به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، با وجود اینکه در هفته های اخیر طرح مشکلات خودروسازان و قطعه سازان در حوزه تامین مواد و ترخیص قطعات منجر به برگزاری نشست ها و جلسات زیادی بین دولت و صنعتگران و نهایتا ارائه برخی راهکار از سوی وزارت صنعت برای رفع این مشکلات شد اما وضع موجود حاکی از آن است که با وجود وعده های دولت همچنان گام عملی برای رفع مشکلات برداشته نشده است به طوری که ادامه وضعیت کنونی هر روز شرایط نگران کننده ای را پیش روی فعالان و شاغلان این صنایع قرار داده و ساعتی نیست که خبری در خصوص موج بیکاری گسترده در صنعت خودرو و قطعه سازی به گوش نرسد.
هر چند در میان مسائلی که مطرح است بخشی از مشکلات قطعه سازان به تحریم های خارجی باز می گردد اما بسیاری از کارشناسان و فعالان صنعت خودرو بخشی از مسائل موجود را به دلیل تحریم های داخلی و همچنین عدم استفاده از فرصت های پیش رو در این سالها برای بومی سازی در صنعت خودرو و قطعه سازی می دانند.
با وجود اینکه در این سالها به خصوص پس از پذیرش برجام یکی از سیاست ها و شروط دولتمردان برای گسترش همکاری با خارجی ها توسعه سهم داخلی سازی و تکیه بر توان داخل بوده اما عدم مدیریت صحیح و از سویی برخی موانع داخلی در آغاز همکاری ها و همچنین فرصت کوتاه ورود به فاز اجرای همکاری ها، بستر اجرای این شروط و مسیر داخلی سازی را در صنعت خودرو و قطعه سازی را هموار نکرد به طوری که امروز با اجرای تحریم های جدید، یکی از دغدغه های قطعه سازان و خودروسازان تامین قطعات وارداتی به خصوص قطعاتی است که امکان داخلی سازی آنها در کشور فراهم نیست.
در چنین شرایطی یکی از مسائلی که مطرح می شود جریان تولید خودرو و قطعه سازی با وجود ادامه موانع موجود و مشکل تامین مواد و ترخیص قطعات است که با این روند تولید خوروسازان به کجا خواهد رسید ؟ چه راهکاری برای ادامه و توسعه این صنعت در چنین شرایطی باید در پیش گرفت ؟
در همین راستا رئیس سابق انجمن قطعه سازان خراسان رضوی در گفت و گو با خبرنگار پرشین خودرو با ابراز نگرانی از وضعیت قطعه سازان و آینده مبهم این صنعت گفت: مشکلات پیش روی صنعت خودرو و قطعه سازی کشور حل نخواهد شد مگر اینکه مدیریت صنعت خودرو تغییرات بزرگی را در حوزه تکنولوژی و داخلی سازی اعمال کنند تا صنعت خودروسازی در ایران کاملا بومی شود.
ابوالقاسم آروند اظهار داشت : اوضاع فعلی قطعه سازان اصلا خوب نیست و متاسفانه آن چیزی که نباید اتفاق افتاده است چرا که در 30 سال گذشته به خصوص پس از جنگ تحمیلی ، صنعت خودرو و قطعه سازی کشور از فرصت بوجود آمده برای داخلی سازی و خودکفایی در تولید بهره نبردند.
برنامه هایی که هیچ کدام در مسیر خودکفایی صنعت خودرو بکار گرفته نشد
وی با اشاره به شرایط بسیار پیچیده خودروسازی در ایران تصریح کرد : علی رغم اینکه در این سالها برنامه ها و راهکارهایی که برای دستیابی به خودکفایی در تولید از سوی متخصصان و دست اندر کاران ارائه شده اما هیچ کدام در صنعت خودرو بکار گرفته نشد از این رو همچنان وابستگی زیادی در حوزه تولید در صنعت خودرو و قطعه سازی کشور وجود دارد که با اعمال تحریم های جدید مشکلات زیادی را پیش روی این صنعت قرار داده است.
وی در ادامه افت 50 درصدی تولید در شرکتهای خودروساز را نتیجه نبود برنامه ریزی و مدیریت صحیح بر صنعت خودرو اعلام کرد و گفت : با افت تولیدی که در راستای اعمال تحریم های جدید و موانع تامین قطعات بوجود آمده است با وجود کارگران شاغل در این صنعت بر افزایش هزینه تولید و قیمت تمام شده در این بخش تاثیر زیادی خواهد گذاشت.
درس عبرتی برای خودروسازان/ تجربه ای برای تحول اساسی در سیستم مدیریتی صنعت خودرو
رئیس سابق انجمن قطعه سازان خراسان رضوی تصریح کرد : انتظار می رود خودروسازان به خصوص مسئولان وزارت صنعت و معدن از شرایط بوجود آمده در صنعت خودرو درس عبرت گرفته و تحریم های جدید تجربه ای شود تا تغییر و تحول اساسی را در سیستم مدیریتی این صنعت ایجاد کنند.
آروند در ادامه به تبعات منفی عدم مدیریت درست بر جریان تولید بسیاری از بخش های صنعتی و تولیدی در کشور اشاره کرد و گفت : به عنوان مثال یکی از بزرگترین شرکتها در حوزه ماشین آلات راهسازی شرکت هپکو بود که به دلیل مدیریت های نادرست و واردات بی رویه ماشین آلات خارجی این شرکت نیز دچار بحران شد .
وی با تاکید بر اینکه باید مدیریت جدیدی در صنعت خودرو اعمال شود اظهار داشت : متاسفانه در این سالها به خصوص پس از برجام از فرصت بوجود امده برای تقویت توان داخلی در صنعت خودرو و قطعه سازی به درستی استفاده نشد و کم کاری زیادی در این جریان صورت گرفت که عمده این مشکلات به نبود مدیریت صحیح در جریان بومی سازی در این صنعت باز می گردد.
باید راه دیگری در پیش گرفت
وی افزود : برای اینکه خودروسازی در ایران بومی شود باید راه دیگری را در پیش گرفت .
رئیس سابق انجمن قطعه سازان خراسان رضوی اظهار داشت : صنعت قطعه سازی برای داخلی سازی بسیاری از قطعات نیازی به واردات تکنولوژی ندارد و مواد اولیه و تکنولوژی تولید آن در ایران وجود دارد و اگر تا امروز اتفاقی در این حوزه رخ نداده است به دلیل نبود سیاست دولتمردان و مدیران صنعتی و عدم حرکت و برنامه ریزی در این زمینه بوده است.
آروند در پایان خاطرنشان کرد: امید است جریان کنونی در صنعت خودرو و قطعه سازی درس عبرتی شود و با بکار گیری متخصصان و مشاوران خوب داخلی ، خودروسازان به سمت توسعه و خوکفایی در این صنعت حرکت کنند.
نظر شما