رسیده است، باید توجه داشت که این میزان با توجه به این موضوع که خودروهای تولیدی باید فرآیند فروش و تحویل به مشتری را طی کرده و در قالب پیشفروش به خریدار تحویل داده شود و با توجه به میزان پایین تولید خودرو در سال گذشته نسبت به امسال، بهنظر میرسد بیشترین سهم خرید و فروش خودروها در ایران در حوزه خودروهای کار کرده باشد.
از سوی دیگر با توجه به اینکه فروش اینترنتی خودرو یکی از چند راه خرید خودروهای کارکرده است، از این رو با توجه به رشد بیش از دو برابری فروش اینترنتی خودرو در سال ۱۳۹۳ نسبت به سال گذشته، همین امر میتواند بر اقبال خودروهای کار کرده نسبت به خودروهای صفر در بازار صحه گذارد. این در حالی است که در ۵ ماه نخست امسال حجم فروش محصولات خودروسازان بزرگ از طریق پرتال www.iranecar.com به رقم ۴۷ هزار میلیارد ریال رسید که این رقم در مقایسه با فروش ۲۲ هزار میلیارد ریالی مدت مشابه سال قبل، بیش از ۲ برابر افزایش یافته است.
منبع: زورنامه گسترش صنعت
کد خبر 39232
نظر شما