بعد از رفع تحریم ها، نوسازی ناوگان حمل و نقل در دستور کار قرار گیرد

معاون اول رئیس جمهوری با بیان اینکه مسأله ایمنی خودرو با هیچ چیز قابل معاوضه نیست و باید افزایش ایمنی خودرو‌ها خط قرمز وزارت صمت و خودروسازان داخلی باشد، گفت: بعد از رفع تحریم ها، نوسازی ناوگان حمل و نقل در دستور کار قرار گیرد.

به گزارش پرشین خودرو، اسحاق جهانگیری، با بیان این مطلب اظهار داشت: برای مردم و مسئولان آمار تلفات جاده‌ای حتی اگر یک نفر هم باشد، بالا و دردناک است و باید با همت جدی مسئولان و کمیسیون ایمنی جاده ای، آمار تلفات جاده‌ای به حداقل ممکن برسد.

وی با اشاره به اینکه میزان خسارت‌های مادی تلفات جاده‌ای سهم بزرگی از تولید ناخالص داخلی کشور را از بین می‌برد، بر فرهنگ سازی در جامعه بویژه نسل جوان تأکید کرد و گفت: نباید از خسارت‌های معنوی تصادفات و تلفات جاده‌ای برای خانواده‌های ایرانی و کشور غافل شد. این اتفاق می‌تواند مشکلات عدیده‌ای را برای یک خانواده تا چندین سال به همراه داشته باشد.

معاون اول رییس جمهور بر ضرورت فرهنگ سازی از طریق رسانه‌ها و دستگاه‌ها بویژه رسانه ملی و وزارت آموزش و پرورش به منظور ارتقای فرهنگ رانندگی ایمن را یادآور شد و از صدا و سیما خواست تا در این زمینه همانند گذشته به فعالیت‌های تبلیغی و آموزشی ادامه دهد.

جهانگیری همچنین با اشاره به از رده خارج شدن برخی خودرو‌ها نظیر پراید از خط تولید، ادامه داد: با وجود محدودیت ها، وزارت صنعت، معدن و تجارت و خودروسازان داخلی کار بزرگی در زمینه افزایش ایمنی خودرو‌ها در عین حفظ توان تولید قطعه سازان انجام دادند.

معاون اول رییس جمهور تصریح کرد: مسأله ایمنی خودرو با هیچ چیز قابل معاوضه نیست و باید افزایش ایمنی خودرو‌ها خط قرمز وزارت صمت و خودروسازان داخلی باشد.

جهانگیری با اشاره به تصمیمات دولت در زمینه نوسازی ناوگان عمومی و خارج کردن خودرو‌های فرسوده از حمل و نقل درون شهری و برون شهری خاطرنشان کرد: به دلیل تحریم‌های ظالمانه و عدم تخصیص به موقع ارز، این تصمیم دولت به خوبی پیش نرفت. در حالی که طبق برنامه باید ۵۰ هزار خودروی عمومی فرسوده از جاده‌های کشور خارج می‌شد و باید بعد از رفع تحریم‌ها نوسازی ناوگان‌ها در دستور کار قرار گیرد.

معاون اول رییس جمهور ادامه داد: باید یکی از اهرم‌های نظارتی کمیسیون ایمنی راه‌های کشور بر عملکرد وزارت صمت و دستگاه‌های ذیربط این مهم باشد که برای ناوگان حمل و نقل کشور یک عمر کاری و استاندارد تعیین شود و بر مسئله عمر و کیفیت خودرو‌های ترددی در جاده‌های درون شهری و برون شهری محدودیت‌هایی اعمال گردد.

جهانگیری با اشاره به کاهش نقاط پرخطر جاده‌ای که با تلاش‌های وزارت راه و شهرسازی اتفاق افتاده است، افزود: باید استانداران مکلف شوند که با کمک وزارت راه و شهرسازی برای شناسایی نقاط حادثه خیز در جهت ایمن کردن و کاهش این نقاط، تمام تلاش خود را به کار گیرند.

معاون اول رییس جمهور با قدردانی از تلاش‌های سازمان اورژانس کشور و همچنین سازمان امداد و نجات در زمینه کاهش فوتی‌های ناشی از تصادفات و امدادرسانی به حادثه دیدگان ادامه داد: علاوه بر این اقدامات سازمان اورژانس کشور اقدام بسیار مهم و بزرگی در افزایش تعداد بالگرد‌های امدادی داشته است که انجام چنین اقداماتی در یک دوره کوتاه مدت و با وجود محدودیت‌های بودجه‌ای قابل تقدیر است.

جهانگیری ضمن قدردانی از تلاش‌های پلیس راهور ناجا برای کاهش تصادفات و نظارت بر وضعیت جاده‌های کشور ادامه داد: مردم همواره به دلیل حضور اطمینان بخش پلیس در جاده‌های کشور احترام ویژه‌ای برای این زحمت کشان قائل هستند.

معاون اول رییس جمهور همچنین در خصوص تلفات درون جاده‌ای ناشی از برخورد موتورسیکلت و عابر پیاده تأکید کرد: این نوع تصادفات درون شهری باید تبدیل به یک دستور و مسئله جدی برای کمیسیون ایمنی راه‌های کشور شود و با اتخاذ اقدامات سخت گیرانه در این زمینه تلفات درون شهری کاهش یابد.

کد خبر 132551

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha