به گزارش پرشین خودرو، اخذ عوارض از شهروندان طی سال گذشته هنگام ورود به طرح زوج یا فرد در روزهای خلاف پلاکشان سبب بروز حواشی و مباحثی شد که هنوز هم در جریان است، در این باره محسن پورسیدآقایی، معاون شهردار تهران گفت: از مزایای خوب جمهوری اسلامی این است که دیوان عدالت به شکایت هر کسی پاسخ میدهد و به آن رسیدگی میکند. به عبارتی دیوان عدالت مزیتی است برای کشور که هر کسی در هر سمتی میتواند شکایت کند و میان اینکه پلیس یا یک شهروند عادی شکایت کند، فرقی نمیگذارد. همچنین باید توجه داشت که صرف شکایت به معنای مُحق و درست بودن آن نیست. هر کسی میتواند شکایتش را مطرح کند ولی باید سرانجام دید که دیوان عدالت موضوع را مُحق میداند یا خیر.
پلیس همچون هر شخص دیگری میتوانسته شکایت کند ضمن اینکه این موضوع اصلاً مسئله سازمانی پلیس نبوده است. پلیس به عنوان شخص و نه به عنوان نهاد در مورد اخذ عوارض شکایت کرده است. همچنین باید توجه داشت که قانونی بودن یا نبودن اخذ عوارض در یک محدودهای مسئلهای نیست که پلیس به آن رسیدگی کند و بگوید تشخیص من در قانونی بودن یا نبودن آن است.
البته اکنون پلیس نسبت به توضیحات ما قانع شده است و متوجه شدهاند که مصوبه درست بوده و شکایتشان را پس گرفتهاند. شکایت در دوره قبل فرمانده ناجا انجام گرفته و این دوره با پلیس صحبت کردیم که قولهایی نیز در این زمینه دادند.همچنین باید توجه داشت طبق قانون تشخیص اینکه عوارض لغو شود، مسئولیت اعلام آن بر عهده وزیرکشور است.
احتمال بازگشت عوارض اخذ شده به جیب شهروندان به دلیل شکایتهای مطروحه چقدر است؟
این اتفاق زمانی صورت میگیرد که دیوان عدالت حکم جدیدی دهد و این موضوع باید بر اساس نظر قضات هیأت عالی دیوان عدالت صورت گیرد که اکنون نمیتوان پیشقضاوتی درباره نظر قضات هیأت عالی دیوان داشت ولی از آنجایی که درخواست کردهاند مصوبه شورا لغو شود، باید هیأت عمومی دیوان عدالت رسیدگی کند که تعداد زیادی قضات آنجا حضور دارند و بازگشت اخذ عوارض ممکن نیست مگر اینکه آنها برداشت جدیدی کنند و بخواهند مصوبه شورا را لغو کنند.
اقدامی که ما انجام دادهایم دقیقاً منطبق با مصوبه شورا است و بر اساس تبصره قیدشده در مصوبه که به صراحت اعلام شده رانندگانی که در روز مخالف پلاک زوج یا فرد خود وارد محدوده شوند، همچون گذشته باید طرح ترافیک بخرند تا بتوانند وارد محدوده زوج یا فرد در روز مخالف شوند.
۱۳ سال است که طرح زوج یا فرد در حال اجرایی شدن است و در همه این سالها، این مقررات حاکم بوده که اگر کسی در روز مخالف پلاک خود بخواهد بهصورت قانونی وارد محدوده زوج یا فرد شود باید حتماً طرح ترافیک را خریداری و عوارض طرح ترافیک در روز مخالف را پرداخت میکرده است. همین موضوع صراحتا در مصوبه شورا برای سال ۹۷ آمده است که تردد در روز مخالفِ پلاک، مشروط به پرداخت عوارض است.
چرا با وجود مصوبه قانونی اخذ عوارض شبهه ایجاد کرد؟
موضوعی که برای عدهای شبهه ایجاد کرد، این بوده است که در ماده ۸ مصوبه شورا قید شده، جریمه کافی از اخذ عوارض نیست و جریمه اقدامی است که پلیس برای کسی که عمل غیرقانونی انجام داده اِعمال میکند اما عوارض به مردم شهر تعلق دارد و عارضهای است که خودرو برای سایرین ایجاد میکند، لذا اگر کسی عوارض پرداخت نکرده است آن را بدهکار به مردم شهر میدانیم.
بنابراین چه در طرح ترافیک و چه در زوج یا فرد هر کسی عوارضی نداده باشد، این عوارض باید به عنوان بدهی برایش ثبت شود و آن را پرداخت کند. پلیس نیز حق دارد به دلیل تخلف، راننده را جریمه کند و ما در کار پلیس نظارت و دخالتی نداریم. در قدیم هر کسی در محدوده زوج یا فرد در روز، خلاف پلاکش تردد میکرد، فقط جریمه میشد و سال پیش این موضوع مطرح شد که راننده هم عوارض را بدهکار و هم جریمه شود.
این موضوع، مصوب این دوره شورای شهر در ماده ۸ است که نه تنها در طرح زوج یا فرد بلکه در طرح ترافیک اصلی نیز این چنین است و اگر کسی عوارض طرح ترافیک خود را ندهد، هم عوارض آن به عنوان بدهی ثبت و هم پلاکش را برای پلیس ارسال میکنیم که پلیس بتواند به عنوان عمل خلاف آن را جریمه کند.
میزان عوارض اخذشده سال گذشته که اکنون سبب شبهه شده است، چه میزان بود؟
این مسئله قابل محاسبه در سیستم نیست. کسی که روز مخالف پلاکش وارد زوج یا فرد شود، مکانیزم نرم افزاری ما کل دوربینهای زوج یا فرد را برای آن روزهای مخالف، محدوده طرح ترافیک تلقی میکند، بنابراین مشخص نیست که خودرویی که وارد زوج یا فرد در روز مخالف شده آیا وارد محدوده طرح ترافیک هم شده یا فقط در زوج فرد تردد داشته است؟ از نظر شورا، عوارض فرقی نداشته و برای کسی که روز مخالف پلاک زوج یا فرد تردد داشته همچون کسی است که وارد محدوده طرح ترافیک هم شده، لذا میزان عوارض چون یکی است، در سیستم محاسباتی ما تفکیک وجود ندارد.
سرانجام شکایت پلیس راهور به کجا رسید؟
با توضیحاتی که من دادم آنها قانع شدند که برداشت ما از مصوبه درست بوده و شکایتشان بهحق نبوده است.نکتهای برای من جالب توجه است و آن اینکه چرا ما اصولا از موضوعی که حمایت از متخلفین است و عدهای در آن شبهه ایجاد میکنند، حمایت کنیم و مدام برای آن اما و اگر درست کنیم! کسی که مخالف روز پلاکش تردد در محدوده زوج یا فرد داشته باید عوارض بپردازد.
اینکه بگویند شما عوارض نگیرید و اینکه ما جریمه را خودمان حل و فصل میکنیم صحیح نیست. چرا باید از متخلف دفاع کرد؟ اگر کسی خلاف کرده، چه مانعی دارد عوارضش را بدهکار شود البته پلیس نیز اگر جریمه را لازم میداند اِعمال کند. این حجم سروصدا از جانب دستگاههای مختلف برای من جای سوال دارد.
معتقدم باید برعکس به این قضیه نگاه کرد. کسی که روز مخالف پلاکش تردد داشته، برای مردم این شهر عارضهای به دلیل ایجاد ترافیک و آلودگی بهوجود آورده است. بنابراین باید حتماً عوارض را بپردازد و این نکته حائز اهمیت است. همچنین اینکه میگویند شما عوارض را نگیرید و فقط جریمه پرداخت شود، این نوعی تشویق به تخلف است.
بسیاری از مخالفتها در زمینه اخذ عوارض در روز مخالف محدوده زوج یا فرد از سوی شورای شهر بوده است. در این زمینه چه توضیحاتی وجود دارد؟
شعارها و صحبتها کلیت ندارد. شورا ۲۱ عضو دارد و هر کدام میتوانند نظر خودشان را داشته باشند. نمیتوان گفت همه ۲۱ عضو دارای یک نظر هستند. عزیزان در شورا نظرشان محترم است و معتقدند چرا مردم باید دو بار هزینه پرداخت کنند و اگر قرار است جریمه شوند نباید عوارض بگیریم. البته آنها استدلال خودشان را دارند و من متوجه این موضوع نمیشوم. اتفاقا باید اصرار کنیم مردم عوارضشان را بدهند تا مبلغ به دستآمده در حوزه توسعه حمل و نقل عمومی شهر و برای مردم خرج شود و در واقع عوارض را برای مردمی هزینه کنیم که با وسایل حمل و نقل عمومی تردد میکنند.
در این زمینه هرچند نظر برخی از اعضای شورا در اقلیت است، ولی سنگینی وزنه در زمینه اخذ عوارض است. در قدیم جریمه و عوارض را با یکدیگر ادغام میکردند و معتقد بودند جریمه به تنهایی کفایت میکند، ولی به نظرم این چنین نیست و عوارض به جریمه هیچ ارتباطی ندارد. تخلف و عوارض از یکدیگر باید در موضوعات مختلف اعم از طرح ترافیک، زوج یا فرد و… تفکیک شود و در صورت عدم رعایت قانون، شهروندان هم باید عوارض را بدهند و هم جریمه شوند.
به نظرتان اخذ همزمان عوارض و جریمه از لحاظ حقوقی مشکلی ندارد؟
این موضوع به صورت حقوقی مورد بحث قرار گرفته و آن را بررسی کردهایم. زمانی که موضوع در شورا، مصوب شد، همان زمان این ایراد حقوقی مورد بحث قرار گرفت و در هیأت تطبیق مصوبات فرمانداری مطرح شد و بخش حقوقی پلیس نیز پیگیر آن بود. نماینده دادستان نیز عضو هیأت تطبیق بود و همه تأیید کردند. به لحاظ حقوقی عوارض و جریمه دو موضوع جداگانه است و عوارض؛ حقی است که شورای شهر آن را وضع کرده و جریمه؛ تخلفی است که فرد مرتکبشده باید آن را بپردازد.
مثالهای متفاوتی از این موضوع تاکنون وجود داشته است، ازجمله اینکه در کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری هم جریمه و هم عوارضِ پرداخت نشده، گرفته میشود و هم در حقوق جزایی کشور موارد مختلفی داریم. بهطور مثال اگر کسی مال کسی را برداشت، هم رد مال برای آن در نظر گرفته میشود و هم فرد به دلیل تخلفی که انجام داده است، جریمه میشود.
همچنین در مثال دیگری اگر فردی سبب بروز تصادف رانندگی شود، هم باید خسارت و عارضه ایجادشده به فرد را بدهد و هم به دلیل تخلف جریمه شود. ولی بهطور کلی به خاطر اینکه مساعدت به مردم شود در سال ۹۸ طی هماهنگیهای به عمل آمده با پلیس قرار شد از این پس اگر کسی وارد محدوده ترافیکی شد، ابتدا عوارض آن اخذ شود و جریمهای انجام نشود، بنابراین ۳۰ روز مهلت قرار دادهایم که اگر کسی به محدوده طرح ترافیک و محدوده کاهش آلودگی هوا (زوج یا فرد سابق) وارد شد و عوارض را پرداخت نکرد، عوارض را پرداخت کند و پلیس آن را جریمه نخواهد کرد ولی پس از ۳۰ روز اگر علیرغم دریافت پیامک اقدامی انجام نگرفت، پلیس پس از اعلام ما راننده را جریمه خواهد کرد.
منبع: فارس
نظر شما