به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، کاهش هزینه تولید در صنایع از جمله صنعت خودرو از دیرباز یکی از اهداف و دغدغه های مدیران دولتی و مسئولان وزارت صمت بوده چنانچه وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت نیز یکی از برنامه های خود تا پایان سال 1401 را کاهش 20 درصدی بهای تمام شده خودرو عنوان کرده است.
همزمان با طرح ابهاماتی نسبت به عملی شدن کاهش هزینه تولید، موضوع محل تامین منابع مالی و پرداخت مطالبات قطعه سازان نیز که جز برنامه های وزیر جدید صمت است؛ سوالاتی را برای فعالان این حوزه از صنعت و سازو کار اجرای چنین اهدافی را مطرح کرده است.
همچنین در شرایطی که مساله تامین سرمایه برای اجرای برنامه های وزیر صمت اما و اگرهایی را ایجاد کرده است رئیس سازمان بورس نیز در اظهاراتی ضمن ارائه راهکاری بر تامین سرمایه زنجیره تامین از بازار سرمایه از آمادگی بازار سرمایه در راستای توسعه بازارهای صادراتی، و افزایش ظرفیت تولید واحدهای قطعه سازی از محل بازار سرمایه خبر داده است.
اما طرح مسیرهایی برای تامین مالی و از سویی کاهش هزینه تولید در شرایطی مطرح می شود که افزایش قیمت ارز و صعودی بودن آن دور تازهای از افزایش هزینههای تولید را در صنعت خودرو وقطعه سازی بوجود آورده است.
سهم بازار ارز در افزایش هزینه تولید خودرو
در همین ارتباط مازیار بیگلو دبیر انجمن قطعه سازان ایران، در گفت و گو با خبرنگار پرشین خودرو، ظهار داشت: براساس محاسباتی که انجام شده، هزینه تولید خودرو در ابتدای سال جاری بین 15 تا 16 درصد افزایش داشته است شرایطی که انتظار می رفت با تثبیت نرخ ارز ثابت بماند اما با افزایش نرخ ارز تمام پیش بینی ها بر هم خورد و با افزایش نرخ ارز و مواد اولیه مسلما هزینه تولید خودرو بسیار بالاتر از 16 درصد خواهد بود.
وی گفت: بنابراین اینکه قیمت خودرو در بازار بالا می رود هوشمندی بازار است در واقع مردم می دانند که خودرو از آهن و فولاد تشکیل شده و با هر گونه افزایش قیمت دلار، تورم انتظاری این است که قیمت خودرو نیز بالا برود و همین مساله موجب می شود مردم به سمت خودرویی که می دانند گران تر می شود بروند و با اوج گرفتن تقاضا طبعا قیمت ها در بازار افزایشی می شود.
وابستگی مواد اولیه به نرخ ارز زحمات قطعه سازان را از بین برد
بیگلو همچنین به طرح کاهش 20 درصدی قیمت تمام شده خودرو تا پایان سال 1401 به عنوان یکی از برنامه های وزیر جدید صمت پرداخت و با اشاره به تاثیر داخلی سازی بر افزایش هزینه تولید گفت: اگر چه قطعه سازان به رغم هزینه بر بودن تولید و تیراژ غیر اقتصادی تلاش می کنند بخش مهمی از قطعات وارداتی را داخلی سازی کنند اما مساله مهم در ایجاد هزینه تولید، افزایش قیمت مواد اولیه متاثر از نوسانات ارزی است که زحمات قطعه سازان را ازبین می برد چون قیمت مواد اولیه داخلی دقیقا با قیمت جهانی و چه بسا بیشتر از نرخ جهانی رشد می کند و به هر میزان قطعات داخلی سازی می شود باز هم به دلیل قیمت مواد اولیه این فاصله پر می شود.
ساز و کار کاهش هزینه تولید خودرو چیست؟
دبیر انجمن سازندگان قطعات و مجموعه های خودرو ایران با اشاره به اینکه کل هزینه دستمزد و سربار خودروسازان و قطعه سازان 20 درصد است، تصریح کرد: قطعا این هزینه ها نمی تواند صفر شود بنابراین به نظر می رسد برنامه وزیر در کاهش هزینه های تولید و قیمت خودرو در بخش مواد اولیه تولید خواهد بود اما اینکه با چه روشی می خواهد به سمت قیمت مواد اولیه و کاهش در این بخش برود برای ما فعالان اقتصادی مبهم است و بسیار کنجکاو هستیم که بدانیم که وزیر از چه مسیری این هدف را دنبال خواهد کرد.
بیگلو افزود: قطعا اشراف وزیر صمت به مسائل صنعتی و هزینه تولید در بخش های قطعه سازی و خودروسازی بسیار زیاد است از این رو انتظار می رود که در جلساتی که در آینده با وزیر صمت خواهیم داشت نسبت به روشنگری در خصوص این برنامه ها بپردازند و اینکه تشریح کنند به چه نحو می خواهند هزینه تولید را کاهش دهند.
برآورد سرمایه 250 هزار میلیاردی برای تولید 3 میلیون خودرو
وی در ادامه با موضوع تامین سرمایه برای افزایش تولید خودرو پرداخت و با اشاره به اینکه خودروسازان برای تولید یک میلیون دستگاه تامین مالی 70 تا 80 هزار میلیارد تومان را داشته اند، تاکید کرد: به نظر می رسد بر مبنای این محاسبات تولید سه میلیون خودرو در سال 1404 حدود 250 هزار میلیارد تومان تامین سرمایه نیاز دارد.
این مقام صنفی در انجمن قطعه سازان ایران ادامه داد: کل اوراق گامی که بانک مرکزی آزاد کرد 100 هزار میلیارد تومان بوده است؛ حال در چنین شرایطی آیا واقعا می توان 250 هزار میلیارد تومان را برای صنعت قطعه سازی تامین کرد؟ از چه مسیری قرار است این منابع تامین شود؟
بیگلو همچنین در خصوص برنامه کاهش مصرف سوخت خودروها به عنوان دیگر برنامه وزیر صمت و تامین سرمایه در این بخش گفت: در کاهش مصرف سوخت خودروها مساله مهم، موتوری که قرار است کاهش مصرف سوخت خودروها را عملی کند طرحی که رقمی نزدیک به دو میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد باز هم مشخص نیست از کجا این سرمایه ها باید تامین شود. سوالاتی است که انتظار می رود وزیر صمت، ساز و کارهای برنامه های پیشنهادی در این ارتباط را ارائه کنند.
وی در ادامه با توجه به اعلام آمادگی رئیس سازمان بورس در خصوص تامین سرمایه زنجیره تامین از محل منابع مالی بورس خاطر نشان کرد : اگر چه جلسات مختلفی برای تامین سرمایه از بورس در سه تا چهار ماه گذشته برگزار شده است اما متاسفانه هزینه مالی بورس بسیار بالاست.
دبیر انجمن قطعه سازان ایران در پایان یادآور شد: البته در زمان وزارت آقای کرباسیان وزیر اقتصاد دولت قبل، پیشنهاد سود 36 درصد از محل تامین منابع مالی بورس به قطعه سازان ارائه شد که این رقم سود به هیچ وجه نمی تواند برای قطعه سازان قابل قبول باشد.
خبرنگار: زهرا حریری
نظر شما