فرهاد احتشام زاد رییس سابق انجمن واردکنندگان خودرو در گفت وگو با خبرنگار پرشین خودرو با بیان این مطلب گفت: مشکل کمبود قطعه برای بحث خدمات پس از فروش تنها مختص خودرو نیست بلکه سایر کالاهایی که نیاز به خدمات و تعویض قطعه دارند نیز مشابه این مشکل را داشته و متاسفانه این مشکل در آینده بیشتر به چشم خواهد آمد.
وی ادامه داد: شرکت ها، کالاها و قطعات مورد نیاز خود را ثبت سفارش و واردکرده اند اما این کالاها به دلیل مشکل ترخیص و قیمت ارز در گمرکات کشور خاک می خورد.
احتشام زاد تصریح کرد: نبود هماهنگی لازم میان دستگاه های درگیر در موضوع واردات مانند گمرک، وزارت صمت، دفتر مقررات و بانک مرکزی دلیل این نابسامانی در حوزه واردات قطعات و لوازم مورد نیاز است.
وی با اشاره به این مطلب که یکسری از تصمیمات کلان باید برای رفع مشکلات اخیر گرفته شود گفت: برای سیاستگذاری های کلی و یکسری تصمیمات باید کار کارشناسی توسط افراد خبره انجام شود اما در بدنه عملیاتی دولت این چنین اتفاقی رخ نمی دهد.
این عضو اتاق بازرگانی ایران بیان کرد: شرکت ها، قطعات را وارد کرده اند اما نمی دانند برای ترخیص باید ارز 4200 تومانی پرداخت کنند یا بر اساس نرخ سامانه نیما، بازار ثانویه و بازار آزاد این محاسبه برای ایشان انجام می شود. همین بلاتکلیفی موجب بروز مشکلاتی در خدمات رسانی بهینه به مشتریان شرکت های واردکننده شده و ایشان باید پاسخگوی مشتریان خود باشند.
وی افزود: بخش عمده هزینه خدمات خودرو مربوط به قطعه هست شاید در حدود 90 درصد، بنابراین تا زمانی که قطعه برای ارائه وجود نداشته باشد، شرکت ها زیان خواهند داد و مشتریان نیز ناراضی تر می شوند.
احتشام زاد در پایان خاطرنشان کرد: در همان روزی که دوستان تصمیم گرفتند برخی کالا ها از جمله قطعات را در گروه 2 و 3 تخصیص ارز قرار داده و اهمیت این کالاها را درک نکردند، این پیش بینی را کرده بودیم که در آینده ای نزدیک برای موضوع خدمات پس از فروش مشکلات بسیاری پیش خواهد آمد.
نظر شما