به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، یکی از مدیران صنعت خودرو کشور با بیان این مطلب و با ذکر خاطره ای افزود: در یکی از پرونده های حقوقی، قاضی دادگاه با تعجب می پرسید که این ما به التفاوت قیمت کارخانه و بازار خودرو به جیب چه کسانی می رود که جواب مشخص است، منفعت این قیمت گذاری دستوری در جیب عده ای دلال و تعدادی ثبت نام کننده خوش شانس می رود و این شرایط ناشی از تصمیم گیری های غلط مدیران اقتصادی است.
وی با انتقاد از سیاست گذاری های شورای رقابت در قیمت گذاری خودرو گفت: قیمت پودر سبوس برنج که تماما ایرانی است و هیچ تکنولوژی هایتکی در آن به کار نرفته است از زمان دلار ۳ هزار تومانی تا به امروز که دلار بالای ۲۲ هزار تومان می باشد ۵ برابر شده است در حالی که قیمت خودرو متناسب با نوسانات قیمت ارز رشد نکرده است!
این مدیر صنعت خودرو، ادامه داد: با این حال، صنعت مظلوم خودرو با دستورالعمل های غیر واقع بینانه برخی مدیران در وضعیت خطرناکی قرار گرفته است و هنوز ما باید در پی توجیه این مدیران برای افزایش قیمت خودرو باشیم.
وی افزود: با وجود اینکه ما باید حافظ ارزش سرمایه سهامداران باشیم اما با اعمال فشارهای بیرونی و تکالیفی که خارج از صنعت و واقعیت های اقتصادی به صنعت خودرو تحمیل نی شود ما تنها در حال شناسایی زیان به این صنعت هستیم.
وی اظهار داشت: فریاد ما بر سر کسانی است که با این تصمیمات غلط عملا موجب بروز این وضعیت هستند چرا که با بی توجهی به دستور صریح رئیس دولت که امضای ۷ وزیر و ستاد تنظیم بازار را دارد، به وخامت اوضاع صنعت خودرو دامن می زنند.
این مدیر ارشد خودروسازی گفت: این قاعده در هیچ کجای دنیا وجود ندارد که با وجود ضرر دهی ۱۵ هزار میلیارد تومانی یکساله یک شرکت، همچنان با فشار بیرونی مجبور به تولید باشیم اما تصمیم سازان باید بدانند که این رویه نمی تواند ادامه دار باشد.
وی تصریح کرد: با ادامه این شرایط، خودروسازان از ظرفیت های موجود در ماده ۹۰ قانون شورای رقابت و سایر مواد قانون تجارت پیگیر هستند تا حق خود را از طرق قانونی بگیرند تا ببینیم مبنای محاسبه قیمت چگونه است که خودروساز باید یک محصول ۴۰۰ میلیونی را به ۲۰۰ میلیون تومان بفروشد.
این مدیر با سابقه صنعت خودروسازی کشور افزود: اینکه ما در گرانی خودرو تنها یک مدیر خودروساز را مقصر گرانی ها معرفی کنیم و مدیران تصمیم ساز را بی تقصیر بدانیم نهایت بی انصافی است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: ما در اینجا با فرمول های ریاضی سر و کار داریم، ۸۷ درصد سهم قیمت تمام شده یک خودرو مربوط به مواد اولیه ای است که با ارزبری ۲۵۰۰ یورویی از یوروی ۳ هزار تومانی به بیش از ۲۰ هزارتومانی رسیده است اما همچنان مدیران ارشد در پشت تریبون های رسمی دنبال دلایل افزایش قیمت خودرو می گردند!
نظر شما