به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، ایران خودرو هفته گذشته اقدام به رونمایی از تولید آزمایشی پژو 301 در غیاب شریک فرانسوی خود کرد. ایران خودرو و پژو پس از توافق هستهای مذاکراتی را برای همکاری دوباره آغاز و در نهایت بر سر تولید 3 محصول در ایران به نامهای پژو 2008، پژو 208 و پژو 301 به توافق رسیدند، اما خروج پژو از ایران و لغو قرارداد این شرکت پس از تحریم ها هم نتوانست ایران خودرو را از تولید خودروی 301 منصرف کند، به این ترتیب با وجود مسائل و مشکلات بر سر تولید این خودرو، پژو 301 هفته گذشته در خط تولید ایران خودرو قرار گرفت.
در مراسم رونمایی از تولید آزمایشی پژو 301 اعلام شد که این خودرو با 60 درصد داخلی سازی آغاز و تا پایان امسال به داخلی سازی 80 درصدی خواهد رسید موضوعی که به گفته کارشناسان، کار بزرگی در ایران خودرو به شمار می رود و اجرای کامل آن نیازمند حمایت دولت و سرمایه گذاری است.
تلاش خودروسازان برای کاهش وابستگی در تولید در حالی شتاب می گیرد که همزمان با شوک های ناشی از تحریم، فشار نقدینگی و خسارات ناشی از زیان شرکت های خودروسازی هر روز بیشتر می شود با این حال ظرف کمتر از یک سال از تحمیل این فشارها در حال شنیدن خبرهای خوش در خصوص خودروهای موجود و تولید محصولات جدید در کشور هستیم اقدامی که به گفته فعالان و کارشناسان این عرصه در صورتی که حمایت دولت در رفع مشکلات مالی این صنعت را به دنبال نداشته باشد عملی نخواهد شد و با تداوم آن باید عطای خودروسازی را به لقایش بخشید.
دولت برای حمایت مالی از خودروسازان باید تصمیم گیری کند
در همین زمینه، یک کارشناس صنعت خودرو معتقد است حال که خودروسازان و قطعه سازان با تمام توان و ظرفیت گام در مسیر تولید و داخلی سازی گذاشتند هم اکنون نوبت دولت است که در این راستا تصمیم گیری کرده و از شرکتها حمایت کند.
به گفته کاکایی، سال گذشته خودروسازان به دلیل فروش خودرو با قیمت دستوری زیان سنگینی کردند بنابراین امروز دولت و نظام برای پیشبرد اهداف توسعه داخلی سازی باید به حمایت خودروسازان بیاید و برای توسعه این صنعت و اجرای پروژه های جدیدی همچون 301 سرمایه گذاری نماید.
وی با توجه به آغاز تولید آزمایشی پژو 301 ، این حرکت را کار بزرگی در ایران خودرو دانست و به خبرنگار پرشین خودرو گفت: خودروسازان با آغاز پویش داخلی سازی در حال اجرای پروژه های جدیدی هستند و بی تردید تلاش ایران خودرو برای تولید پژو 301 نیز کار بزرگی است هر چند تا رسیدن به نتیجه مطلوب گام های زیادی باقی است.
عضو هیات علمی گروه مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت ایران تاکید کرد: با خروج پژو دو راهکار پیش روی ایران خودرو قرار داشت اینکه خط تولید محصولی مانند پژو 301 کاملا متوقف شود که این تصمیم کاملا به زیان ایران خودرو بود و راه دیگر راه اندازی خط تولید این محصول با تکیه بر توان داخلی که خوشبختانه ایران خودرو با انتخابی درست و تولید پژو 301 مسیر خوبی را آغاز کرد و در گام اول با قطعاتی که پژو پیش از این برای تولید تامین کرده بود اقدام به راه اندازی پروژه تولید این خودرو را کرد .
امیر حسن کاکایی با اشاره به برنامه پژو - سیتروئن و سرمایه گذاری 400 میلیون یورویی آنها در ایران گفت : پژو و سیتروئن در جریان مذاکرات برجامی با ایران خودرو و سایپا هر یک 200 میلیون یورو در ایران سرمایه گذاری کردند البته ایران خودرو نیز به موازات آن برای تولید محصولات پسا برجامی سرمایه گذاری نمود و در این جریان مقرر گردید بخشی از قطعات از تامین کنندگان این شرکتها تامین و وارد شود و برخی از قطعات نیز در همکاری با قطعه سازان داخلی تامین شود که با لغو قرارداد و خروج پژو و سیتروئن خودروسازان با شرایط جدیدی مواجه شدند.
وی با اشاره به بندی در قرارداد ایران خودرو با پژو و دریافت مجوز تولید در صورت قطعه همکاری پژو در ایران، یاد آور شد: ایران خودرو با توجه به این بند از قرارد داد با پژو و مجوز تولید با لغو همکاری تصمیم به سرمایه گذاری برای تولید محصولات جدید پژو نمود و با استفاده از دانش و تجربه سالها همکاری اقدام به طراحی و تولید پلت فرم پژو 301 کرد پلت فرمی که به جهت طراحی مشترک با پژو 208 ، 2008 و حتی سیتروئن C3 امکان ساخت این خودروها را در ایران فراهم خواهد کرد.
قطعه سازان تنها با پشتوانه ضمانت خرید وارد پروژه 301 شدند !
وی با توجه به همکاری بیش از 300 قطعه ساز در جریان تولید این خودرو، خاطر نشان کرد: در این جریان ایران خودرو طی فراخوانی از قطعه سازان برای همکاری در تولید و داخلی سازی پژو 301 دعوت کرد و قطعه سازان نیز از این فراخوان استقبال کردند البته ایران خودرو به ضمانت خرید وارد همکاری با قطعه سازان شده و هیچ سرمایه ای را در اختیار قطعه سازان نگذاشته است این در حالی است که هم اکنون قطعه سازان با مشکل جدی نقدینگی دست و پنجه نرم می کنند.
این کارشناس صنعت خودرو با اشاره به ضرورت سرمایه گذاری برای اجرای پروژه 301 تصریح کرد: با توجه به مشکل جدی نقدینگی شرکتها دولت باید برای توسعه این پروژه سرمایه گذاری کند.
به گفته کاکایی در صورتی پروژه پژو 301 راه بیافتد راه خودروسازی در ایران تغییر خواهد کرد ضمن اینکه با ثمر نشستن اجرای این پروژه گام بعدی تولید 2008 و سیتروئن C3 خواهد بود.
وی در پایان با اشاره به آغاز تولید آزمایشی پژو 301 با داخلی سازی 60 درصدی در ایران خودرو، خاطر نشان کرد: این میزان داخلی سازی یعنی خودروساز معادل 60 درصد ارزش خودرو را از شرکتهای ایرانی خریداری می کند و در این جریان ممکن است برخی از مواد اولیه و قطعات را از خارج تامین کند. در واقع 60 درصد یا 80 درصد داخلی سازی منظور میزان ارزبری نیست بلکه تامین 60 درصد ارزش خودرو از تامین کننده داخلی و با ضمانت داخلی است.
نظر شما