به گزارش پرشین خودرو به نقل از مهر، صمد یوردخوانی: با توجه به اینکه گرمسار و آرادان سالها است که در مسیر جاده تهران - مشهد قرار گرفته و اقتصاد و توسعه شهر با این جاده عجین است نمیتوان امروز وضعیت معیشت و اقتصاد مردم این شهرستانها را بدون تردد مسافران از کریدور شرق-غرب نادیده گرفت بهعبارتدیگر جاده تهران-مشهد در اقتصاد خانوار گرمساری نقش به سزایی دارد که در ادامه به مواردی از آن اشاره میکنیم:
تبعات عدم عبور آزاد راه از گرمسار
تبعات اقتصادی- با احداث آزادراه حرم تا حرم ارتباط مستقیم شهر با این جاده کاملاً قطع میشود و بافاصلهای که با شهر گرمسار و آرادان پیدا میکند، عملاً این دو شهر، از دید مسافران خارج میشود درنتیجه مسافران مایحتاج سفرشان را از شهرهای دیگر تأمین میکنند و این امر سهم اقتصادی دهها ساله شهروندان گرمسار و آردان را از جاده تهران-مشهد به صفر میرساند که بالطبع تأثیرات منفی زیادی در اقتصاد، امنیت، جامعه، فرهنگ و ... در پی خواهد داشت.
بیکاری- در دو روستای حاجیآباد و جلیلآباد، حدود ۴۰۰ واحد تجاری و خدماتی مستقیماً از راه فروش کالا در بین جاده و مایحتاج مسافران ارتزاق میکنند، لذا جاده حرم تا حرم به یکباره اقتصاد این منطقه را نیز دستخوش تغییرات سوء میکند درنتیجه به جمعیت بیکار شهرهای گرمسار و آردان اضافه میشود. همچنین با توجه به جمعیت کم شهر، بیکارانی ازایندست در مقوله امنیت و معضلات اجتماعی شهر تأثیر چشمگیری میتوانند داشته باشند. از سوی دیگر حذف شدن بخشی از درآمد واحدهای تجاری و خدماتی داخل شهر که با ورود مسافران تأمین میشد نیز به این معضل بیشتر دامن میزند.
گردشگری- این روزها با توجه به وضعیت فعلی اقتصاد کشور و بالا رفتن هزینهها و همچنین معضل خشکسالی که گریبان گیر گرمسار و آردان شده، گردشگری میتواند جایگزین خوبی برای کشاورزی باشد که دستخوش تغییرات زیادی با این خشکسالی های اخیر شده است و همگان بر این امر صحه می گذارند که روی آوردن به گردشگری و جذب گردشگر که در سیاست اقتصادی کشور نیز به چشم می خورد، می تواند باعث تحول یک منطقه شود.
اما احداث آزادراه حرم تا حرم سبب قطع ارتباط گرمسار با جاده اصلی تهران-مشهد شده و شهرستان های گرمسار و آردان را از گردشگری هم محروم می سازد. در مطالعه احداث آزادراه به این موضوع هیچ توجهی نشده است و بالعکس در حذف سهم درآمد شهروندان و اضافه کردن آن به درامد بزرگراه توجه خاص و برنامه ریزی ویژه ای شده است.
مخاطرات رانندگی- معظل مهم دیگر احداث آزاد راه مخاطرات رانندگی است این آزاد راه قرار است دارای عوارضی باشد و لذا کامیون ها و رانندگانی که تمایل به پرداخت آن را ندارند از مسیر محلی گرمسار استفاده می کنند که عملاً این محور را به جاده ای دو طرفه و پرخطر تبدیل می کند لذا می تواند سال های سال به مسیر پر از تصادف بدل شود.
چند پرسش از مسئولان
سؤالات متعددی از سوی شهروندان در خصوص وضعیت چگونگی عبور بزرگراه حرم تا حرم از شهر گرمسار مطرح و جوابیهای متنوعی شنیده میشود اما برابر نظر مسئولان ذیربط مقرر است که این بزرگراه از شمال شهر گرمسار عبور کند اما لازم است قبل از اجرای آن به سؤالات متعدد و خواستههای شهروندان گرمساری نیز توجه لازم صورت پذیرد که ازجمله اینکه:
- این شهر در حال حاضر هشت روگذر دارد و با احداث این بزرگراه قرار است چند پل هوایی دیگر احداث و به آنها اضافه شود؟ نحوه اتصال ادامه بزرگراه قم گرمسار و گرمسار به سمنان و گرمسار-سیمین دشت - فیروزکوه و دسترسی محلی به آن چگونه است؟ برای کارخانهها فعال موجود در شهرک صنعتی گرمسار که مسیر بزرگراه واقع و میبایست تخریب شود و یا راههای دسترسی به معادن منطقه چه جایگزینی تدبیر شده است؟
- آیا برای جلوگیری از تخریب اراضی کشاورزی و باغات و همچنین انهار و کانالهای آبرسانی کشاورزی برنامهریزیشده است؟ آیا احداث این بزرگراه مانع گسترش و توسعه آتی شهر به سمت شمال که مرغوبیت بیشتر و مناسبتری نسبت به سایر جهات شهر دارد، نخواهد شد؟ احداث بزرگراه و حریم اطراف آنکه توسط سیمخاردار و توری محصور خواهد شد، چه مقدار از زمینهای مرغوب توسعه شهری و اراضی کشاورزی و باغات را تخریب و از دسترس عموم خارج خواهد کرد؟
- برای جایگزینی منطقه بنکوه که تنها تفرجگاه مردم منطقه است، چه منطقه دیگری در نظر گرفتهشده است؟ تقاضا دارم تا مسئولان که در تصمیمگیری نهایی احداث این بزرگراه سهیم هستند به این سؤالات و دهها سؤال دیگر شهروندان پاسخ دهند. واقعاً چه اصرار و توجیهی بر اجرای این طرح که فاقد جامعیت کامل است دارند؟ بزرگراهی که نمیتوان بهسادگی به آن وارد و یا از آن خارج شد و اطراف آن را محصور میکنند و یا اینکه از احداث هرگونه واحد تجاری و خدماتی و رفاهی خارج از طرح بزرگراه ممانعت میشود و خودروهای عبوری با سرعت ۱۲۰ کیلومتر در آن تردد میکنند اجازه بهرهبرداری از اقتصاد جادهای را به شهر گرمسار نخواهد داد.
یک درخواست
پروژه آزادراه حرم تا حرم در مهرماه سال ۸۹ باهدف اتصال استان قم به خراسان رضوی از طریق سمنان تسریع در مدتزمان سفرها و کاهش میزان مصرف سوخت کلید خورد و بر اساس برآوردها قرار بود تا پایان دولت دهم دو شهر زیارتی قم و مشهد در مسیری آزاد راهی به هم متصل شوند و بر اساس قرارداد دولت دهم و قرارگاه خاتمالانبیا(ص) سهم بخش دولتی در این پروژه ۷۰ درصد و سهم بخش خصوصی ۳۰ درصد پیشبینیشده بود اما به دلیل مشکلات اقتصادی این پروژه در سالهای ۹۱ تا ۹۲ متوقف ماند و دوباره در آن کارهای خوبی صورت گرفته است.
برای حفظ سرمایه ملی و رضایت هموطنان خصوصا مردم گرمسار توجه لازم در این خصوص صورت پذیرد. درخواست ما این است که مسولان وزارت راه و شهرسازی با در نظر گرفتن حقوق شهروندان به احداث آزادراه اقدام و تمام مسیر در محدوده شهر گرمسار وآرادان را به عنوان یک منطقه خدماتی و رفاهی بزرگ ببیند تا همه خدمات مورد نیاز مسافران را تامین کنند لذا این امر مستلزم قطع آزادراه از انتهای آزاد راه قم - گرمسار تا بعد از روستای جلیل آباد است که با اصلاح جاده فعلی و ارتقا مسیر، ظرفیت و امنیت آن امکانپذیر می شود.
نظر شما