پرشین خودرو: عدم مدیریت صحیح در کنترل آلایندگی های خروجی از خودروها، مهمترین عامل آلودگی هوای کلان شهرها است.
به گزارش «پرشین خودرو»، کیانوش پورمجیب معاون کیفیت ایران خودرو با بیان این مطلب گفت: چندین میلیون خودروی تولید پیش از سال 1382، فاقد قطعه کاتالیست بوده و تولیدات بعد از سال 82 که بالغ بر 80 هزار کیلومتر پیمایش داشتهاند، نیز عملا کاتالیست آنها بلا استفاده شده که اینها از مهمترین عوامل در نامناسب بودن کیفیت هوای کلان شهرها به شمار میرود.
وی کاتالیست را از ابزارهای مفید در کاهش انتشار آلایندههای خودروها ذکر کرد و گفت: در موتورهای دارای مبدل کاتالیکی، هیدروکربنهای مشتعل نشده ۹۷ درصد، انواع اکسید کربن ۹۶ درصد و اکسیدهای ازت ۹۵ درصد نسبت به خودروهای فاقد کاتالیست کاهش پیدا کرده است.
پورمجیب در تشریح واکنشهای صورت گرفته در کاتالیست ها، گفت: هیدروکربنهای نسوخته HC پس از ترکیب با اکسیژن به دیاکسیدکربن و آب H2O و هیدروژن آزاد H2 در اثر ترکیب با اکسیژن، به آب تبدیل میشوند.
وی با اشاره به این که بر اساس مصوبه هیات وزیران و از سال 1382 قطعه کاتالیست بر روی تمامی تولیدات گروه صنعتی ایران خودرو نصب میشود، خاطر نشان ساخت: این کاتالیست ها بر اساس استاندارد یورو 2 بوده و در راستای کاهش سطح آلایندگی خودروها از سال 1391 به سطح استاندارد یورو 4 ارتقا خواهد یافت.
معاون کیفیت ایران خود رو افزود: در استاندارد یورو 2 حداقل دوام عملکردی کاتالیست با بنزین اکتان 95 و دیزل با حداکثر گوگرد 50 پی پیام، حدود 80 هزار کیلومتر است و تستهای تعریف شده برای تایید قطعه بر این مبنا انجام و بررسی میشود.
پورمجیب یادآور شد: بعد از پیمایش 80 هزار کیلو متر، کاتالیست عملا کارکرد خود را از دست داده و گازهای خروجی از موتور خودرو بدون هیچ واکنش شیمیایی وارد هوا میشوند.
معاون کیفیت ایران خودرو خاطرنشان کرد: نصب کاتالیست بر روی خودرو در عین حال به دلیل Attention:ایجاد مانع بر سر عبور گاز خروجی، فشار معکوس در پی داشته و ضمن کاهش نسبی توان موتور و افزایش استهلاک متعلقات دینامیک خودرو، مصرف سوخت را نیز اندکی بالاتر میبرد.
وی با تاکید بر نقش نصب کاتالیست در کنترل آلاینده های خروجی از اگزوز، از مسوولان سازمان استاندارد، وزارت کشور و سایر مسوولان مرتبط با محیط زیست خواست به این مقوله توجه داشته باشند که پس از پر شدن تدریجی منافذ کاتالیست، کارآیی این قطعه در خودرو کاهش یافته و در پیمایشهای بالا نقش خود را از دست میدهد.
معاون کیفیت ایران خودرو، تاکید کرد: نبود بنزین متناسب با استاندارد آلایندگی یورو 2 و در سال آینده یورو 4 باعث کاهش عمر کاتالیست خواهد شد.
معاون کیفیت ایران خودرو بر لزوم نگاه متوازن به مقوله کنترل آلایندگی خودروهای در حال تردد در سطح کشور تاکید کرد و یادآور شد، چاره کار در توجه صرف به تولید خودروی با سطح آلایندگی صفر کیلومتر نیست، بلکه نهادها و ارگانهای مرتبط با سوخت باید در بازرسی ادواری خودروهای در حال تردد، برنامه ریزی مناسب داشته باشند، و گرنه استهلاک موتور و مصرف سوخت خودروها بیشتر شده و آلایندگی همانند خودروی بدون کاتالیست، بالا خواهد بود.
وی تاکید کرد: وزارت نفت بایستی توزیع سوخت متناسب سطح آلایندگی را در دستور کار قرار دهد تا سرمایه های نصب شده بر روی خودروها به صورت کاتالیست، دچار استهلاک زودرس نشود.
گفتنی است، طراحی و ساخت مبدلهای کاتالیستی از دست آورد های بسیار مهم دنیای خودرو در قرن بیستم است و این مبدلها پروسسورهای شیمیایی کوچکی هستند که در کاهش سه گروه اصلی از آلاینده های ناشی از احتراق موتورهای درونسوز شامل هیدروکربنهای مشتعل نشده، اکسید های کربن و انواع اکسید های ازت نقش مهم دارد.
کد خبر 8414
نظر شما