کد خبر 101685
۲۱ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۳:۳۷
پشت پرده ممنوعیت صادرات شیرخشک

پرشین خودرو: رئیس انجمن صنفی گاوداران معتقد است که پشت پرده ممنوعیت صادرات شیرخشک،‌کارخانه‌های لبنی به ویژه کارخانه‌های دولتی هستند که می‌خواهند از محل واردات، حاشیه‌های زیان خود را جبران کنند که در این باره وزیر کشاورزی مخالفت خود را کتبا اعلام کرده و اگر به نتیجه نرسد، این مسئله را به دیوان عدالت اداری می‌کشانیم.

به گزارش پرشین خودرو به نقل از ایسنا، اواخر مرداد ماه امسال محمد شریعتمداری - وزیر صنعت، معدن و تجارت - در نامه‌ای به رییس کل گمرک ممنوعیت صادرات انواع کاغذ شامل کاغذ چاپ، بسته‌بندی و روزنامه، انواع پیژو، انواع شیرخشک سنتی، انواع شیرخشک اطفال، چای فله و بسته‌بندی و کره در بسته‌بندی‌های بالای ۵۰۰ گرم را از ابتدای شهریورماه اعلام کرد.

در پی ابلاغ این مصوبه احمد مقدسی در نشست خبری امروز در پاسخ به سوال یک خبرنگار، مبنی بر اینکه دلیل این ممنوعیت و قرار گرفتن شیرخشک در ردیف کالاهای اساسی مشمول ارز ۴۲۰۰ تومانی دولتی برای واردات را چه می‌دانید؟ اظهارکرد: ماجرا از این قرار است که طی سال‌های گذشته کارخانه‌های لبنی شیر خام را از دامداران تحویل می‌گرفتند و با کارمزد و گرفتن خامه و چربی آن شیر خشک را صادر می‌کردند که در واقع در این سیستم کارخانه‌های لبنی بودند که برای دامداران و کارخانه‌های شیرخشک تعیین تکلیف می‌کردند و البته با توجه به اینکه قیمت شیرخشک در دنیا با یارانه از سوی دولت‌های مختلف پایین آمده بود، قدرت رقابت برای این محصول وجود نداشت به همین سبب دولت سال گذشته ۲۰۰ میلیارد تومان یارانه در این زمینه در نظر گرفت که تقریبا به ازای هر کیلو صادرات شیرخشک یک دلار اختصاص پیدا می‌کرد.

وی افزود: همین عامل سبب شد تا حدود سی هزار تن شیرخشک باقی مانده در انبارها صادر شود که ارزشی حدود ۷۰ میلیون دلار معادل بیش از ۱۰ درصد صادرات کل لبنیات در سال گذشته داشت.

رئیس انجمن صنفی گاوداران ادامه داد: امسال در پی افزایش نرخ ارز دامداران ارتباط خود را کارخانجات شیرخشک به صورت مستقیم برقرار کردند و از اوایل مرداد ماه خودشان به صورت مستقیم شیرخشک را البته بدون یارانه دولتی صادر می‌کردند، اما ناگهان برخلاف قانون وزیر صنعت، معدن و تجارت مصوبه‌ای ابلاغ کرد که براساس آن صادرات شیرخشک ممنوع شد.

مقدسی با بیان اینکه پشت پرده ممنوعیت صادرات شیرخشک، واردات آن از سوی کارخانه‌های لبنی است، گفت: جالب اینکه در پی این اعلام ممنوعیت شیرخشک آن هم توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت در ردیف کالاهای اساسی برای واردات قرار می‌گیرد تا مشمول ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی شود، سوال اینجاست که وزارت صنعت، معدن و تجارت چرا برخلاف قانون تمرکز وظایف بازرگانی بخش کشاورزی و برخلاف بسته ارزی جدید اقدام به ممنوع کردن صادرات شیرخشک و صدور مجوز برای واردات آن کرده است، آن هم در شرایطی که کشور می‌تواند در بازه زمانی کنونی از فرصت صادرات شیرخشک به بهترین نحو استفاده کند؟

مخالفت وزیر کشاورزی با ابلاغیه شریعتمداری

وی در پاسخ به سوال خبرنگار مبنی بر اینکه آیا این مسئله را با وزارت جهاد کشاورزی در میان گذاشته‌اید؟ اینگونه توضیح داد که پس از ابلاغ این مصوبه به وزارت جهاد کشاورزی رفتیم و جالب اینکه حتی این مصوبه برای وزارت جهاد کشاورزی ارسال نشده و آقای وزیر از این مسئله بی اطلاع بود. در این راستا حجتی طی مکاتبه‌ای مخالفت خود را با مصوبه‌ای که شریعتمداری آن را ابلاغ کرده بود، اعلام کرد، اما اگر این مصوبه لغو نشود قطعا آن را به دیوان عدالت اداری ارجاع می‌دهیم، چرا که نباید شاهد این باشیم که با یک مصوبه و یا بخشنامه دولتی نادرست صنعتی به این بزرگی از بین برود.

کارخانه‌های لبنی، پشت پرده ممنوعیت صادرات شیرخشک

همچنین سلیمی - دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان شیرخشک صنعتی - در ادامه با تایید این مطلب که پشت پرده ممنوعیت صادرات شیرخشک کارخانه‌های لبنی هستند که می‌خواهند این محصول را وارد کنند، خاطرنشان کرد: سابقه تاریخی چنین اقدامی به سال‌های ۹۱ و ۹۲ و دقیقا زمانی که کشور دچار مشکلات و نوسانات ارزی شده بود، برمی‌گردد. در آن زمان برای واردات شیرخشک ارز ۱۲۲۴ تومانی اختصاص می‌دادند که در همان سال ۲۴ هزار تن شیرخشک وارد شد و بیش از ۸۰۰ میلیارد تومان صنایع مرتبط با لبنیات از دامداری‌ها تا کارخانه‌ها هزینه کردند تا بالانس تعادلی در این بازار برقرار شود،‌چرا که ۲۴ هزار تن شیرخشک وارداتی همه چیز را به هم زده بود و هم اکنون نیز عده‌ای از کارخانه‌های لبنی درخواست واردات ۲۵ هزار تن شیرخشک را مصرف کرده‌اند.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا با درخواست کارخانه‌های لبنی برای واردات شیرخشک موافقت شده است، گفت: هنگامی که برای واردات شیرخشک ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی اختصاص داده و آن را در فهرست کالاهای اساسی قرار می‌دهند به این معنی است که موافقت برای واردات شیرخشک نیز صورت گرفته است اما این اتفاق به هیچ وجه نباید بیفتد چرا که به دامدارانی که در شرایط اقتصادی امروز همواره در زیان هستند،‌ آسیب جدی وارد می‌کند.

سلیمی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره اینکه چرا نباید شیرخشک یا هر محصول دیگری در بازار داخلی و خارجی با یکدیگر رقابت کنند و توامان صادرات و واردات آن‌ها آزاد باشد؟ تاکید کرد: اگر همه شرایط واردات شیرخشک از تخصیص ارز تا مسائل دیگر با صادرات این محصول برابر باشد هیچ مخالفتی با این مسئله نداریم با وجود اینکه کشور هیچ نیازی به صادرات شیرخشک ندارد تا ابلاغ ممنوعیت صادرات از سوی وزیر صنعت، معدن و تجارت، ‌این محصول در ردیف کالاهای صادراتی بخش کشاورزی قرار داشت، اما اگر واردات شیرخشک با ارز آزاد صورت گیرد و به این محصول ارز ۴۲۰۰ تومانی ندهند، هیچ کس نمی‌تواند با تولید کنندگان شیرخشک در داخل کشور رقابت کند.

کد خبر 101685

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha