تولید برق 220ولت برای خودروهای الکتریکی با نیروی جاذبه زمین

پرشین خودرو: یک محقق ایرانی توانسته است دستگاهی را اختراع کند که بدون بهره گیری از هر گونه سوخت فسیلی، با استفاده از نیروی جاذبه زمین می تواند برق 220 ولت برای استفاده در خودروهای الکتریکی تولید کند.

به گزارش «پرشین خودرو»، مرتضی آقاخانی مخترع این دستگاه با بیان این مطلب افزود: این دستگاه به دلیل اندازه بسیار کوچک و وزن پایین از قابلیت نصب بر روی خودروهای الکتریکی برخوردار بوده و در عین حال بدون هیچگونه آلایندگی در خودروها می تواند به عنوان یک تحول بزرگ در صنعت خودرو به شمار رود. وی گفت: اولین دستگاه دائم کار چرخشی سالها پیش توسط لئوناردو داوینچی طراحی و ساخته شد و پس از آن افراد زیادی در صدد ایجاد عمده در جهت افزایش قدرت و توان آن برآمدند که عمدتا بی نتیجه ماند. وی تصریح کرد: عمده ترین چالش پیش روی محققان قبلی این بود که جهت افزایش قدرت و تناسب آن، سایز و اندازه دستگاه نیز افزایش پیدا می کرد و برای تولید نیروی گردشی جهت تولید برق 220ولت سایز دستگاهها نیز تا 25 متر افزایش یافت. آقاخانی افزود: مهمترین ویژگی دستگاهی که در داخل کشورمان طراحی و ساخته شده این است که علاوه بر تولید نیروی گردشی بسیار زیاد، از سایز و اندازه بسیار کوچکی برخوردار بوده و قابلیت استفاده در بسیاری از دستگاهها و تجهیزات از جمله خودروهای الکتریکی را دارا است. وی افزود: مهمترین مزیت استفاده از این دستگاه در خودروهای الکتریکی این است که می تواند همزمان با حرکت خودرو باطری را نیز شارژ کرده و خودرو نیازی به توقف جهت شارژ باتری نداشته باشد و این امر می تواند تحول بزرگی در صنعت خودروهای الکتریکی به شمار رود. این مخترع با بیان اینکه عملکرد این دستگاه در آزمون های مختلف به اثبات رسیده، اما خودروسازان کشورمان هیچگاه حاضر به همکاری و حتی بررسی این تکنولوژی نشده اند، افزود: این دستگاه در حالی می تواند از با استفاده از نیروی جاذبه زمین برق 220 ولت تولید کند که ابعادی در حدود 70 در 50 در20 سانتیمتر و وزنی در حدود 28 کیلوگرم دارد. وی گفت: با توسعه این تکنولوژی حتی می توان در مقیاس نیروگاهی و بدون استفاده از سوخت های فسیلی نیز برق تولید کرد. وی در رابطه با استقبال دستگاههای ذی ربط از این اختراع مهم افزود: طی سالهای اخیر تلاش های فراوانی برای متقاعد کردن سازمان ها و دستگاههای ذی ربط برای بهره گیری از این تکنولوژی انجام داده ام، اما تاکنون به هیچ وجه مورد توجه قرار نگرفته و از ادامه فعالیت در داخل کشور نا امید شده ام. آقاخانی خاطر نشان کرد: این در حالی است که از زمان اختراع این دستگاه شرکت ها و موسسات مختلفی از اروپا و آمریکا با ارسال دعوتنامه ها و نامه نگاری های مختلف خواهان به خدمت گرفتن این تکنولوژی شده اند، اما میل و علاقه شخصی من قرار دادن این دستاورد در خدمت پیشرفت ایران اسلامی است.
کد خبر 47921

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • علی ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۸
    8 0
    اما میل و علاقه شخصی من قرار دادن این دستاورد در خدمت پیشرفت ایران اسلامی است. فقط می توانم بگویم خداوند شما را در پناه خودش نگه دارد .
  • محمد ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۹
    1 0
    واقعا متاسفم برای نوابغ ایران
  • قاسم ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۹
    2 0
    اگر پای دلالان و مافیای قطعه سازان که باعث نابودی خودروسازی در کشور برچیده شود و به جوانان برومند این کشور که سرشار از استعدادهای ذاتی و خدادادی هستند تکیه شود ، ظرف مدت چند سال ایران به یکی از صادرکنندگان خوب خودرو تبدیل میشود . بنده تا کنون چندین خبر در باره بی توجهی خودروسازان به مخترعین و طراحان خوب خودرو برخورد کرده ام و از این بابت متاسفم . بهترین نوابغ و طراحان قابل قبول در کشور در رابطه با خودرو وجود دارد که تاکنون از آنها استفاده نشده و وقتی که طرحشان ارائه میشود با بی توجهی مدبران خودرو سازی مواجه شده و نهایتا باعث دلسردی آنها میشود . به این مبتکر عزیز به سهم خود تبریک میگویم .
  • سرباز کوروش ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۰
    0 0
    درود بر این مردان ایرانی که فردوسی گفت اگر دانش در ثریا باشید ایرانیان به آن دست خواهند یافت درود بر مردان میهن پرست ایرانی
  • برگزیده ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۲
    0 0
    بشینید تا اختراع کنن .
  • کمال ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۷
    0 0
    لطفا چرت و پرت نگو و اراجیف تحویل مردم نده. یاد اون نابغه ای می افتم که ادعا میکرد بجای بنزین آب در باک میریزه و ماشین با آب روشن میشه و کار میکنه!!! وقتی دستگاهی با حرکت خودرو برق تولید میکنه باعث استفاده بیشتر از سوخت و فشار بیشتر به موتور میشه تا بتونه برق تولید کنه و این کار ارزشی نداره و باعث هدر رفتن سوخت و سنگینی ماشین میشه. فقط در زمان ترمز میشه از دستگاهی استفاده کرد که از نیروی اینرسی حرکتی ماشین برای تولید برق و ذخیره در باتری استفاده میکنه یا در زمان ترمز برای فشردن گاز در یک سیلندر تحت فشار از نیروی اینرسی حرکتی ماشین استفاده میکنه و بعدش برق تولیدی به این روش یا گاز متراکم شده به این روش برای شتاب گرفتن مجدد ماشین استفاده میشه. این روشها ده ها سال پیش توسط کمپانیهای بزرگ و برای ماشین های بزرگ استفاده شدن و برای ماشین های کوچک به دلیل سنگین کردن ماشین و حجم زیاد قابل استفاده به صرفه نیستن.